Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Opgeladen! van Jochem Uytdehaage - ‘Aanrader’

Ik ken Jochem Uytdehaage zeker nog uit de tijd dat hij topschaatser was. Uytdehaage kwam toen sympathiek & energiek over. Na zijn carrière in de schaatssport ging hij met net zo veel enthousiasme allerlei andere dingen oppakken, waarna hij erachter kwam dat hij ook daarbij een eindige hoeveelheid energie heeft. Dat is eigenlijk de basis van zijn boek ‘Opgeladen!’

Annemiek Sierhuis | 4 oktober 2022 | 1-3 minuten leestijd

Na zijn sportcarrière is Jochem Uytdehaage zich gaan verdiepen – zowel door een opleiding, ervaringen, door als spreker op te gaan treden – in energie. Hij definieert 4 types energie en in Opgeladen! maakt hij die zichtbaar als batterijen.

- De spirituele batterij gaat over spirit, drive en zingeving.

- De emotionele batterij richt zich op relaties, gedrag emoties

- De fysieke batterij richt zich op voeding, slaap, beweging en ontspanning

- De mentale batterij gaat over kennis, kunde en ervaring.

De batterijen kunnen niet los van elkaar gezien worden.

Verhalen

Uytdehaage schreef Opgeladen! in samenwerking met Thomas Olsthoorn. Hij opent het boek met een quote van coach Gerard Kemkers: ‘Maak de drukke dagen druk, maak de lichte dagen licht.’

Jochem Uytdehaage vertelt prettig en makkelijk over zijn ervaringen zowel in de sport als daarbuiten. De verhalen zijn goed om de theorie te ondersteunen en te versterken. Ik vind het zeker niet storend dat hij dus veel erbij haalt van zijn ervaringen in het schaatsen.

Aan de hand

De opbouw van het boek is doeltreffend & simpel. De lay-out is prettig. Soms staat er een foto, alles zonder kleurgebruik in het boek. De lezer wordt aan de hand mee genomen om de diverse soorten van energie te bespreken. Ik vind het fijn dat de suggesties tot verbeteringen soms gewoon klein zijn en ik ze meteen kan gaan toepassen. Elk hoofdstuk eindigt met een paar tips, die je meteen als een soort van samenvatting van het hoofdstuk kan zien.

Een paar mooie voorbeelden hiervan zijn:

- Elimineer randzaken die kunnen afleiden.

- Praat over een 'volle agenda' en zeg niet 'ik heb het druk'.

- Stel jezelf de vraag: wat heb ik nú nodig?

Natuurlijk deelt Uytdehaage een aantal fysieke oefeningen aan het einde van zijn boek, en dat maakt het plaatje compleet.

Ik vind Opgeladen! kortom een goed boek, dat ik zeker nogmaals zal lezen, of stukken eruit. Een aanrader om te lezen dus. Voor mij blijft het beste hangen dat ik door kleine dingen aan te pakken of te veranderen, grote veranderingen in mijn leven teweeg kan brengen.

Over Annemiek Sierhuis

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden