'Mindfulness in leiderschap' gaat over het onderzoeken van de intimiteit van het stilzitten en het leren hoe een eenvoudige handeling als meditatie onze veeleisende en moderne werkplek kan transformeren. Michael Carroll leert u de belangrijkste basisprincipes en oefeningen om een aandachtig leider te worden en om een dergelijk leiderschap te introduceren. Het boek is niet eenvoudig en vraagt zeker om doorzettingskracht, maar met name uw aandacht!
Met aandacht leidinggeven in het hier en nu. Hoe doe je dat? In 'Mindfulness in leiderschap' geeft Michael Carrol inhoud en handvatten aan aandachtig leidinggeven op een authentieke wijze (Wangthong). Simpel gezegd komt het er op neer dat we meer momenten zouden moeten invullen met het alles stopzetten en stilzitten. In een maatschappij die juist het tegenovergestelde is, vind ik dit op het eerste oog toch zeer lastig toe te passen. Vol moed begin ik aan het rustig en met aandacht doorlezen van dit boek. Het kost me moeite om door het boek heen te komen. Ik wil namelijk direct weten wat de kernboodschap is en ik wil ook direct aan de slag. Het boek vergt enig geduld, u moet zich eerst door de eerste hoofdstukken heen worstelen, voordat de inhoud u pakt. Vervolgens echter is het een boek dat u niet meer loslaat. Dit boek laat zien dat wanneer we inderdaad vaart minderen en een realistisch beeld krijgen van wat we aan het doen zijn, we ontdekken dat we te vaak aan ons leven voorbij ijlen in plaats van écht te leven. Meer leven dus in het hier en nu en dus ook leidinggeven in het hier en nu.
Dit boek maakt dat u zich als lezer meer bewust wordt van het 'nu' en door hierover na te denken steeds vaker in de praktijk even letterlijk en figuurlijk stilstaat bij mindfulness. Het boek is ingedeeld in vier delen: 1. onszelf en anderen tot het beste inspireren 2. de tien talenten van een aandachtig leider 3. ons hele wezen haar het werk meenemen 4. beoefeningen en oefeningen De eerste drie delen zijn voornamelijk theoretisch van aard; deel 4 heeft zeker dan ook mijn voorkeur. Hierin kunt u geheel aan de slag gaan met diverse oefeningen. Een interessante oefening is bijvoorbeeld die van het 'aandachtig eten'. In onze hogesnelheidsmaatschappij lijkt het alsof we ons steeds minder bewust zijn van onze zintuigen en zijn we veelal gehaast. We staan minder vaak stil bij de geur van regen, een mooie blauwe lucht of de smaak van... Als lezer krijgt u de opdracht om via een specifieke oefening met aandacht te eten. Na deze oefening en ook andere oefeningen zult u zien hoeveel er nog te leren valt over aandacht. Toch verleidt dit boek me onvoldoende, daarvoor is het wellicht iets te theoretisch ingestoken.
Dit in tegenstelling tot het boek 'Huh?!' van Berthold Gunster. Hierdoor denk ik wel vaker: niet ja maar, maar ja en. Een boek waarbij je zelf wel getriggerd wordt om mindfulness toe te passen is wat mij betreft: 'Beter nu - breng mindfulnes in je leven' van Rob Brandsma. Neemt niet weg dat Carroll zeker en goed beeld neerzet van het geven van aandacht tijdens het leidinggeven. De centrale leidraad, ofwel het principe van 'Mindfulness in leiderschap' is: 'Meestal blijkt het streven naar succes voor onszelf zinloos en oppervlakkig te zijn, terwijl het streven naar succes en inspiratie voor anderen ons bijna altijd voorspoed en welzijn oplevert'. Carroll geeft u lessen om dit principe tot leven te brengen op uw eigen werkplek. En daarnaast hoe u deze van louter woorden tot geïnspireerde, persoonlijke actie kunt maken.
Over Annelies Bakelaar
Annelies Bakelaar is momenteel werkzaam bij ROC Aventus als Manager dienst HRM en schrijft de recensies op persoonlijke titel. Annelies Bakelaar is hiervoor onder andere werkzaam geweest als manager, programmaleider en organisatieadviseur, zowel in de private als publieke sector. Daarnaast is Annelies Bakelaar actief in de lokale politiek (fractievoorzitter CDA Ommen) en is freelance hbo-docent. In 2004 heeft Bakelaar haar MBA Public Governance studie afgerond aan Nyenrode.