Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Competente mensen, incompetente teams

Competente mensen, incompetente teams laat zien hoe je met minimale inspanning maximaal resultaat in samenwerking faciliteert en hoe je transitieprocessen in goede banen leidt. De auteur, Jobbeke de Jong, vertelt in deze preview kort hoe dat in zijn werk gaat.

Jobbeke de Jong | 14 mei 2021 | 3-4 minuten leestijd

Samenwerking faciliteren is een kunst. Als begeleider van groepen oftewel interventionist (leider, coach, trainer, adviseur) word je namelijk meegenomen in de dynamiek van de groep waar je voor staat. Dit proces gaat automatisch en veelal onbewust. Wat je meestal wel merkt is dat je hard gaat werken of juist voorzichtig wordt. Veel interventionisten hebben meer dan eens ervaren dat ze onzeker worden, te veel sturen, de bekende aap op eigen schouders dragen, harmonie bewaken, of zichzelf juist voor de leeuwen gooien door te ‘benoemen-wat-niemand-anders-durft'. Samenwerking effectiever maken gebeurt bovendien vaak door de inzet van allerlei persoonlijkheidstesten en bijbehorende kleurenprofielen, feedback trainingen, individuele interventies als coaching of aanspreken, enzovoorts enzoverder.

Als je geluk hebt levert dit sessies op waarmee het team tevreden genoeg is. Het gebeurt echter maar al te vaak dat er in de wandelgangen geklaagd wordt dat dit ‘de zoveelste interventie is die weinig oplevert'. En dat is frustrerend voor alle betrokkenen en niet in de laatste plaats voor de interventionist. Je voelt dat je meer zou kunnen bereiken, maar je bent zoekend hoe je al je kennis en kunde zo integreert dat je interventies meer impact hebben omdat ze de groep in resultaatgerichte ontwikkeling helpen.

Waar het ‘mis' gaat is dat de gekozen interventies logisch zijn vanuit het idee dat gedrag van individuen louter persoonlijk is. Gekoppeld aan de individuele eigenschappen van de persoon. Alles wat wij denken, voelen, en doen wordt echter sterk beïnvloed door de sociale context waarin wij ons bevinden. En kennis daarover ontbreekt meestal. Ook bij de begeleider van samenwerking. Als jij dit mechanisme als begeleider begrijpt, en als jij weet hoe je naar een groep kijkt als levend geheel, dan ga je interventies doen die dit geheel beïnvloeden in plaats van de individuen. Voor ons brein een tegennatuurlijke stap, maar wel eentje die echt duurzaam effect levert!

Mijn boek geeft je de handvatten om een groep als levend organisme te leren zien. Bovendien leer je per ontwikkelfase van dit organisme hoe je in de bovenstroom en in de onderstroom zo intervenieert dat maximaal rendement uit samenwerking mogelijk wordt. Je leert wat je nodig hebt om stevig te blijven staan als het turbulent wordt in de onderstroom. Het doel is dat het boek je helpt ontspannen te interveniëren zodanig dat competente mensen samen een ook een competent team vormen!

In mijn jarenlange ervaring als opleider van interventionisten in samenwerking, en bovendien in mijn eigen praktijk als interventionist ken ik de trekkracht van groepsdynamiek goed. De impuls om te willen redden of juist heel hard weg te rennen als het te turbulent wordt is soms heel krachtig. Het kan pittig zijn om tegenover een groep te zitten en de verantwoordelijkheid te voelen ‘dat het goed gaat'. Als je dan ook nog een kritische groep of groep die niet meewerkt zoals jij zou willen treft, is het helemaal moeilijk om stevig op je eigen billen te blijven zitten en die interventies te doen die rustig aan beweging en ontwikkeling brengen. Mijn eigen ervaring en kennis van dynamiek in groepen helpt me daar bij. Het is mijn missie om deze kennis zo breed mogelijk beschikbaar te maken in organisaties om zo bij te dragen aan inclusieve organisatieculturen waar met plezier en resultaat wordt samengewerkt!

Over Jobbeke de Jong

Jobbeke de Jong is organisatiepsycholoog en leidt al jaren professionals op in het coachen van teams in organisaties. Ze is oprichter van Tachles, een netwerk van samenwerkende team- en organisatiecoaches. Tachles biedt opleidingen in interventiekunde en biedt teamprogramma’s in organisaties. Alle interventies zijn gestoeld op systeemdenken en systemisch kijken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden