Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Filosoof - miljardair

Paul Fentener van Vlissingen (1941-2006) leidde ruim twintig jaar SHV Holdings, de vroegere Steenkolen Handelsvereeniging, het grootste familiebedrijf van Nederland. Onder zijn leiding als bestuursvoorzitter, president-commissaris en grootaandeelhouder groeide SHV uit tot een machtig miljardenconglomeraat met activiteiten over de hele wereld en in vrijwel alle sectoren van het bedrijfsleven. 

Perry Oostrum | 11 april 2011 | 2-3 minuten leestijd

Bij het grote publiek genoot Fentener van Vlissingen vooral bekendheid als filosoferende, dichtende en relativerende miljardair, die het liefst in een simpele blokhut zonder sanitair op zijn Schotse landgoed Letterewe verbleef. Zijn profiel werd de laatste jaren van zijn leven steeds meer bepaald door zijn activiteiten voor de African Parks Foundation, die hij oprichtte en financierde om de wildparken van Afrika te redden en te beschermen. Nu is er een nieuwe biografie van deze markante captain of industry.

Voor Paul Fentener van Vlissingen zich in zijn blokhut op zijn eigen landgoed kon terugtrekken leidde hij een actief zakelijk bestaan. Historicus en financieel-economisch journalist Mathijs Smit doet op gedegen en toch prettig leesbare wijze verslag van dit bewogen leven in zijn boek 'Filosoof-miljardair'. Deze biografie van de markante captain of industry is niet geautoriseerd door de familie. Fentener van Vlissingens dochters Alicia en Tannetta blijken de publiciteitsliefde van hun vader niet te hebben geërfd en hebben iedere vorm van medewerking aan de totstandkoming van dit boek geweigerd. Sterker nog, zij hebben - aldus Smit - zelfs potentiële bronnen benaderd om te voorkomen dat deze zouden praten.

Dat alles is op zijn zachtst gezegd vreemd te noemen, omdat achter Fentener van Vlissingen, de familie of SHV heel wat minder kwalijks lijkt schuil te gaan dan bijvoorbeeld achter iemand als Nina Brink, bij wiens biografie de toevoeging 'ongeautoriseerd' nog goed was voor een hyperige run op de boekhandels. Hier is dat niet nodig... In de interviews die Paul Fentener van Vlissingen sinds de jaren tachtig gaf, komt telkens opnieuw hetzelfde beeld van hem naar voren. Een kunstzinnige, ethische en filosofisch ingestelde ondernemer, met een passie voor de natuur en natuurbescherming. Een eenvoudige man, die zich niet laat voorstaan op zijn macht en rijkdom. Maar hoe kan zo'n zachtaardige, ethische filosoof zich staande houden in een zakelijke omgeving, vraagt Mathijs Smit zich af. De auteur heeft, ondanks het achterwege blijven van medewerking van de familie, kans gezien voldoende bronnen te raadplegen voor een goed verhaal over Fentener van Vlissingens achtergrond. Zijn jonge jaren, de keuze voor het familiebedrijf in de jaren zestig, de problemen, missers en successen bij SHV, zijn genezing van kanker begin jaren tachtig, zijn vriendschap met de Oranjes en zijn paradoxale liefde voor de natuur en de jacht, het komt allemaal aan bod. Tientallen deelden daartoe hun ervaringen en zienswijzen met Smit: klasgenoten, studievrienden, dienstmakkers, vrienden, kennissen en personeel van de familie, werknemers van hoog tot laag bij SHV, een voormalig commissaris bij het familiebedrijf, betrokkenen bij het beheer van zijn privévermogen, mensen uit zijn persoonlijke kring en anderen. Gaandeweg begreep hij dat de beelden die Paul Fentener van Vlissingen zelf schetste niet altijd of soms maar ten dele overeenkwamen met de werkelijkheid. Het werd hem langzaam maar zeker duidelijk dat de figuur van Paul Fentener van Vlissingen veel complexer is dan het publieke imago dat hij van zichzelf heeft geschapen. Dat heeft hij mooi weten te verwoorden. Dit boek, 'Filosoof-miljardair', mag met recht gezien worden als een verantwoorde correctie op het bekende beeld van Paul Fentener van Vlissingen.

Over Perry Oostrum

Per Oostrum begon met schrijven op de middelbare school. Wie niet? Serieus werd het toen hij over zijn grote passie, popmuziek, begon te publiceren in verschillende tijdschriften. 'Mannenleed, een crisisroman' is zijn eerste fictieve werk. Hij werkt als zelfstandig adviseur op het vlak van het onderkennen en beheersbaar maken van risico's en het realiseren van organisatieveranderingen. Per is getrouwd, heeft twee zonen en woont in Wassenaar.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden