Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Een zaak van geld

Ben jij een verzamelaar of een romanticus, of wellicht een alchemist? Vreemde vragen? Niet meer als je het nieuwe boek van Ellen de Lange-Ros; ‘Een zaak van geld’. Dit zijn namelijk enkele van de negen geldtypes die zij onderscheidt. Welk geldtype je bent kun je achterhalen met een bijbehorende test.

Sonja de Bruin | 22 mei 2015 | 2-3 minuten leestijd

Na ‘Een zaak van fans’ en ‘Een zaak van zacht werken’ is dit al weer het derde boek in deze serie. Ook dit laatste boek is weer in romanvorm met dezelfde hoofdpersonen en volgt weer dezelfde structuur. Dit keer is het Danielle, de vriendin van Joris en de zus en manager van David, die haar kennis over geldzaken deelt met het vriendenclubje bestaande uit Anna (zelfstandig ondernemer), Orlando (eigenaar van een hoedenzaak), Joris (manager bij een bedrijf) en David (zanger). De hoeveelheid karakters kan soms verwarrend zijn, zeker als je de voorgaande boeken niet hebt gelezen.

Het boek is opgedeeld in vijf hoofdstukken die ieder een les bevatten. De eerste belangrijke stap is te beseffen wat je houding ten opzichte van geld. Dit heeft namelijk effect op hoe je met geld omgaat. Essentieel is om te realiseren dat geld rond stroomt. In het tweede hoofdstuk leer je dat je sluiswachter bent van het geld dat je ontvangt; jij bepaalt waar het naar toe stroomt. Om er goed zicht op te krijgen is het van belang dat je achterhaalt of je geldlekken hebt. Dit is geld dat je onbewust uitgeeft.

Een mooi voorbeeld is dat van Orlando, de hoedenmaker, die iedere werkdag ’s ochtend onderweg een luxe cappuccino koopt. Het was voor hem een eyeopener dat hij van dat geld ook jaarlijks een keertje met zijn partner een weekendje weg kan. In het derde hoofdstuk kan je door middel van de test op www.mijngeldtype.nl bepalen welk geldtype je bent. Dit helpt om te begrijpen welke emoties er bij jou spelen als het om geld gaat. De oorsprong van je geldemoties zijn vaak de ideeën en opvattingen over geld waar je in je verleden mee te maken hebt gehad.

Dit wordt in de vierde les behandeld. In het laatste hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je je gelddoelen bepaalt, dit zijn doelen die je wilt bereiken met je geld. Geld kan je dus zien als middel voor alles wat je wilt bereiken in je leven. Wat weer heel fijn is van dit boek zijn de romanvorm, de duidelijke structuur en de opdrachten aan het einde van ieder hoofdstuk waarmee je meteen aan de slag kunt met wat je net hebt geleerd. Wat ik echter jammer vind is dat in dit boek sommige onderwerpen naar mijn idee onvoldoende worden uitgewerkt. Zoals het duisterdenken versus krachtdenken in hoofdstuk 4 en de geldlevels en geldbaas in hoofdstuk 5.

Het was beter geweest om ze weg te laten of verder uit te werken. Nu kan ik er niet zo veel mee. Maar laat dat je zeker niet weerhouden om dit boekje te lezen. Het heeft mij niet alleen aan het denken gezet, maar ook aan het handelen. Met dank aan de opdrachten en de gerichte instructies voor mijn geldtype (gecombineerd verzamelaar/ruler).

Over Sonja de Bruin

Sonja de Bruin is oprichter en eigenaar van Themis Consultancy. Themis Consultancy verleent diensten op het gebied van Quality Assurance en Process Improvement aan bedrijven die zich bezighouden met software- en/of systeemontwikkeling.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden