Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Extreem Intens - ‘Bijna zo verslavend als een avond scrollen’

Elon Musk en Twitter staan garant voor spektakel. Maar de tragiek die Zoë Schiffer in ‘Extreem Intens’ schetst, verrast toch. Ze interviewde oud-medewerkers, las stapels interne rapporten en berichten en volgde de hoofdpersonen. Haar boek is een journalistieke casestudie naar de teloorgang van een invloedrijk mediabedrijf en de impact daarvan op de betrokkenen.

Erleyne Brookman | 15 maart 2024 | 2-3 minuten leestijd

Vanaf het moment dat Musk interesse toont in een belang in Twitter ontstaat er onrust onder de medewerkers. De cultuur die Schiffer in Extreem Intens schetst is wat gelaten; een CEO die zich niet echt druk maakt, medewerkers die vooral discussiëren over de toekomst. Niet de cultuur van een organisatie die zich klaar maakt voor grootse plannen. Dat ergert hun populairste gebruiker - Elon Musk (62,8 miljoen volgers) - en daarom begint de miljardair invloed in het bedrijf te kopen.

Woke

Musk zegt zich vooral druk te maken over de vrijheid van meningsuiting op het platform. Die is volgens hem in de greep van ‘woke’. Als hij uiteindelijk aan het roer komt, wijzigt hij de koers dramatisch. Met massaontslagen, grote ingrepen in het abonnementenbeleid en onnavolgbare technische beslissingen leidt hij Twitter snel de afgrond in. Binnen een jaar is een redelijk draaiend bedrijf alles kwijt: de financiële basis, de reputatie en het grootste deel van de werknemers. En de naam, Musk doopt Twitter om in ‘X’.

engineers en infrastructuur

Opvallend is de aandacht die Schiffer heeft voor de engineers en de infrastructuur waar Twitter op draait. In boeken over social media is vaak vooral aandacht voor hun maatschappelijke impact. Wat wel eens vergeten wordt, is de enorme complexiteit die erachter zit. Zowel qua software, hardware als de beveiliging en compliance. Dat Musk dat ook onderschat, blijkt uit zijn impulsieve beslissingen die juist de technische kern van het bedrijf doen wankelen.

Niet alleen ontslaat hij in bevlieging op bevlieging steeds grotere delen van het personeel. Hij grijpt ook in op de hardware. Hij sluit zonder kennis één van de cruciale datacentra. Ook schakelt hij functionele en niet-functionele onderdelen aan en uit alsof het kerstlichtjes zijn. Had Twitter het moeilijk met de toegenomen haat en discriminatie op het platform; hoe langer Musk aan de macht is, hoe onbetrouwbaarder de toegang en het gebruik wordt. Gebruikers en adverteerders verliezen al het vertrouwen.

Maatschappelijke instelling

De onbetrouwbaarheid beperkt zich niet tot de techniek. Ook het blokkeren of juist het promoten van accounts is afhankelijk van zijn grillige beleid. Met zijn beslissingen legt hij de vrijheid van meningsuiting vaak aan banden of zet hij de deur wagenwijd open voor haat en discriminatie.

Schiffer brengt vlijmscherp in beeld hoe Musk onvoorspelbaar is voor vriend en vijand. Hypocrisie noemt zij het. De grootste slachtoffers in haar boek zijn de medewerkers van Twitter. Degenen die ontslagen zijn zonder reden of compensatie. En degenen die - soms noodgedwongen - blijven werken en de schade proberen te beperken.

Waarheidsvinding

Haar studie waarschuwt ons voor de invloed van social media op ons politieke landschap en de discussie over vrijheid van meningsuiting en waarheidsvinding. Zelfs als er geen kwaadwillende eigenaar aan het roer zit, is die invloed al beangstigend. In dit boek wordt duidelijk wat er gebeurt als een platform wordt geleid door een impulsieve miljardair met bedenkelijke intenties. Dat Extreem Intens met steeds korte hoofdstukken een beetje doet denken aan Twitter zelf, maakt het lezen daarnaast bijna net zo verslavend als een avondje scrollen.

Over Erleyne Brookman

Erleyne Brookman is directeur en toezichthouder. Ze is General Manager bij Total Specific Solutions. Brookman is lid van de RvT van Het Laar Tilburg. Ze heeft een blog over zakelijke boeken - geschreven door vrouwen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden