'Wandelcoaching' is verdeeld in drie delen, waarbij het eerste deel wordt voorafgegaan door een korte inleiding: kenmerken en voorwaarden voor wandelcoaching worden uiteengezet. Er is aandacht voor onderwerpen als oogcontact, natuur, de vraag of het spiritueel is of juist helemaal niet en een gedegen voorbereiding.
In het eerste deel behandelt Hendriksen de voorbereiding van de wandeling. Deel 2 gaat over de wandeling zelf met bijbehorende oefeningen en in het laatste deel komt de nazorg van de wandelcoaching aan bod. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een literatuuroverzicht. Een uitgebreide bijlage met onder andere ondersteunende formulieren, huiswerkopdrachten en een voorbeeld van een mindmap maken het boek compleet.
Voorbereiding
Een gedegen voorbereiding is nodig om de wandelcoaching tot een succes te maken. Naast het coachen zelf adviseert de auteur om de coach aandacht te hebben voor de mobiliteit van je wandelmaatje (zoals de auteur zijn coachee noemt tijdens de wandelcoaching), om de route van de wandeling voor te bereiden en duidelijkheid te scheppen over wat het wandelmaatje kan verwachten tijdens de wandeling. Tijdens de wandeling De gesprekken tijdens wandelcoaching kunnen overal over gaan.
Volgens Hendriksen zijn alle vragen uiteindelijk terug te brengen naar: Waartoe ben ik op aarde'? 'Vragen rondom thema's als relaties, kinderen, rouw, verdriet, angst, macht, afscheid, spiritualiteit en religie. Zomaar een greep uit de onderwerpen waar Hendriksen tijdens de wandelingen over praat met zijn wandelmaatjes.
Hendriksen beschrijft afwisselend zowel zijn eigen reflecties op de wandelingen als reflecties van de wandelmaatjes. Dit wordt regelmatig afgewisseld met een opdracht of een theoretische uiteenzetting over een gekozen coachtechniek tijdens de wandeling.
Verwacht overigens geen antwoorden op de genoemde thema's, daar is dit boek niet voor bedoeld. Hendriksen neemt je mee tijdens zijn vele wandeltochten en maakt je deelgenoot van zijn ervaringen.
Afronden
Aan de hand van een inkijkje in een wandeling van Hendriksen en een vriend maakt Hendriksen duidelijk wat de noodzaak is van het goed afronden van het coachingstraject en hoe je dit doet. Duidelijkheid staat voorop, net als het nemen van de tijd voor het afscheid. Nog een laatste wandeling, een klein cadeautje voor je wandelmaatje, een blik in de toekomst en samen een glas wijn - of iets anders uiteraard - zijn enkele van de voorbeelden die de auteur aanreikt.
Wandelschoenen aan!
De schrijfstijl van Hendriksen is luchtig en beeldend, waardoor het boek fijn wegleest. Als lezer waande ik me geregeld wandelend door de mooiste natuur, waar ik de door Hendriksen geschetste situaties zelfs zo nu en dan kon zien of ruiken. De aangehaalde gebruikte literatuur in het boek is even divers als verrassend.
Naast wetenschappelijke literatuur heeft Hendriksen er ook voor gekozen andere bronnen te gebruiken. 'Het complete Rekelboek' en 'Van regenworm tot pauw' zijn daar opvallende voorbeelden van.
'Wandelcoaching' vraagt erom om in één keer te worden uitgelezen om daarna haast te maken naar je wandelschoenen en vervolgens de deur achter je dicht te trekken en een flinke wandeling te maken. Of je nou gaat coachen, gecoacht wordt of gewoon alleen wilt wandelen - en wellicht wat oefeningen uit het boek wilt proberen - Henriksen herinnert je er weer aan hoe fijn het is om te wandelen!
Over Amber Zwartbol
Amber Zwartbol is onderwijskundige (bij een overheidsinstantie).