Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Interview

Bob de Wit

‘We schaffen de regering af, maar niet de democratie’

De industriële revolutie luidde een nieuw tijdperk in. Op dit moment zitten we, aldus Bob de Wit, opnieuw in een transitie: op weg naar een digitale samenleving. Hoort bij deze nieuwe samenleving ook een nieuwe overheidsstructuur? Een nieuwe aflevering van podcast de Boekenpraktijk.

Willem van Leeuwen | 27 mei 2021 | 1-2 minuten leestijd

Bob de Wit is als hoogleraar Strategie verbonden aan de Neyenrode Business Universiteit, hij ziet zichtzelf als academisch visionair en geeft in zijn boek Society 4.0 een blik in de toekomst. Een interessante toekomst waarin kunstmatige intelligentie nog geavanceerder wordt, mensen een IQ van 300 kunnen hebben en er in de nieuwe maatschappij geen plaats meer is voor de factor arbeid.

'We schaffen de regering af, maar niet de democratie. Want we nemen besluiten op twee niveaus: op wereldschaal en op regionale schaal.' Volgens de Wit bestaan landen alleen door de structureren die nodig waren voor de industriële samenleving, daarna is besluitvorming omhoog (denk aan Europa en de wereld) en omlaag (denk regio's) gegaan. Die landen zijn niet meer nodig. Tegelijkertijd zijn op wereldniveau de monopolisten (Google, Facebook) een bedreiging voor de democratie. Daar moet ook op wereldniveau een oplossing voor gezocht worden. Globalisering is een belangrijk onderdeel van de nabije toekomst.

De Wit zet naast global ook local. Want regionaal kunnen we zelfvoorzienend zijn. Trudy Huisman is voorzitter van de Economic Board voor de regio Zwolle. Zij werken samen met Bob de Wit en ontdekken met hem wat de mogelijke toekomst voor Zwolle is. In de aflevering vertelt zij hoe Zwolle naar overmorgen kijkt en wat dat voor gevolgen heeft voor thema's als digitalisering en wonen.

Luister de aflevering

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk. Luister naar de nieuwe aflevering van De Boekenpraktijk hieronder.

Of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle PodcastsYouTube of in je eigen favoriete podcastapp. 

Over Willem van Leeuwen
Willem D. van Leeuwen is bestuurder uit de wereld van woningcorporaties en thans zelfstandig adviseur. Daarnaast vervult hij enkele bestuurlijke en toezichthoudende functies.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden