Hun boek Ontwerp je eigen leven was voor mij dit jaar erg waardevol om mijn leven een andere en betekenisvolle richting te geven. Want is het betoog van de Life Design-aanhangers: je kunt het heft in eigen hand nemen en volgens design thinking-methoden een nieuw pad ontwerpen, onderzoeken en implementeren om je leven een andere kant op te brengen. In mijn geval zijn dit voor de komende vijf jaar een groen (duurzaam leven), een grijs (duurzaam oud worden) en een blauw pad (een boek schrijven en gepubliceerd krijgen). Op al deze vlakken is er recent erg interessant materiaal verschenen.
Kees Aarts’ De voetprintariër Naar een modern leven met een positieve voetafdruk is het antwoord op alle criticasters die zeggen dat je persoonlijk met al die goede bedoelingen nog geen deuk in een pakje ecoboter slaat. Een paar grote stikstofvervuilers sluiten en het grootste leed is al weer geleden in die discussie. Uiteraard is de Kees Aart een idealist, want zonder het ideaal van een betere wereld voor jezelf en je (klein)kinderen moet je er niet aan willen beginnen. Die voetafdruk gaat voorbij het rijden in een elektrische auto, een dagje vegetarisch of een keer de fiets pakken. Het is zo je wilt, een lifestyle. Een erg positivistische dat ook nog eens. Ook leuk als geschenk voor mensen met ambities in 2021.
Van een heel andere orde (en niveau) is Hart voor je brein Over beweging en voeding voor hart en hersenen door Erik Scherder en Leonard Hofstra. Super actueel natuurlijk nu we kilo’s aankomen door dat stilzittende thuiswerken. De sportscholen zouden het superdruk kunnen hebben ware het niet dat 1,5 afstand, maximaal 30 mensen binnen, geen groepslessen oftewel we zullen het zelf moeten doen. Gaat dit boekje daar bij helpen? Nee, dit gaat niet snel helpen. ‘Dit boek is voor de ‘gewone’ man en vrouw die in het dagelijks leven voldoende wil gaan bewegen omdat hij/zij na het lezen van dit weet wat voor gezondheidseffecten dat kan opleveren.’
Hoe die gewone man of vrouw er voor de auteurs uitzagen toen ze dit schreven, weet je na het lezen van dit boek: universitair geschoold, of belangstelling daarvoor. Twee wetenschappers die met uitgebreide visuele ondersteuning (het regent grafieken en afbeeldingen van hersenscans) aantonen dat een goede levensstijl belangrijk is. En zo komen ze nauwelijks toe aan WAT die levensstijl nu precies is. Als lezer zie je al gauw de bomen niet meer in dit wetenschappelijke bos. Voor dit onderwerp zijn er betere alternatieven.
En dan, het schrijven van een boek. Actueel in tienduizenden huishoudens waar gewerkt wordt aan een manuscript. Zittend natuurlijk (grrr). En velen daarvan kunnen misschien wat hulp van een schrijfcoach gebruiken. Die mensen bestaan en bieden hun diensten graag aan. Als voorbeeld Zo schrijf je een boek! Van achterflap tot bestseller in 10 praktische stappen van veelschrijfster Esther Jacobs. Menig beginnend schrijver gaat enthousiast aan de slag, heeft een idee of verhaal in het hoofd en gaat aan de slag. Om na een bepaalde periode vast te komen zitten. Jacobs legt in dit boek haar reverse writing methode uit. Na wat basisonderzoek begin je met de achterflap. Kort maar krachtig (hoeveel kun je kwijt op zo’n flap) moet je je boekidee kunnen opschrijven. Het is ook vaak het eerste wat aankomende lezers lezen (nadat ze de cover bekeken hebben). Die cover komt daarna aan de beurt, en dan structuur, structuur en structuur. En dan schrijven maar. En was het al duidelijk dat er volgend jaar van mijn hand een boek aan komt, een managementboek natuurlijk. Want Jacobs laat de auteur in spé daar al heel hard aan werken.
Met een stukje design thinking, creatieve geest en energie kan deze coronatijd ook allerlei duurzame en persoonlijke kansen bieden. #ikschrijfthuis
Over Bertrand Weegenaar
Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business.