Ook in zijn nieuwe boek gaat het hierover, zoals ook blijkt uit de titel van het boek Je hebt het niet, je doet het. Deze titel is gebaseerd op Selij's overtuiging dat je geen ziekte hebt, je doet je ziekte; je hebt geen angst, je doet je angst; je hebt geen problemen, je doet je problemen. De gedachte achter deze (kromme) zin is: je kunt er niets aan doen dat iets je is overkomen, maar je kunt er wel iets aan doen om ervan af te komen.
De omstandigheden kun je niet meer veranderen, want die zijn al geweest. Je kunt wel invloed uitoefenen op hoe je ermee omgaat. Gelukkig relativeert hij deze stelling wel. Ook genen, opvoeding en leefomstandigheden invloed hebben op je leven. Bij bijvoorbeeld mensen met een nier met cysten zijn de cysten moeilijk weg te denken en te doen.
Verlos je van je angsten met één zin
Het is een opbeurende gedachte dat veel van onze kwalen en zorgen zich in ons hoofd afspelen en we ze daar ook zelf uit kunnen halen. Op de kaft staat deze belofte: Verlos jezelf in één zin van je angst, depressie, ziekte of probleem. Deze ene zin is: ‘Je hebt het niet, je doet het'.
Er is blijkbaar wel iets meer nodig dan de ene zin om van angsten en ziektes af te komen. Er zijn een aantal principes voor nodig, en die kunnen: 'letterlijk levens verlengen, ziektes genezen en problemen als sneeuw voor de zon doen verdwijnen.' De principes waar Selij het over heeft moet je als lezer zelf uit de tekst distilleren. Ik denk dat Selij onder meer doelt op ‘principes' als eigenaarschap nemen en inzien dat je geen invloed uit kunt oefenen op feiten, maar wel op hoe je er mee omgaat.
Eigenaarschap is centraal thema
Mensen willen graag geloven in het idee dat iets of iemand anders je heeft genezen. Maar dat is volgens Selij slechts het halve verhaal, 'of misschien niet eens de helft. De belangrijkste helft ben jij, de patiënt, de cliënt, die zichzelf geneest, want als medicijnen zo goed zouden werken, werkten ze wel bij iedereen. En dat is niet zo.' Dit type bewijsvoering uit het ongerijmde kom je vaker tegen in het boek.
Zo geeft Selij het voorbeeld van een deelnemer aan een seminar van hem. De deelnemer meldt hem dat hij de zin 'Je hebt het niet, je doet het' heeft toegepast op zijn ADHD, en dat hij nu geen ADHD meer heeft. Of een man die te horen krijgt van de arts dat hij nog maar zes maanden te leven heeft. De man wordt boos, zegt dat hij zijn kleinkinderen wil zien opgroeien, wil geen medicijnen en de man (zijn grootvader) leeft nog meer dan veertig jaar. 'Dit is wat kan gebeuren wanneer jij eigenaarschap neemt.' Ook hier is er sprake van erg dunne bewijsvoering bij een N=1 verzameling.
Oh ja, Eigenaarschap definieert Selij als: 'Het recht dat iemand heeft om over zichzelf in alle opzichten te beslissen. Het is de volledige verantwoordelijkheid nemen voor alles wat iemand voelt en doet.'
Antwoorden
De lezer krijgt antwoord op vragen als 'waarom is het belangrijk om eigenaarschap te nemen, wat eigenaarschap is eigenlijk, wat is de belofte wanneer je eigenaarschap neemt, waarom is het zo moeilijk om eigenaarschap te nemen en hoe word je eigenaar?' Hij sluit zijn boek af met zes stappen die je helpen in beweging te komen. En daarin laat hij (gelukkig) zien dat er meer nodig is dan het herhalen van DE zin, want zijn belofte 'Verlos jezelf in één zin van je angst, depressie, ziekte of probleem' is wel een heel erg woeste claim.
Bij de onderbouwing van zijn principes verwijst Selij naar eigen inzichten en naar (populairwetenschappelijke) publicaties die in de tekst staan of achter in het boek. Degene die op zoek is naar een stevig gefundeerde onderbouwing raakt teleurgesteld, die zekerheid geeft Selij niet. Het boek is vlot geschreven en heeft een leesbare lay-out. Zelf verantwoordelijkheid nemen voor je doen en laten, niet voortdurend mopperen op wat in het verleden is gebeurd zijn geen superoriginele inzichten, maar Selij verwoordt ze op een inzichtelijke wijze met voorbeelden.
Hij sluit zijn boek af met zes stappen die helpen in beweging te komen. En daarin laat hij (gelukkig) zien dat er meer nodig is dan het herhalen van DE zin. Ik zeg 'gelukkig', want zijn belofte 'Verlos jezelf in één zin van je angst, depressie, ziekte of probleem' is wel een heel erg woeste en onverantwoorde claim.
Over Rudy Kor
Rudy Kor is zelfstandig organisatieadviseur en auteur van diverse managementboeken. Tot voor kort werkte hij (als senior partner) bij Twynstra Gudde. Hij startte zijn werkzame leven bij Philips in Eindhoven. Als adviseur helpt hij (project)managers bij het effectiever inrichten van hun projecten. Als veellezer wordt hij gedreven door nieuwsgierigheid en schrijft regelmatig boekrecensies.