Het gedachtegoed van Albert Bandura is onderlegger in Evidence based trainen. En direct aan het begin duiken we in een mooi voorbeeld gecombineerd met onderzoek. Eerst demonstreren en dan pas oefenen. We deden dit al als trainer, tenminste als we al eerder trainingen van Karin de Galan hadden gevolgd, maar nu krijgen we er gelijk de uitleg en het voorbeeld bij: fijn! En dat komt natuurlijk ook door de fijne samenwerking met onderzoeker Peter Baggen. Het boek start ook met een uitleg over evidence based onderzoek. Zoals we gewend zijn van De Galan moet het zich in de praktijk bewezen hebben en op een paar uitzonderingen na, die ze wel benoemt, geldt dat voor alle beschrijvingen op in het boek.
Aangeleerd gedrag
Het gedachtgoed van Bandura staat centraal en dat betekent dat De Galan en Baggen ook uitgebreid ingaan op zijn werk en hoe hij het vak van trainen ziet. Ze beschrijven uitgebreid hoe Bandura vaardigheden ziet en dat dit effectief aangeleerd gedrag is. Daarna staan ze stil bij het aanleren van deze vaardigheden in verschillende fasen. Denk aan: de mentale voorstelling maken, de vertaling naar gedrag maken, het automatiseren en het gebruiken van de vaardigheid. Deze fasen worden in de volgende hoofdstukken weer uitgebreid beschreven. In hoofdstuk 5 vertalen ze dit alles naar vaardigheden voor trainers in de verschillende fasen. Het eerste deel wordt afgesloten met uitgewerkte trainingen, waarbij ook nadrukkelijk gemeten is wat het resultaat is van de opbouw als je dat doet volgens Bandura. En net als ik denk bij het lezen: ‘waarom maar 1 wetenschapper’, sluit deel 1 af met 7 meta-analyses die onderbouwen waarom het vierfasenmodel van Bandura zo goed werkt.
Banduramodel
In de volgende 4 delen wordt het Banduramodel helemaal uitgediept met voorbeelden en mooie staatjes die onderbouwen wat je er als trainer mee kunt gaan doen. Elk deel is doorspekt met praktische voorbeelden en onderzoek, waardoor het model tot leven komt. Daarnaast is het heel handig dat er na elke verdiepingsuitleg voorbeelden staan die je als trainer direct kunt gebruiken in die specifieke fase. Vooral het hoofdstuk over fase 4: (zelfregulatie of het gebruiken van de vaardigheid) is praktisch, met soms wat open deuren maar ook fijne adviezen om mensen en organisaties blijvend te laten leren.
44 interventies
In deel 6 brengen De Galan en Baggen alle interventies die ze in hun boek noemden samen tot: ‘De 44 interventies die werken’. Bovendien zijn het interventies die werken. De wetenschappelijke onderbouwing is verder heel leesbaar door de stijl die we kennen van Karin de Galan: Praktische uitleg, plaatje erbij en een consistente opbouw van de hoofdstukken. De kers op de taart(en) zijn de interventies en tips die passen bij de vier fasen van Bandura, gevolgd door prettig leesbare praktijkvoorbeelden. Vooral als je leert van praktische voorbeelden is er heel veel te vinden in dit boek. En tot slot neemt Karin ook nog haar eigen methode onder de loep. Ze is daarbij kritisch en geeft aan wat er bij haar nog effectiever kan: hulde!
Wat mij betreft mag Evidence based trainen niet ontbreken in de gereedschapskist van de trainer. Wellicht helpt het ons ook om dat mooie vak echt te laten zien als vak.
Over Ria van Dinteren
Ria van Dinteren is spreker, docent, facilitator, leermanager, organisatieadviseur bij Breinwerk BV en hoofdredacteur van Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties (TvOO).