Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Z11 - Een gelukkig en succesvol leven leiden

Via LinkedIn kreeg ik de vraag of ik dit boek wilde recenseren. Een boek dat ik niet direct tot mijn expertisegebied reken maar volgens Nicole Loeffen zou het idealiter ieders expertise moeten zijn om bewust z11 (zelf) een gelukkig en succesvol leven te leiden. Ik ben benieuwd.

Henny Portman | 12 juni 2024 | 4-5 minuten leestijd

Een boek, door Nicole Loeffen MeGaZin genoemd, met wijsheid van haar zelf (Me), waar je mee moet gaan experimenteren (Ga) om te ontdekken wat jouw leven Zin geeft. Loeffen geeft aan dat zij meestal geen geduld heeft om een boek van voor naar achter te lezen. Ze bladert graag en zoekt naar inspirerende of praktische stukjes en zo heeft ze Z11 ook opgezet. Je vindt er quotes, artikelen ter inspiratie, foto’s, tekeningen, lijstjes met weetjes, experimenten en opdrachten. Ik word gelukkig van fictie en non-fictie boeken waarin ik mij kan verdiepen of verdwijnen door het van kaft tot kaft te lezen en dat ga ik met dit boek dus ook doen. Ik ben benieuwd.

Geluk

Het boek biedt 11 ingrediënten of hoofdstukken voor meer geluk en succes. Maar wat de een gelukkig maakt hoeft niet te gelden voor een ander, vandaar de titel Z11. Je moet het zelf, al dan niet met hulp van anderen, doen. Geluk is iets dat geassocieerd wordt met positieve, al dan niet vluchtige, kortstondige emotie, een gevoel van welzijn in en tevredenheid met het leven. Succes gaat over het bereiken van doelen en resultaten en is vaak meetbaar en tastbaar. Geluk helpt vaker om succesvol te zijn dan andersom.

De 11 ingrediënten zijn visueel weergeven in een lemniscaat om oneindig in blijven rond te bewegen. Jij bepaalt waar je versnelt of vertraagt. In het boek krijg je vele tips, anekdotes, gedichten, kennis, inspiratie en levenservaring van de auteur.

De 11 ingrediënten zijn:

Verhelderen levensvisie

Begin met het vaststellen van wat voor jou het allerbelangrijkste is, zoals principes, overtuigingen, mensen, activiteiten of dingen. Verzamel deze waardewoorden, concretiseer de belangrijkste en leg ze vast in een krachtige zin. Vervolgens bepaal je je ideaalbeeld van wie je wilt zijn door te visualiseren, een helikopterview te nemen of terug te werken vanuit je doel; gebruik je levensvisie als kompas. Ten slotte toon je lef door bewust te kiezen en naar je visie te leven.

Dankbaarheid ervaren.

De ervaring van geluk hoeft niet altijd groot en ingewikkeld te zijn. Het is ook even stilstaan bij kleine dingen. Beseffen hoe bijzonder ze eigenlijk zijn, dat je er dankbaar voor mag zijn. Geven geeft ook een fijn gevoel, en de dankbaarheid van de ander doet daar nog een schepje bovenop.

Nieuwsgierig blijven

Vanuit jouw plek kun je altijd nieuwsgierig op onderzoek uitgaan om nieuwe dingen te ontdekken, waar zowel jijzelf als je omgeving profijt van hebben. Een familie- of organisatieopstelling helpt je om je eigen plek te ontdekken en te benutten (own, play, and share your rank).

Ambitie ontdekken

Een ambitie ontstaat als je je dagdroom omzet in een wens, een doel dat je graag wilt bereiken.

Creativiteit inzetten

Iedereen kan, zelfs als je twijfelt aan je eigen creativiteit, bewust meer en vaker creativiteit inzetten om daarmee je kans op geluk en succes vergroten. Ook als je anders naar de dingen kijkt, zie je ook andere dingen.

Vrijheid nemen

Doen wat je belangrijk vindt. Dus ook respectvol nee kunnen zeggen. Nee. Ik doe … niet omdat … (1 reden) en … (samen oplossing zoeken).

Lef tonen

Lef betekent dat je iets durft te doen dat niet zonder risico lijkt te zijn. Neem de vier emoties bang, boos, bedroefd en blij, serieus. Heb lef om de ander eerlijk te vertellen hoe jij iets ervaart.

Beweging creëren

Zelf initiatief nemen, van vertrouwd naar onbekend, van pijn naar fijn willen bewegen. Schakelen tussen bijvoorbeeld doen vs. laten en helderheid vs. radeloosheid om uiteindelijk meer te bereiken.

Veerkrachtig zijn

De situatie kun je niet veranderen, hoe je ermee omgaat wel. Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan, te herstellen van, te groeien en sterker te worden van uitdagingen, tegenslagen, stressvolle situaties en traumatische ervaringen.

Intuïtie vertrouwen

Vertrouwen op de wijsheid van je hoofd (denken, emotie, reflex), hart (gevoel, focus) en buik (intuïtie). Ook stilte heeft een positief effect op ons leven en welzijn.

Energie benutten

Alleen dingen doen die energie opleveren. Weet waar je energielekken zitten. Als je fit (fysiek, mentaal, emotioneel, zingeving) bent, kun je meer aan.

Conclusie

Ik ben een gelukkig mens. Misschien is dat de reden waarom ik niet veel van mijn gading heb kunnen vinden in dit fraai opgemaakte, de kleuren van de regenboog volgend, boek. Geluk gun ik iedereen. Voor anderen die op zoek zijn naar geluk, bieden de verhalen, vele tips, anekdotes, gedichten, kennis, foto’s, inspiratie en levenservaring van de auteur wellicht inspiratie om zaken anders aan of juist op te pakken. Ik vind verschillende stukjes echter wel oppervlakkig en voorgestelde aanpakken soms wel erg simpel. Een voorbeeld: ambitie bepalen – verzamel ideeën, kies een ambitie, stippel het pad uit. Iets minder over de succesverhalen van de auteur zelf en meer uitgewerkte verhalen en theorieën en aanpakken zouden mijns inziens de kwaliteit van het boek verhogen.

Over Henny Portman

Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden