Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Be Useful. 7 tools voor het leven - ‘Een motiverende pageturner’

Wie kent hem niet? Arnold Schwarzenegger. Hij is niet alleen bekend als wereldkampioen bodybuilder, acteur, ondernemer, milieuactivist, filantroop en achtendertigste gouverneur van Californië. Daarnaast is hij een begenadigd motiverend spreker en auteur. In ‘Be Useful’ vertrouwt hij zijn 7 lessen voor een zinvol leven aan het papier toe. 

Peter Vermeulen | 29 november 2023 | 2-3 minuten leestijd

Arnold Schwarzenegger begon zijn carrière als bodybuilder en won al op twintigjarige leeftijd de Mr. Universe titel. Later stapte hij over op acteren en werd hij een begrip door zijn rollen in vele kaskrakers. In 2003 werd Schwarzenegger verkozen tot gouverneur van Californië. Hij vervulde twee ambtstermijnen voordat hij terugkeerde naar zijn carrière in de entertainmentindustrie. Na zijn succesvolle autobiografie Total Recall uit 2012 is Schwarzenegger eindelijk terug met een boek van zijn hand: Be Useful.

DE 7 LESSEN

Schwarzenegger neemt in de inleiding van dit nieuwe boek uitgebreid de tijd om te beschrijven hoe zijn wereld in duigen viel in 2011. En hoe hij weer uit het dal geklommen is. Door een wijze les van zijn vader. ‘Maak jezelf nuttig’. Dit bracht Schwarzenegger tot het schrijven van Be Useful, met daarin 7 lessen voor het leven.

De 7 lessen  zijn achtereenvolgens:

- Zorg voor een duidelijke visie
- Denk nooit klein
- Werk je uit de naad
- Verkopen, verkopen, verkopen
- Schakelen
- Mond dicht, geest open
- Weg met je spiegels

Schwarzenegger heeft er een hekel aan als men hem ‘selfmade’ noemt. Hij is volgens eigen zeggen net als iedereen ook beïnvloed, gevormd en gemotiveerd door anderen.

FEEST van HERKENNING

Voor iedereen die bioscopen bezocht heeft of de Amerikaanse politiek enigszins gevolgd heeft is het lezen van Be Useful met grote regelmaat een feest van herkenning. Een aantal van de filmpjes met Schwarzenegger als motiverend spreker is daarnaast inmiddels ‘viraal gegaan’. Daarin draagt hij ook zijn 7 lessen voor een zinvol leven uit. Wie dit gezien heeft, zal de speeches gedeeltelijk herkennen in het boek.

Ik zou Schwarzenegger en Be Useful ernstig tekort doen als ik zijn tips hier beschrijf. Het lezen van dit boek is een beleving. Iets dat de lezer zelf moet ervaren. Het is wel de moeite om ook de speeches tot je te nemen. Mijn advies: bekijk eerst een of meer speeches van Schwarzenegger, en start daarna aan het boek. Dit geeft het boek extra cachet: Tijdens het lezen hoor je zjn stem.

PAGETURNER

Hoewel Be Useful Amerikaans is, is het nergens pompeus of over the top. Het is een boek met serieuze en direct in de praktijk te brengen lessen. Het is daarnaast doorspekt met zelfkennis, zelfspot en humor. Je merkt dat Schwarzeneggers vriendelijke beleefdheid, gemixt met ‘Think Big’ een van de oorzaken van zijn succes is. Doorzetter Schwarzenegger schroomt niet zijn behaalde succes op te dragen aan anderen of zijn gemaakte fouten toe te geven. Dit maakt Be Useful een boek dat - ondanks zijn omvang van ruim driehonderd pagina’s - zeer moeilijk weg te leggen is.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is serial entrepreneur en business angel en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden