Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De prooi

'De prooi' van Jeroen Smit is een meeslepend en boeiend boek over de teloorgang van een stuk 'Hollands Glorie' in het bedrijfsleven. Je zit voortdurend op het puntje van je stoel en hebt het gevoel zelf bij alle bijeenkomsten en gesprekken aanwezig te zijn. Het is ongelooflijk knap hoe Smit een stroom aan gebeurtenissen, voorvallen en details samen één verhaal laat vormen. Een verhaal waarbij u zelf uw conclusie mag trekken. Als een geschiedschrijver van de zeer recente geschiedenis reconstrueert de auteur het verhaal van het verstandshuwelijk tussen ABN en AMRO.

Arjan Hovinga | 30 december 2008 | 2-3 minuten leestijd

'De prooi' is zeer actueel door de oorzaken en verklaringen van problemen van deze tijd. In antwoord op deze problemen wordt er op de radio en in kranten veel gesproken over de feminiene eigenschappen die vrouwen (maar ook mannen) moeten inbrengen, het belang van diversiteit in ondernemingsbesturen en het terugdringen van excessieve bonusregelingen. En ook over sterke commissarissen met meer macht en het tegengaan van de hebzucht aan de top. Voor al deze pleidooien geeft 'De prooi' als 'bewijslast' veel munitie. Als buitenstaander zou je wensen dat er meer mensen als Trude Maas (een van de twee vrouwelijke commissarissen bij ABN AMRO) aan het roer hadden gestaan.

Maas is degene die aan Groenink vraagt wat hem nou eigenlijk drijft, waar hij zijn energie vandaan haalt. De macho Groenink weet zich hier geen raad mee en begint over iets anders. Zo zijn er meer momenten waarop Maas duidelijk vanuit een ander blikveld, met een andere houding naar de zaak kijkt. Helaas is ook zij niet in staat om écht door te dringen, de spiraal te doorbreken en zo het bedrijf te behoeden voor wat er is gebeurd. De rest van het team (RvB en RvC, directeuren-generaals) bestaat bijna alleen maar uit Nederlandse mannen van tussen de 40 en 60 jaar. De enkele vrouw of buitenlander die er in zit, lijkt toch erg zijn of haar best te doen om vooral zo goed mogelijk op hen te lijken. Ambitieuze mensen die iets bereikt hebben en bijna allemaal dezelfde leiderschapsstijl kennen (pacesetting ofwel dominant sturend). Bravoure, vechtersmentaliteit en trots zijn de eigenschappen waarmee ze op die posities terecht zijn gekomen.

De suggestie dat topbestuurders het volledige falen of slagen van het bedrijf bepaalt, klinkt impliciet behoorlijk door omdat alle aandacht ernaar uitgaat. De vraag is in hoeverre dat terecht is, sterker nog; het versterkt het megalomane beeld van deze groep zelf over de mate waarin zij allesbepalend zijn. Onbedoeld wellicht is dat het perspectief waaruit het boek is geschreven, het perspectief van velen is waardoor het zo mis is gegaan. Het staat buiten kijf dat deze bestuurders grote invloed hebben op de koers van een bedrijf, met de bestuursvoorzitter voorop. Maar zijn niet alle werknemers en daarnaast toezichthouders (breder dan alleen DNB), politiek, consumenten en aandeelhouders medeverantwoordelijk? Zouden bijvoorbeeld jonge professionals zich nooit hebben afgevraagd of dit allemaal normaal was?

Zouden alle trainees en andere high potentials, waar ABN AMRO altijd zo trots op is geweest, niets gemerkt hebben van wat Harry Kunneman zo mooi 'klopsignalen' noemt in zijn boek 'Voorbij het dikke-ik'? Juist young professionals zouden door hun onervarenheid beter in staat moeten zijn om dit 'interne kompas' af te lezen. Mogelijk was een deel van de oplossing hierin gelegen. Op basis van 'De prooi' zijn er de komende jaren nog tal van andere lessen te trekken. Het boek is dan ook een must voor iedereen die beroepshalve te maken heeft met het functioneren van organisaties.

Over Arjan Hovinga

Arjan Hovinga begon zijn loopbaan bij Adviestalent. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Kenmerkend is de combinatie van werken en leren. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden