OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    q&a
    Ondernemen
    Veel ondernemers rennen van project naar project, maar vergeten naar zichzelf te kijken. Terwijl juist dát de sleutel is tot duurzame groei, zegt Anthony Meijer zu Schlochtern. Samen met Ole van der Straaten schreef hij een boek over de kracht van zelfinzicht: ‘ZEAL: Groeitaal voor ondernemers’. ‘Als ondernemer ben jij de bottleneck én de versneller van je bedrijf.’ We spraken Meijer zu Schlochtern over valkuilen, structuur en waarom het intern soms best een beetje saai mag zijn.

    Nieuwste artikelen Alle artikelen

    recensie
    Algemeen management
    13 juni 2025
    Stijn de Wilde
    2-3 minuten leestijd
    In ‘Superluisteren’ onderzoekt Franka Rolvink Couzy hoe je met gerichte aandacht en openheid echt luistert naar de ander. Ze combineert praktijkvoorbeelden, reflecties en inzichten tot een toegankelijke gids over een alledaagse, maar vaak onderschatte vaardigheid. Stijn de Wilde bespreekt in zijn recensie de kracht en praktische toepasbaarheid van het boek.
    Interview
    IT-management / ICT
    13 juni 2025
    Paul Groothengel
    5-6 minuten leestijd
    Leidinggevenden komen om in het dagelijks werk en hebben vrijwel geen ruimte meer voor strategisch leiderschap. Dat kan wél als je je slim laat ondersteunen door AI. Daardoor werk je effectiever, mede omdat je je teams veel zelfstandiger kunt laten opereren, schrijft leiderschapscoach Taco Oosterkamp in ‘Cruisecontrol’.
    preview
    Leiderschap
    13 juni 2025
    Edith Doosje
    3-4 minuten leestijd
    Als manager weet je: geen teamlid is hetzelfde. Wat de één motiveert, frustreert de ander. Hoe houd je iedereen betrokken zonder jezelf te verliezen in eindeloos gedoe? PCM is een communicatiemodel dat gebruikt wordt om menselijk gedrag en communicatie beter te begrijpen en effectiever te maken, vooral in stressvolle situaties. Een preview door vertaalster en mede-oprichter van PCM Nederland, Edith Doosje.
    recensie
    recensie
    13 juni 2025
    Marjan Maandag
    1-2 minuten leestijd
    Juffrouw Amalia, een brave en nog steeds gelovige schooljuf, praat regelmatig met Jezus aan het kruis. Maar ze zijn het steeds minder vaak eens, nu Amalia zich ontfermd heeft over Eliza en haar broertje Krekel.
    recensie
    IT-management / ICT
    12 juni 2025
    Rudy Kor
    3-4 minuten leestijd
    De term AI Agent kan voor veel managers een reden zijn om dit boek meteen terzijde te leggen. Dat zou een gemiste kans zijn. Het gaat dan wel over een term uit de informatica, maar die slaat vooral op het alledaagse werk. AI Agents zijn intelligente digitale assistenten die professionals en managers veel werk uit handen gaan nemen.
    podcast
    Verandermanagement
    12 juni 2025
    Daniël Wolfs
    2-3 minuten leestijd
    In zijn boek 'De Veranderfilosoof' roept Daniël Wolfs op tot meer reflectie in organisaties. In plaats van direct te grijpen naar modellen, stappenplannen en managementjargon, pleit hij voor het stellen van fundamentele vragen: waar ben je mee bezig, wat raakt je in je werk, en hoe verhoud jij je tot de missie van de organisatie?

    Recensies Alle Recensies

    recensie
    recensie
    12 juni 2025
    Peter de Roode
    3-5 minuten leestijd
    In ‘Wijsheid’ onderzoekt Paul Verhaeghe hoe kennis, macht en ethiek met elkaar verweven zijn. Peter de Roode bespreekt hoe dit scherpe pleidooi voor nuance en contextuele wijsheid een onmisbaar tegengeluid biedt in een samenleving die steeds meer op data en controle vertrouwt.
    recensie
    Ondernemen
    11 juni 2025
    Peter Vermeulen
    2-3 minuten leestijd
    Vincent Karremans laat in ‘Student entrepreneur’ zien hoe je als student, zonder ervaring of startkapitaal, een succesvol bedrijf kunt bouwen. In zijn recensie deelt Peter Vermeulen hoe het boek inspirerende praktijkvoorbeelden en waardevolle inzichten biedt, ook voor startende ondernemers.
    recensie
    IT-management / ICT
    11 juni 2025
    Susan Boonman
    1-2 minuten leestijd
    Veel organisaties weten dat de AI Act in 2026 van kracht wordt, maar hebben geen idee waar te beginnen. Het boek ‘Grip op de AI Act’, geschreven door vier Privacy Management adviseurs, biedt een praktische en begrijpelijke eerste stap richting AI compliance. In deze recensie vertelt Susan Boonman hoe het boek helpt bij het opzetten van een AI roadmap.

    Interviews Alle Interviews

    Interview
    IT-management / ICT
    6 juni 2025
    Paul Groothengel
    4-6 minuten leestijd
    AI is veelbelovend, maar hoe kun je het effectief integreren in het werk van teams? Zorg dat teamleden elkaar goed aanvullen, wat betreft AI-kennis en -vaardigheden. Focus op wat AI werknemers concreet kan opleveren. En ontwikkel een duidelijke AI-visie en -strategie, adviseert marketing-communicatieadviseur Kim Pot in ‘Werk hand in hand met AI’.
    Interview
    Communicatie en media
    4 juni 2025
    Marianne ter Mors
    4-6 minuten leestijd
    Poef! Weg is die saaie vergadering. Voor je geestesoog verschijnt een hoofdpersoon. Een plek. Een moment in de tijd. Je voelt de euforie en denkt: dáár wil ik bij zijn. Het verhaal laat je niet meer los… In ‘Maak van verhalen je superkracht’ delen Jeanne Bakker en Ria van Dinteren hoe jij jouw toehoorders nét zo kunt raken. Met verhalen die blijven kleven.
    Interview
    Verandermanagement
    2 juni 2025
    Kim Buitenhuis
    8-11 minuten leestijd
    De manier van werken en leidinggeven verandert steeds sneller door trends als artificial intelligence (AI) en hybride werken. Mark Meerbeek is (mede-)oprichter van De AI Fabriek en Ditox, en deelt in ‘Het nieuwe leidinggeven – De impact van AI en hybride werken’ hoe om te gaan met deze veranderingen.

    Podcasts Alle Podcasts

    podcast
    Psychologie
    29 mei 2025
    Ernst-Jan Pfauth
    2-3 minuten leestijd
    In zijn boek 'Intentioneel leven' onderzoekt schrijver en ondernemer Ernst-Jan Pfauth wat er gebeurt als je niet op de automatische piloot blijft doordenderen, maar bewust kiest hoe je je tijd en aandacht inzet. In de nieuwste aflevering van De Boekenpraktijk spreekt hij met Willem van Leeuwen over dankbaarheid, aandacht en waarom intentioneel leven ook een daad van verzet is.
    podcast
    Organisatiekunde
    15 mei 2025
    Maarten Gehem
    1-2 minuten leestijd
    Waarom lukt het ons zo slecht om verder te kijken dan de volgende verkiezing? In zijn boek 'Langetermijndenken in beleid', dat hij samen met Arjen Gielen schreef, pleit Maarten Gehem voor meer ruimte voor toekomstgericht beleid – juist in een wereld die vooral draait om kortetermijnresultaten.
    podcast
    Strategisch management
    1 mei 2025
    Stefaan vandist
    1-2 minuten leestijd
    In zijn boek 'Provotyping' laat Stefaan Vandist zien hoe organisaties niet alleen toekomstbeelden kunnen ontwikkelen, maar ook letterlijk kunnen oefenen met morgen. In de nieuwe aflevering van De Boekenpraktijk vertelt de kersverse winnaar van het Managementboek van het Jaar 2025 hoe verbeelding en experiment een cruciale rol spelen in duurzame verandering. Kersvers, want de opname vond plaats de ochtend ná de uitreiking op het Managentboekengala.

    Previews Alle Previews

    preview
    Ondernemen
    12 juni 2025
    3-4 minuten leestijd
    In ‘Anders ondernemen’ laat Jurgen Rutgers zien hoe ondernemerschap verder kan gaan dan winst maken. Met persoonlijke verhalen en praktische inzichten nodigt hij de lezer uit om op een mensgerichte en duurzame manier te ondernemen. In zijn preview legt Rutgers uit hoe anders denken leidt tot een andere manier van werken en groeien.
    preview
    Computer en informatica
    11 juni 2025
    Bob van Duuren
    3-4 minuten leestijd
    De nieuwste editie van ‘Geavanceerd ChatGPT’ is volledig herschreven en speelt in op de razendsnelle ontwikkelingen in generatieve AI. Bob van Duuren laat zien hoe je met slimme prompting, geavanceerde functies en praktische voorbeelden het maximale uit ChatGPT haalt. In zijn preview vertelt hij hoe deze editie het gebruik van AI weer een stuk leuker en slimmer maakt.
    preview
    Personeelsmanagement
    10 juni 2025
    Samantha Kranenburg
    2-3 minuten leestijd
    Verzuim. Ontslag. Re-integratie. Arbeidsvoorwaarden. Wie als werkgever, HR-adviseurs, casemanager, arbo-professional of juridisch adviseur met deze onderwerpen werkt, weet: de praktijk is vaak weerbarstig en de wet- en regelgeving verandert sneller dan je zou willen.

    Actueel Alles in Actueel

    nieuws
    actueel
    30 mei 2025
    Marjan Maandag
    3-5 minuten leestijd
    Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van MEER Moois zetten we weer enkele aanbevolen boeken op een rij.
    nieuws
    Marketing
    12 mei 2025
    Hans van der Klis
    9-13 minuten leestijd
    Net als bij het vorige jubileum ging bij het 30-jarig bestaan van Managementboek de prijs voor Managementboek van het Jaar naar een Vlaming. De jury koos voor ‘Provotyping’ van Stefaan Vandist, een boek waarmee hij een wereld die lijdt aan verbeeldingsarmoede wil provoceren met nieuwe mogelijkheden. ‘Ik hoop dat mensen denken: hé wauw, dit is een onorthodoxe, ongebruikelijke, ongeziene manier om naar de toekomst te kijken’, zei Vandist na de uitreiking.
    nieuws
    actueel
    9 mei 2025
    Marjan Maandag
    1-2 minuten leestijd
    In 2025 is het 250 jaar geleden dat de Britse schrijfster Jane Austen werd geboren. Hoe bijzonder is het dat deze vrouw, geboren dus in 1775, in haar korte leven (ze overleed in 1817) in die tijd al zo’n naam maakte met zeven prachtige en door de subtiele humor ook tijdloze romans, die de tand des tijds wonderbaarlijk goed hebben doorstaan?

    Opinie Alles in Opinie

    achtergrond
    Psychologie
    10 juni 2025
    Bertrand Weegenaar
    3-4 minuten leestijd
    Bertrand Weegenaar onderzoekt hoe je een betekenisvol en duurzaam leven vormgeeft. Geïnspireerd door onder meer Designing Your Life en Deep Life Design ontdekt hij dat een leven ontwerpen vraagt om actie, reflectie en creativiteit. Hij vertelt hoe hij zijn ‘duurzaamheidsavontuur’ naar de praktijk bracht.
    column
    Marketing
    3 juni 2025
    Harald Pol
    5-7 minuten leestijd
    Een duurzame klantrelatie is voor veel organisaties een heilige graal. Maar wat als je klant helemaal geen relatie met je wíl? Of als je verwachtingen en normen onuitgesproken blijven – of worden overschreden? In deze bijdrage legt Harald Pol uit hoe organisaties betekenisvolle klantrelaties opbouwen én onderhouden.
    column
    Verandermanagement
    27 mei 2025
    Elleke van Gelder
    2-3 minuten leestijd
    Ik kom ze steeds vaker tegen: zuchtende mensen die hun hoofd laten hangen bij het zien van de welbekende geeltjes die een sessiebegeleider tevoorschijn tovert. ‘Niet weer!’ Mensen zijn moe. Geeltjesmoe. Zo moe zelfs dat ik steeds vaker nadrukkelijk de opdracht krijg om in mijn voorstellen weg te blijven van geeltjes plakken. Waarom?

    Videos Alle Videos

    video
    Marketing
    12 november 2024
    Paul Hassels Mönning
    leestijd
    Duurzame verleiding werd genomineerd voor de PIM Marketing literatuurprijs en is inmiddels aan een herdruk toe. Reden temeer om dit boek eens van kaft tot kaft door te nemen en te bespreken. Het boek roept op om duurzaamheid niet als 'corvee' maar als een kans te zien. Liever spreken de auteurs Marjolijn Meynen en Ed Stibbe van leefzaamheid, want duurzaamheid 'klinkt zo duur'.
    video
    Personeelsmanagement
    27 november 2023
    leestijd
    Derk van der Pol gaat op zoek naar de verhalen achter de boeken op Managementboek. In deze video gaat hij op bezoek bij Karen Sikkema en Michiel van Eunen. Zij zijn auteurs van het boek 'Spelen Werkt', Managementboek van het jaar 2023. Waarom werkt spelen? Wat maak je met dit perspectief nu meer mogelijk dan andere vormen van leren? Derk neemt het spel Jenga mee, immers: als spelen werkt, zal dat voor een interview toch ook zo gelden?
    video
    Verandermanagement
    16 juni 2023
    Thijs Homan, Rob Wetzels
    leestijd
    In dit gesprek gaat host Ronnie Overgoor in gesprek met Thijs Homan en Rob Wetsels over hun boek 'Wat nu!? - Nieuw perspectief op gedragsverandering voor klimaat'. Het boek is geen lichte kost, maar een diepgaande verkenning van grootschalige gedragsverandering.

    Meest gelezen

    achtergrond
    IT-management / ICT
    7 mei 2025
    Paul Groothengel
    12-17 minuten leestijd
    Dat je als organisatie wat moet met AI, staat vast. Maar hoe pak je dat aan? Waar begin je aan, wat zijn de valkuilen en hoe krijg je iedereen mee? Een rondgang langs té gelikte sollicitatiebrieven, procesoptimalisaties versus innovaties, uitgestorven kantoren en ethische gedragscodes, en AI’s stuitende gebrek aan empathie.
    podcast
    Organisatiekunde
    15 mei 2025
    Maarten Gehem
    1-2 minuten leestijd
    Waarom lukt het ons zo slecht om verder te kijken dan de volgende verkiezing? In zijn boek 'Langetermijndenken in beleid', dat hij samen met Arjen Gielen schreef, pleit Maarten Gehem voor meer ruimte voor toekomstgericht beleid – juist in een wereld die vooral draait om kortetermijnresultaten.
    interview
    Persoonlijke effectiviteit
    21 april 2025
    Ronald Buitenhuis
    7-9 minuten leestijd
    De topsporter rust, traint, slaapt, piekt, herstelt. Staat aan en (meestal) uit. En werkt toe naar een doel. Hij volgt een ritme met aandacht voor rust en reflectie. Zet dat af tegen hoe we werken in veel organisaties: altijd ‘aan’, gestuurd door smartphone, meetings en mails. Oud-schaatser en NOS-tv-commentator Martin Hersman beschrijft in ‘Always Ready’ wat we van topsporters kunnen leren om meer rust en ritme in ons leven te brengen.
    podcast
    Leiderschap
    6 februari 2025
    Andor de Rooy
    2-3 minuten leestijd
    Wat betekent kalmte in een wereld vol turbulentie en prikkels? In zijn boek 'Kalmte' onderzoekt Andor de Rooy hoe leiders (en eigenlijk iedereen) rust kunnen vinden, zelfs in de meest uitdagende situaties. In deze aflevering van De Boekenpraktijk spreekt hij met Willem van Leeuwen over moedig leiderschap en het belang van reflectie. 
    Interview
    Personeelsmanagement
    23 mei 2025
    Peter Spijker
    7-9 minuten leestijd
    In organisaties en voetbalclubs presteert een mens het best binnen zijn comfortzone – mits die comfortzone goed begrepen en benut wordt. Rolf Baarda ontwikkelde een model waarmee leidinggevenden, spelers, trainers én bestuurders beter op hun plek komen. In ‘De maakbare samenwerking’ past hij zijn denkmodel toe op de werkvloer en in ‘De speler, de trainer en de bestuurder’ op het voetbalveld. Een gesprek.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden