Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Individuele opstellingen binnen coaching

Informatief, goed uitgelegd, handzaam, bruikbaar en praktisch zijn de woorden die het boek Individuele Opstellingen Binnen Coaching, geschreven door Jeroen Hendriksen en Anja Brasser, typeren.

Margreet Noordanus | 16 juli 2013 | 2-3 minuten leestijd

Achtergrond en grondbeginselen van de individuele opstellingen worden duidelijk uitgelegd. Daarmee wordt ook direct direct duidelijk hoe krachtig deze tool is bij de coaching. Het snelle inzicht dat coachee('s) krijgen in (onderlinge) verhoudingen en mogelijke oplossingen blijkt al in het eerste hoofdstuk waarin een woordelijk verslag wordt gegeven van een coachingsessie met een opstelling.

Het eerste hoofdstuk is de kapstok waar hoofdstuk 2 aan opgehangen is. In hoofdstuk 2 wordt het woordelijke verslag gelinkt aan de theorie waardoor een duidelijk beeld ontstaat van het verloop van een individuele opstelling.

Hierna worden overdracht en tegenoverdracht onder de loep genomen. Ook de kenmerken en regels van de oplossingsgerichte benadering worden kort weergegeven; heel handig voor beginnende coaches, ervaren coaches zullen dit wellicht een 'een open deur' vinden.

Informatief en leerzaam is hoofdstuk 3, waarin de Hendriksen en Brasser ingaan op de historische achtergrond van de opstellingen en het achterliggende gedachtegoed. Er wordt nader ingegaan op de fenomenologie, het wetende veld en de systemische principes. Ook de oplossingsrichtingen en de rituelen in de praktijk van het opstellen worden niet vergeten. Waarna in 3.10 het hoofdstuk wordt afgerond met een handige tabel waarin je in één oogopslag de belangrijkste principes en oplossingsrichtingen kunt vinden.

Bruikbaar en praktisch is hoofdstuk 4 De Oefeningen: doen wat werkt. Hierin worden de diverse oefeningen beschreven en toegelicht. Hiermee kun je direct succesvol aan de slag!

Het boek besluit met hoofdstuk 5 De Focus op de coach, waarin aangegeven wordt welke fundamentele kenmerken de coach in staat stellen de individuele opstellingen daadwerkelijk goed uit te voeren. De schrijvers gaan in 5.2, in op de rol van de coach als interventiedeskundige, waarbij ook de diverse interventies (startfase, structurerend, afsluitend) aan bod komen. Via 5.3. waarin de rol van de coach als communicator wordt toegelicht met betrekking tot emoties, gevoelens, doorvragen en pseudo-gevoelens, belanden we bij 5.4. In deze paragraaf wordt de innerlijke houding van de coach besproken, de 4 wezenlijke houdingsaspecten – voor alle coaches – worden kort toegelicht, waarna logischerwijs in 5.5 de tips (richtlijnen) voor de coach bij de individuele opstellingen samengevat worden.

Een overzicht van de vragen voor de individuele opstellingen, loopbaanvragen en organisatie- of teamvragen, maakt het boek compleet. Op de achterflap staat vermeld: 'Het boek biedt coaches, therapeuten, trainers, docenten en cliënten inzicht in de toepasbaarheid van opstellingen bij coaching. Het biedt aanknopingspunten om er zelf mee aan de slag te gaan.'

Hiermee is niets teveel gezegd, mijn vier kernwoorden illustreren de rest: Informatief, goed uitgelegd, handzaam, bruikbaar en praktisch.

Over Margreet Noordanus

Margreet Noordanus is coach en trainer. Ze is de drijvende kracht achter PaardenInzicht en verzorgt Coaching en Training met Paarden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden