Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Ooa-Sioo Boek van het jaar: Samenwerken aan maatschappelijke opgaven

‘Samenwerken aan maatschappelijke opgaven’ van Manon de Caluwé en Edwin Kaats is uitgeroepen tot Ooa-Sioo Boek van het jaar. Dat maakte de jury van de Orde van Organisatiedeskundigen en -adviseurs maandag 22 april bekend tijdens een diner in Hotel Arena Amsterdam.

Hans van der Klis | 23 april 2024 | 2-3 minuten leestijd

De Caluwé en Kaats waren met hun boek Samenwerken aan maatschappelijke opgaven ook al genomineerd voor de prijs van het Managementboek van het Jaar, die enkele dagen eerder werd uitgereikt. ‘De winnaar van dit jaar heeft een thema bij de kop gepakt dat niet nieuw is en zeker ook niet uniek’, zei juryvoorzitter Marguerithe de Man bij de uitreiking. ‘Sterker nog, we worstelen hier als samenleving al sinds de Oudheid mee. Juist nu is dit thema actueler en relevanter dan ooit tevoren, lijkt het wel. Eén van ons zei: we hebben als organisaties een leeg veld te vullen. We moeten herontdekken hoe we dit doen én hoe we dit goed doen. Misschien waren we er eerder beter in, deden we het natuurlijker, maar we zijn het ontleerd. En daarbij hebben we het over… Samenwerken aan maatschappelijke opgaven. Ofwel: het boek van Manon de Caluwé en Edwin Kaats is de winnaar van dit jaar!’

Ambitie

Samenwerken aan maatschappelijke opgaven is een boek over de vraag hoe we complexe vraagstukken als de energietransitie en de vernieuwing van het sociale domein te lijf moeten gaan. Daarvoor is een intensieve samenwerking nodig, maar hoe zou die er idealiter uitziet? De Caluwé en Kaats, adviseurs bij Common Eye in Bilthoven, hebben jaren gewerkt aan dit project, in eerste instantie niet eens zozeer met de ambitie er een boek van te maken. Het ging de twee auteurs vooral om de ontwikkeling van het gedachtengoed. ‘Toen we zes jaar geleden begonnen met nadenken over samenwerken in opgavenetwerken, was dit een nieuw type samenwerkingsverband’, vertelde De Caluwé nadat bekend werd dat hun boek genomineerd was voor de titel Managementboek van het Jaar. ‘Het ontbrak nog aan integraal gedachtegoed en aan praktisch handelingsrepertoire. Dat ontwikkelen stond voor ons voorop. We wisten nog niet eens of dit project wel tot een boek zou leiden. Dat is pas later op ons pad gekomen, toen uitgeverij Boom zich meldde. Maar natuurlijk zijn we heel gelukkig met de erkenning.’

Shortlist

De jury van het Ooa-Sioo Boek van het jaar 2024 heeft meer dan honderd titels beoordeeld. De shortlist bestond uit tien boeken, waarvan er drie ook voor het Managementboek van het Jaar waren genomineerd: behalve de winnaar ook Morele dilemma’s in de boardroom van Mijntje Lückerath-Rovers en Giftig gedoe op de werkplek van Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo, het boek dat door de jury van het Managementboek van het Jaar bekroond werd. De andere genomineerden waren Nieuw denken met de oude Grieken van Anne-Marie Gunnink en Pauline ’t Hoen, Navigate van Philippe Bailleur en Annette Meulmeester, Onbehagen van Paul Verhaeghe, De beleidsbubbel van Marije van den Berg, Transklasse van Lenette Schuijt, Woorden wisselen van Mark van Twist en In de leerstand van Isolde Kolkhuis Tanke.

Op de website van Sioo kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor een aantal online verdiepingsworkshops over vijf boeken uit de top-10. Die vinden plaats op 15 mei. De titels die op die avond in samenwerking met de auteurs nader belicht worden zijn de winnaar, Samenwerken aan maatschappelijke opgaven, Giftig gedoe op de werkplek, Navigate, Transklasse en In de leerstand.

Over Hans van der Klis

Hans van der Klis is freelance journalist. Hij schrijft regelmatig artikelen voor Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden