OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    q&a
    Algemeen management
    De Betuwelijn is een groot project, maar geen programma. En program-kabinet is geen programma omdat het te groot is. Het Programma Aanpak Stikstof is te vroeg als programma benoemd… De spraakverwarring over wat een programma is en wat het niet is, wordt getackeld in ‘Werken aan programma’s’ van Björn Prevaas en Niels van Loon. Over een fysiek project versus een visionair programma, dolfijnen, duikboten en de programmamanager als hulpsinterklaas.

    Nieuwste artikelen Alle artikelen

    preview
    Ondernemen
    11 september 2024
    Jade Strobbe
    3-4 minuten leestijd
    Als ik begon als zelfstandige wist ik eerlijk gezegd niet waar te beginnen. Een zaak leiden, of een bedrijf opstarten is niet iets dat je op de schoolbanken leert. Ik had geen achtergrond binnen economie of wetenschappen, maar wel een serieuze portie goesting. Goesting om samen iets neer te zetten, om veranderingen te weeg te brengen, om te werken waarvan we droomden.
    recensie
    Mens en maatschappij
    11 september 2024
    Freija van Duijne
    4-5 minuten leestijd
    In korte tijd heeft AI de wereld veroverd. Het beïnvloedt de levens van mensen uit allerlei landen, ver verwijderd van Silicon Valley. Madhumita Murgia deelt in ‘In de schaduw van AI’ een mozaïek van verhalen waaruit een ander en duisterder beeld naar voren komt, dan het optimistische ‘tech als oplossing voor alles’. Ze bespreekt allerlei vormen van datakolonialisme waarvan het goed is dat we die kennen.
    recensie
    Marketing
    10 september 2024
    Ment Kuiper
    2-3 minuten leestijd
    Je zal maar Antal de Waij heten; je hebt een boek geschreven over content en contentstrategie. En dan is daar opeens kunstmatige intelligentie... ‘Alle content kan nu door een applicatie ontwikkeld worden.’ Andere uitspraken en koppen uit de media: ‘geen content functies meer, schrijven niet meer nodig, AI neemt al ons werk over, is er nog wel plek voor een contentspecialist’...
    column
    Verandermanagement
    10 september 2024
    Elleke van Gelder
    4-5 minuten leestijd
    Wie het weet mag het zeggen.... Maar wat zou er gebeuren als we niet de kennis, maar juist de twijfel en het niet weten centraal stellen? Dat is de vraag die Elleke van Gelder stelt in deze nieuwe column voor Managementboek Magazine. 
    preview
    Leiderschap
    10 september 2024
    Ricardo J. Heijne
    3-4 minuten leestijd
    In de complexe wereld van leiderschap en management bevinden we ons vaak in situaties die ik zelf vergelijk met het besturen van een schip door woelige baren. Hoe hou je koers zodat je toch op tijd je eindbestemming bereikt? Dat is de kern van ‘Stuurmanskunst’. Een boekje dat de analogie tussen zeemanschap en bestuurskunde verkent.
    recensie
    recensie
    10 september 2024
    Freija van Duijne
    3-4 minuten leestijd
    ‘The Precipe’ van Toby Ord gaat over gebeurtenissen waardoor we zullen uitsterven. Een meteorietinslag, kernoorlog, klimaatverandering, of een risico dat we nog niet goed kennen, zoals een oppermachtige AI. Volgens Ord is er te weinig aandacht voor deze existentiële risico’s, terwijl die tezamen optellen tot een factor van betekenis. 

    Recensies Alle Recensies

    recensie
    Mens en maatschappij
    6 september 2024
    Wim Oolbekkink
    3-4 minuten leestijd
    Tim Fransen is cabaretier en filosoof. Die combinatie maakt zijn boek ‘In onze tijd - Leven in het calamiteitperk’ zowel grappig als doordacht. En bovendien is het boek zeer goed leesbaar.
    recensie
    Projectmanagement
    5 september 2024
    Eric van Arendonk
    1-2 minuten leestijd
    ‘Hé, een nieuw boek van Goldratt?’ dacht ik, terwijl ik me realiseerde dat hij niet meer onder ons is. Zijn boeken las ik zo’n twintig jaar geleden met plezier. Wat toen opviel was zijn schrijfstijl in combinatie met een gedegen inhoud. Een managementboek in de vorm van een verhaal.
    recensie
    recensie
    5 september 2024
    Freija van Duijne
    6-8 minuten leestijd
    Sinds 2010 is het leven van kinderen en tieners drastisch veranderd. Met zeer ingrijpende gevolgen. Angst, depressie, zelfbeschadiging en suïcide zijn verontrustend snel toegenomen. De enige standhoudende verklaring hiervoor is de introductie van de smartphone in het leven van kinderen en tieners. De coronapandemie het versterkt en zichtbaarder gemaakt.

    Interviews Alle Interviews

    Interview
    Organisatiekunde
    6 september 2024
    Kim Buitenhuis
    9-12 minuten leestijd
    Organisatiesocioloog en filosoof Rogier Havelaar weet als geen ander hoe ingewikkeld én mooi de politieke arena in zowel bedrijven als overheden kan zijn. In ‘De nieuwe bestuurscultuur begint bij jou’ deelt hij inzichten waardoor deze arena verandert in een speeltuin, en geeft hij tips om jouw boodschap zo over te brengen dat de ander er niet omheen kan.
    Interview
    Werk en loopbaan
    4 september 2024
    Peter Spijker
    6-8 minuten leestijd
    ‘Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest’ geeft je volgens auteur Roland Grootenboer een enorme voorsprong ten opzichte van je collega’s en je baas. In dit boek deelt hij zijn ‘insider knowledge’, opgedaan als hr-expert bij Google en Blendle. De lezer krijgt een ongefilterd kijkje achter de schermen.
    interview
    Leiderschap
    2 september 2024
    Jeroen Ansink
    7-10 minuten leestijd
    Luisteren speelt een cruciale rol in de conflictoplossingsmethode Lewis Deep Democracy. Grondlegger Myrna Lewis vertelt aan Managementboek Magazine hoe gepolariseerde groepen zonder kleerscheuren met elkaar in gesprek kunnen gaan. ‘Het probleem van conflictvermijdend gedrag is dat je de verbinding met de ander verliest.'

    Podcasts Alle Podcasts

    podcast
    Organisatiekunde
    5 september 2024
    Odette Moeskops
    2-3 minuten leestijd
    Het nieuwe boek van organisatieadviseur Odette Moeskops, 'Vanzelfzwijgend', gaat over een minder belichte  kant van systeemdynamiek: de impact van emoties op wat vastzit in organisatiepatronen. Een methodisch boek waaraan we in deze aflevering van De Boekenpraktijk een praktische invulling geven. Een gesprek over emoties, relaties en Jan die met te veel woede op het werk zit.
    podcast
    Coaching en trainen
    11 juli 2024
    Yvonne Burger
    2-3 minuten leestijd
    'De essentie van coachen' is geschreven vanuit de ambitie om zowel beginnende als ervaren coaches wegwijs te maken in hedendaagse methodes, technieken en werkstijlen. Het boek kwam tot stand op basis  van een collegereeks voor de School of Life en werd samengesteld door Yvonne Burger en Laurens Knoop. Burger is samen met een van de auteurs, Jakob van Wielink, te gast in podcast De Boekenpraktijk.
    podcast
    Mens en maatschappij
    27 juni 2024
    Kustaw Bessems
    1-3 minuten leestijd
    Hoe krijgen wij als Nederlanders een bestuur dat wel voor iedereen werkt? Kustaw Bessems, columnist en redacteur bij de Volkskrant, schetst in zijn nieuwe boek 'Stuurloos' een route naar een overheid die er voor ons burgers is in plaats van andersom. Hij is te gast bij host Willem van Leeuwen in deze aflevering van podcast De Boekenpraktijk.

    Previews Alle Previews

    preview
    Werk en loopbaan
    9 september 2024
    Bernard Moerman
    2-3 minuten leestijd
    Jij hebt een leidinggevende functie met een ronkende titel en een aantrekkelijk salaris. Toch knaagt er iets vanbinnen. Je zit gevangen in een gouden kooi en voelt hoe je langzaam wegdrijft van je ware droom. De cruciale vraag is: durf je het aan om in de spiegel te kijken om met een open geest te reflecteren over je huidige situatie?
    preview
    Communicatie en media
    9 september 2024
    Charles Duhigg
    3-4 minuten leestijd
    Wie zou jij bellen als je een waardeloze dag hebt gehad? Als je op je werk een goede deal bent misgelopen of ruzie hebt gemaakt met je partner of er gewoon even klaar mee was. Met wie zou je dan het liefst praten? Er is vast wel iemand die jou een wat beter gevoel zou geven, die je zou helpen nadenken over een ingewikkelde kwestie of met wie je een moment van verdriet of vreugde zou kunnen delen.
    preview
    Marketing
    6 september 2024
    Maarten van Heems
    3-4 minuten leestijd
    Als jij de wereld wil veranderen is dit jouw boek. Het biedt 10 lessen waarmee je het verschil maakt. Of je nu de eerste vrouwelijke premier van Nederland wil worden of je eigen buurt wil ont-yuppen, de strijd aan wil gaan met grote vervuilers of een bosje tulpen in een baan om de aarde wil laten draaien, het begint er allemaal mee dat je mensen enthousiast maakt voor je plannen.

    Actueel Alles in Actueel

    nieuws
    Psychologie
    21 augustus 2024
    Jeroen Ansink
    3-5 minuten leestijd
    Wat leest Amerika en wat waait waarschijnlijk over naar Nederland? ‘Onze man in de VS’ Jeroen Ansink doet maandelijks een rondje boekwinkels in New York. Deze maand: De mentormindset en 
    nieuws
    actueel
    15 augustus 2024
    Marjan Maandag
    2-3 minuten leestijd
    Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van Meer Moois zetten we weer enkele aanbevolen boeken op een rij.
    nieuws
    actueel
    8 juli 2024
    Karin de Zwaan
    1-2 minuten leestijd
    Managementboek biedt u als klant de mogelijkheid om eigen toplijsten te maken met uw aanraders. Denk aan een lijst met alle boeken die u afgelopen jaar las, of de boeken die u in uw carrière goed geholpen hebben. Hier delen we een aantal lijstjes ter inspiratie én leggen we u uit hoe u zelf aan de slag kan.

    Opinie Alles in Opinie

    achtergrond
    Marketing
    5 september 2024
    Joost van den Ossenblok
    1-2 minuten leestijd
    Jaarlijks verschijnen er duizenden Engelse non-fictietitels. Aan uitgevers de taak om de mooiste spelden uit die hooiberg te vissen, om te komen tot een Nederlandse editie. Maar wat beweegt hen bij die keuzes? Joost van den Ossenblok, uitgever van het non-fictiefonds Lev. koos ‘Perennial Seller’ van Ryan Holiday en bracht het uit onder de titel: ‘De klassiekersclub’. Hij vertelt erover.
    achtergrond
    Psychologie
    3 september 2024
    Bertrand Weegenaar
    7-9 minuten leestijd
    In deze Uit de boeken wil ik het niet hebben over de techniek van luisteren. We beschikken gelukkig over veel meer luistervaardigheden en hebben diverse (on)getrainde zintuigen om mee te luisteren. In mijn zoektocht naar materiaal kwam ik al snel in compleet andere werelden. Buiten het managementdomein. Luisteren is aandacht geven. En dat kan op een heel veel manieren.
    column
    Mens en maatschappij
    3 september 2024
    Jitske Kramer
    3-4 minuten leestijd
    Kun jij je de laatste keer herinneren dat je in stilte zat en je het geluid van je eigen ademhaling hoorde? Of die keer dat je jouw gedachten heel bewust liet afdwalen naar alle uithoeken van je meningen, zonder meteen te oordelen?

    Meest gelezen

    Interview
    Algemeen management
    5 juli 2024
    Paul Groothengel
    5-7 minuten leestijd
    Krop niks op en geef op je werk ruim baan aan je gevoelen en emoties. Want emoties zijn echt niet alleen voor thuis, vindt organisatiepsycholoog en trainer Marjon Bohré. In ‘Emoties doe je maar thuis’ beschrijft ze waarom je je gevoelens beter wél kunt meenemen naar je werk.
    interview
    Persoonlijke effectiviteit
    2 september 2024
    Paul Groothengel
    7-10 minuten leestijd
    Waarom luisteren mensen vaak zo slecht? Vooral omdat ze niet horen wat iemand zegt, maar wat ze denken over wat iemand zegt, schrijft dialoogtrainer Froukje Weidema in haar ‘Luisterboek’. Wat te doen? Zorg voor focus en stel concretiserende vragen. Herhaal letterlijk wat iemand zegt. En pas op met stopwoorden.
    Interview
    Leiderschap
    16 augustus 2024
    Ronald Buitenhuis
    6-8 minuten leestijd
    Gerede kans dat Donald Trump in november voor een 2e termijn verkozen wordt tot ‘CEO’ van Amerika. Hoe kan het dat miljoenen achter een leider aanlopen die opzichtig liegt en bedriegt? Leiderschapscoach Frank Schaper verdiepte zich tien jaar lang in Donald Trump en maakte er een lijvige trilogie over. ‘Trump is leider van een sekte en een sekte kenmerkt zich door volgers die er bijna niet meer uit kunnen stappen.’
    achtergrond
    Organisatiekunde
    23 augustus 2024
    Paul Groothengel
    11-15 minuten leestijd
    De overheid moet beter leren luisteren, de antenne richten op signalen van burgers. We horen dit al jaren. Maar hoe kan het dat organisaties in de publieke sector nog steeds werken vanuit hun eigen agenda en belangen? En niet meer de burgers zien waarvoor ze zijn? Een rondgang langs slecht luisterende oren, de ogen van stakeholders, een open hart en de navel van het universum. Met Robert de Muralt, Lukas Burgering & Renske Leijten.
    preview
    Coaching en trainen
    26 juli 2024
    Hester Macrander
    2-3 minuten leestijd
    ‘Alle verbinding begint bij zelfverbinding’, stel ik in ‘Verbindend communiceren, hoe dan?’ Ik heb me vooral gericht op de praktische toepassing, persoonlijk en professioneel: van ik naar jij naar wij. Dit alles is gestoeld op een heldere visie van persoonlijke verantwoordelijkheid voor omgaan met triggers, dus voor gevoelens en behoeften. Makkelijk is het echter niet.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden