Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
e.a.

Dynamics of Organizational Change and Learning

Gebonden Engels 2004 9780471877370
Verwachte levertijd ongeveer 8 werkdagen

Samenvatting

'Dynamics of Organizational Change and Learning' gaat over het gedrag van individuen en de sociale processen in groepen en organisaties tijdens veranderingsprocessen. Toonaangevende autoriteiten uit negen landen bespreken de processen, problemen en successen van organisatieverandering en lerende organisaties en bieden een kritische kijk op de conventionele tot in detail geregelde veranderingsaanpak.

Specificaties

ISBN13:9780471877370
Taal:Engels
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:492
Druk:0
Hoofdrubriek:Organisatiekunde

Expertrecensies (2)

recensie
Waarom veranderingen maar niet willen slagen
Pierre Pieterse | 25 juli 2006
Het is een cliché, maar nog altijd mislukt naar schatting zeventig procent van alle veranderpogingen. Nu mislukt er wel meer in het leven - dertig procent van de huwelijken, vele (IT-)projecten, even zovele fusies, of kostbare reclamecampagnes - maar elke poging om de faalratio te reduceren, is meegenomen. Zeker waar het verandering aangaat, omdat de impact ervan zo groot is. In het boek Dynamics of Organizational Change and Learning, onder redactie van Jaap Boonstra, wordt verandering door een keur aan internationaal gerenommeerde managementwetenschappers (onder andere Karl Weick, Robert Quinn, Chris Argyris, Klaus Doppler, en Luc Hoebeke) met chirurgische precisie ontleed. Het resultaat is geen serie checklists of pasklare antwoorden, maar wel een fraaie collectie veranderprincipes en inzichten in de dynamiek achter elke verandering. Het is daarmee een boek geworden voor de senior veranderaar, iemand die in staat is om permanent te reflecteren op zowel acties als resultaten. Dat reflecteren is overigens een absolute voorwaarde, want verandering heeft de hinderlijke neiging telkens mee te veranderen.
Lees verder
recensie
Dynamics of Organizational Change and Learning
Gertjan de Groot | 24 juli 2006
Zeventig procent van alle veranderprogramma's mislukt of bereikt de gestelde doelen niet. Volgens auteur en redacteur Jaap Boonstra van het internationale handboek 'Dynamics of organizational change and learning' komt dit omdat er nog steeds naïef vanuit wordt gegaan dat veranderen betekent 'gaan van de ene stabiele situatie (voor de verandering) naar een volgende stabiele situatie (na de verandering)'. Vandaar dat 'verandermanagement' zich zo inspant om beide situaties zo éénduidig mogelijk te maken. Volgens Boonstra is dit een illusie. Bij complexe veranderingen is een ambigue en onstabiele startsituatie, met ambivalente vraagstukken en slecht gedefinieerde problematiek, een gegeven waar het veranderproces van uit moet gaan. Omgaan met ambigue situaties en ambivalente vraagstukken vereist interactief leren, vandaar de koppeling tussen de dynamiek van organisatieverandering en leren in de titel van dit handboek.
Lees verder

Lezersrecensies

4.6 van de 5
5 stemmen
3
2
0
0
0

Interviews en artikelen (1)

achtergrond
Veranderen: geen kunst maar kunde
Pierre Pieterse 16 november 2006 Veranderen. Hoewel iedereen er een hekel aan heeft, behalve natuurlijk de professionele veranderingsbegeleiders, is het soms noodzakelijk van koers te veranderen. Of zelfs een geheel nieuwe koers uit te zetten. Maar noodzaak is bepaald geen kritieke succesfactor. Omdat iets moet, wil niet zeggen dat het dan ook lukt. Integendeel zelfs. De meeste veranderingstrajecten sterven in schoonheid. En dat terwijl de stapels vakliteratuur (zie hier een actueel overzicht) tot in detail beschrijft hoe het moet. Waar gaat het dan mis? Bij het begin! In veel gevallen wordt het doel van de verandering weliswaar bepaald, maar de route daartoe wordt niet vastgelegd, of niet goed gecommuniceerd. Als je niet weet hoe je iets wilt bereiken, waar je exact naar toe wilt, zul je de weg daar naar toe natuurlijk ook niet kunnen vinden. En wie niet weet of wordt verteld hoe iets moet veranderen, zal elke marsorder voor kennisgeving aannemen, en vervolgens over gaan tot de orde van de dag.

Over Jaap Boonstra

Jaap Boonstra is hoogleraar ‘Organisatiedynamiek en Leiderschap’ aan Esade Business School in Barcelona (Spanje), hoogleraar Organisatieverandering aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit, en kerndocent bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). Jaap is tevens hoogleraar ‘Internationaal leiderschap’ en voorzitter van de interfacultaire groep Internationaal Leidershap bij CEMS, The Global Alliance in Management Education. Eerder was hij als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en Rector van Sioo, Interuniversitair Centrum voor Organisatie- en Veranderkunde.    Als onafhankelijk adviseur ondersteunt Jaap maatschappelijke organisaties en wereldwijde allianties in hun ontwikkeling. Hij schreef verschillende boeken over organisatieverandering, organisatiecultuur en leiderschap, waaronder Allianties voor een Duurzame Toekomst (Boom, 2023) Veranderen als Samenspel (Boom, 2018), Perspectieven op Veranderen (Boom, 2017), Perspectieven op Leiderschap (Boom, 2017), Veranderen van Maatschappelijke organisaties (Business Contact, 2017) en Leiders in Cultuurverandering (Van Gorcum, 2014) en Verandermanagement in 28 lessen (Business Contact, 2013). Fotografie: Wiep van Apeldoorn

Andere boeken door Jaap Boonstra

Inhoudsopgave

PART I: FUNDAMENTALS AND PRACTICES IN ORGANIZATION DEVELOPMENT.
1. Organization Development and Change: Foundations and Applications (Thomas Cummings).
2. Open Systems Theory: Implications for Development and Learning (Merrelyn Emery).
3. Organizing Change Processes: Cornerstones, Methods, and Strategies (Morten Levin).
4. Art and Wisdom in Choosing Change Strategies: A Critical Reflection (Marc Buelens and Geert Devos).

PART II: DESIGNING AND ORGANIZING ORGANIZATIONAL CHANGE.
5. Change Architecture: Designing and Organizing the Process of Change (Colin Carnall).
6. Managing Change Successfully: Core Questions, Issues, and Strategies (Klaus Doppler).
7. Organizational Change: Strategies and Interventions (Elise Walton and Michael Russell).
8. Dilemmas and Paradoxes in Organizing Change Processes: A Critical Reflection (Luc Hoebeke).

PART III: ORGANIZING, CHANGI NG, AND LEARNING IN AMBIGUOUS CONTEXTS.
9. Organizational Change and Development: Episodic and Continuous Changing (Karl Weick and Robert Quinn).
10. Thinking about Change in Different Colours: Multiplicity in Change Processes (Léeon de Caluwé and Hans Vermaak).
11. Beyond Implementation: Co-creation in Change and Development (André Wierdsma).
12. ChangeWorks: A Critical Construction (Dian Marie Hosking).

PART IV: POWER DYNAMICS AND ORGANIZATIONAL CHANGE.
13. Power Dynamics in Organizational Change: A Multi-perspective Approach (Patricia Bradshaw and Jaap Boonstra).
14. Interactions inOrganizational Change: Using InfluenceTactics to Initiate Change (Gary Yukl).
15. Power and Collaboration: Methodologies for Working Together in Change (Kilian Bennebroek Gravenhorst and Roeland in 't Veld).
16. Power and Change: A Critical Reflection (Cynthia Hardy and Stewart Clegg).

PART V: LEARNING AND DEVELOPING FOR SUSTAINABLE CHANGE.
17. Learning in Organizations: Schools of Thought and Current Challenges (Alfons Sauquet).
18. Double-loop Learning and Organizational Change: Facilitating Transformational Change (Chris Argyris).
19. Learning and Sustainable Change: Designing Learning Spaces (Gerhard Smid and Ronald Beckett).
20. Knowledge, Learning, and Organizational Embeddedness: A Critical Reflection (Alice Lam).

Conclusion: Some Reflections and Perspectives on Organizing, Changing, and Learning (Jaap Boonstra).

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Dynamics of Organizational Change and Learning