Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

Bestuurlijke informatieverzorging in perspectief

Relevante en betrouwbare informatie voor sturing en beheersing

Gebonden Nederlands 2019 9789001867140
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

- Sluit volledig aan op de eindtermen voor het vakgebied Bestuurlijke Informatieverzorging van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding;
- veel aandacht voor het tolmodel;
- Veel praktijkgerichte casussen.

Organisaties kunnen niet bestuurd worden zonder relevante en betrouwbare informatie. Dat maakt het vakgebied Bestuurlijke Informatieverzorging tot een onmisbaar vak voor managers, toezichthouders, controllers, automatiseringsdeskundigen en accountants.

Het boek 'Bestuurlijke Informatieverzorging in perspectief' heeft als doel studenten op te leiden in het vakgebied Bestuurlijke Informatieverzorging.

Het behandelt de belangrijkste modellen en beginselen van het vak en leert je die toe te passen. Bestuurlijke Informatieverzorging in perspectief sluit volledig aan op de eindtermen voor het vakgebied Bestuurlijke Informatieverzorging van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding.

Bestuurlijke Informatieverzorging in perspectief is dan ook zeer geschikt als tekstboek voor opleidingen op het gebied van accountancy, automatisering, bedrijfskunde en controlling. Met gerichte verwijzingen naar de gerenommeerde werken van Starreveld e.a. stelt het je in staat om je kennis desgewenst nog verder te verdiepen als je daar behoefte aan hebt.

Bestuurlijke Informatieverzorging in perspectief neemt het besturen en beheersen van organisaties als uitgangspunt en laat zien welke informatie daarvoor noodzakelijk is. Vervolgens behandelt het boek de maatregelen die nodig zijn voor de betrouwbaarheid van deze informatie. Daarna wordt ingegaan op de vraag hoe je de bestuurlijke informatieverzorging in een organisatie kunt ontwerpen en beheren. Dat kennis van informatietechnologie daarbij een belangrijke rol speelt zal niemand verbazen.

In deze tweede druk zijn onder andere de volgende wijzigingen doorgevoerd:
- In hoofdstuk 4 zijn het COSO Enterprise Risk Managment Framework 2017 en het COSO Internal Control Framework 2013 opgenomen. Van beide frameworks worden de componenten, principes en aandachtspunten toegelicht. Ook is een en ander verduidelijkt met voorbeelden.
- Hoofdstuk 18 ‘Organisatie en beheersing van de automatisering’ is toegevoegd aan het boek. In dit hoofdstuk worden COBIT 5 en de nieuwe elementen uit COBIT 2019 behandeld. Ook wordt in dit hoofdstuk ingegaan op het werken in de cloud en het werken met big data.
- Aan hoofdstuk 20 ‘Ontwikkelen van nieuwe bestuurlijke informatiesystemen’ zijn Scrum en DevOps toegevoegd.
- In hoofdstuk 22 is de Nederlandse Corporate Governance Code 2016 toegelicht en zijn de Three Lines of Defense behandeld, zoals uitgewerkt door het IIA in 2013.

'Bestuurlijke Informatieverzorging in perspectief' is dan ook zeer geschikt als tekstboek voor opleidingen op het gebied van accountancy, automatisering, bedrijfskunde en controlling.

Bestuurlijke informatieverzorging, betrouwbaarheid van informatie, eindtermen voor het vakgebied Bestuurlijke Informatieverzorging van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding, COSO Enterprise Risk Managment Framework 2017, COSO Internal Control Framework 2013, COBIT 5, COBIT 19, Corporate Governance Code 2016.

Specificaties

ISBN13:9789001867140
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:432
Uitgever:Noordhoff
Druk:2
Verschijningsdatum:17-9-2019
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Jan Droogsma

J. Droogsma MSc RA heeft ruime ervaring als docent op gebieden als governance, risicomanagement en interne beheersing, zowel in het accountancy onderwijs als in een MBA opleiding. Hij is als parttime docent werkzaam bij de Vrije Universiteit Amsterdam en als freelancer bij Business Universiteit Nyenrode en de Rijksacademie voor Financien, Economie en Bedrijfsvoering. Hij heeft een aantal artikelen gepubliceerd en bijdragen aan een aantal boeken geleverd met betrekking tot risicomanagement en interne beheersing. Daarnaast heeft hij ruime ervaring als controlerend accountant bij de Rijksoverheid en is in dat kader werkzaam bij de Auditdienst Rijk.

Andere boeken door Jan Droogsma

Inhoudsopgave

1. BIV in perspectief

Deel 1: Interne beheersing
2. Wat is beheersing?
3. Beheersing volgens Robert Simons
4. De COSO modellen
5. Procesbeheersing volgens KAD

Deel 2: Betrouwbaarheid
6. Betrouwbaarheid en beheersing
7. Interne controle
8. Betrouwbaarheidstypologie
9. Procestypologie

Deel 3: Relevantie
10. Tolmodel
11. Bovenkant van de tol
12. Midden van de tol: de processen en structuur
13. Onderkant van de tol: managementstijl en cultuur
14. Contingentiebenadering: toepassen van het tolmodel
15. Relevantietypologie
16. Andere toepassingen van de relevantietypologie

Deel 4: Ontwerpen van administratieve processen
17. Ontwerpen van administratieve processen

Deel 5: Bestuurlijke informatieverzorging en automatisering
18. Organisatie en beheersing van de automatisering
19. Informatiebeleid en informatieplan
20. Ontwikkelen informatiesystemen
21. General en application controls

Deel 6: Beheer van de bestuurlijke informatieverzorgingsfunctie
22. Organisatie van de bestuurlijke informatieverzorgingsfunctie
23. Vastleggen van de bestuurlijke informatieverzorging

Begrippenlijst
Literatuurlijst
Illustratieverantwoording
Over de auteurs
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Bestuurlijke informatieverzorging in perspectief