Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De opkomst en ondergang van de loonbelasting

In januari 2008 bestond het blad 'Aanspraak' (nu Salarismagazine) exact twintig jaar. Vanwege dit jubileum heeft de redactie besloten het boek 'De opkomst en ondergang van de loonbelasting' uit te geven. Dit boek bevat twintig specifieke onderwerpen die van belang zijn voor de loonheffingen beschreven door twintig specialisten uit de praktijk.

Annelies Bakelaar | 28 oktober 2008

Ieder hoofdstuk in 'De opkomst en ondergang van de loonbelasting' blikt terug op eerdere publicaties in het tijdschrift 'Aanspraak'. Na de terugblik wordt u als lezer volledig op de hoogte gebracht van het heden en bijbehorende aanbevelingen aan de politiek c.q. de wetgever. Interessante thema's die ook vandaag de dag nog actueel zijn komen aan de orde. Ik heb het dan over thema's als 'autokostenfictie: een druk kruispunt in het polderlandschap', spaarfaciliteiten voor werknemers door de tijd heen', 'reiskosten: nu en in de tijd van de Paarse Krokodil' en uiteraard het eeuwige streven naar lastenvermindering en vereenvoudiging: van commissie-Oort naar Walvis. Als lezer moet u erop voorbereid zijn veel informatie voor de kiezen te krijgen; alle hoofdstukken achter elkaar lezen is dan ook niet aan te bevelen. De onderwerpen zijn echter dusdanig aansprekend dat u als lezer (uiteraard geïnteresseerd in alles wat met de heffing van loonbelasting te maken heeft) daadwerkelijk in het boek wilt kruipen. De diverse auteurs, daadwerkelijke experts, geven u naast actuele informatie juist ook interessante historische informatie en daarbij als toetje per topic aanbevelingen en kritische opmerkingen. Voor de daadwerkelijke specialist een boek om te smullen, het is namelijk divers, maar toch samenhangend en bovenal kritisch beschouwend. Voor iemand die niet zo veel weet van het onderwerp maar zich snel moet inlezen is dit zeker een aanrader, alhoewel er af en toe zeker gebruik wordt gemaakt van vaktaal. Dit boek staat in het teken van drastische vereenvoudiging van de loonbelasting door de jaren heen. In de afgelopen twintig jaar stond de wereld rondom de heffing van loonbelasting niet stil. Vooral termen als Oort, Stevens en Walvis staan bij een groot aantal mensen in het geheugen gegrift. 'Hoezo lastenverlichting?' zal een groot aantal mensen zeggen. Thema's als auto van de zaak, vaste kostenvergoedingen en lastenverlichting lopen als een rode draad door de jaargangen van 'Aanspraak' c.q. 'Salarismagazine' en nu ook in het boek 'De opkomst en ondergang van de loonbelasting'. De verschillende auteurs hebben allen een zelfde soort aanpak. Vanuit het verleden gaan ze naar het heden en ze besluiten hun bijdrage aan het boek met een of meerdere aanbevelingen aan de politiek c.q. de wetgever. De bijdragen zijn niet zwaar academisch, maar duidelijke persoonlijke bijdragen die vanuit de praktijk en voor de praktijk geschreven zijn. Tussen de regels door lees ik het ultieme eindoordeel: 'het einde van de huidige loonbelasting', al zal dit volgens hen niet van vandaag op morgen het geval zijn. Ondertussen pretenderen de auteurs de loonheffingen wel makkelijker en leuker te kunnen maken!

Over Annelies Bakelaar

Annelies Bakelaar is momenteel werkzaam bij ROC Aventus als Manager dienst HRM en schrijft de recensies op persoonlijke titel. Annelies Bakelaar is hiervoor onder andere werkzaam geweest als manager, programmaleider en organisatieadviseur, zowel in de private als publieke sector. Daarnaast is Annelies Bakelaar actief in de lokale politiek (fractievoorzitter CDA Ommen) en is freelance hbo-docent. In 2004 heeft Bakelaar haar MBA Public Governance studie afgerond aan Nyenrode.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden