Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
-
Inloggen
-- Inloggen
  • accountoverzicht
  • bestellingen
  • facturen betalen
  • downloadcentrum
  • summaries
  • gegevens
  • nieuwsbrief
  • partnerprogramma
  • financieel
  • inloggen
  • uitloggen

Uw winkelwagen

Naar winkelwagen Verder winkelen
Managementboeken
Alle managementboeken
  • Direct naar
    • Managementboek TOP 100
    • AI-books
    • Leiderschap
    • Auteur in de spotlight
    • Online Magazine
  • Rubrieken
    • Advisering
    • Algemeen management
    • Coaching en trainen
    • Communicatie en media
    • Economie
    • Financieel management
    • Inkoop en logistiek
    • Internet en social media
    • IT-management / ICT
    • Juridisch
    • Leiderschap
    • Marketing
    • Mens en maatschappij
    • Non-profit
    • Ondernemen
    • Organisatiekunde
    • Personal finance
    • Personeelsmanagement
    • Persoonlijke effectiviteit
    • Projectmanagement
    • Psychologie
    • Reclame en verkoop
    • Strategisch management
    • Verandermanagement
    • Werk en loopbaan
Overige boeken
Alle overige boeken
  • Direct naar
    • Bestseller 60
    • Fictie TOP 20
    • Non-fictie TOP 20
    • Spanning TOP 20
    • Jeugd TOP 10
    • Culinair TOP 10
  • Rubrieken
    • Cadeauboeken
    • Computer en informatica
    • Economie
    • Filosofie
    • Flora en fauna
    • Geneeskunde
    • Geschiedenis
    • Gezondheid
    • Informatief / professioneel
    • Jeugd
    • Juridisch
    • Koken en eten
    • Kunst en cultuur
    • Literatuur en romans
    • Mens en maatschappij
    • Naslagwerken
    • Paramedisch
    • Psychologie
    • Reizen
    • Religie
    • Schoolboeken
    • Spiritualiteit
    • Sport, hobby, lifestyle
    • Thrillers en spanning
    • Wetenschap en techniek
    • Woordenboeken en taal
Interactief leren
Alle seminars & trainingen
  • Direct naar
    • Live events
    • Online training
    • AI-books
  • Online Magazine
    • Previews
    • Recensies
    • Interviews
    • Podcasts
    • Videos
  • Volg ons op
    • Spotify
    • YouTube
    • Instagram
    • Linkedin
Attenderingen
Attenderingen instellen
  • Algemeen
    • Recht op u af
    • Juridische attendering
    • Hiatensignalering juridisch
    • Seriesignalering
    • Herdruksignalering
    • Internationaal
  • Aanbevolen per ministerie
    • Algemene Zaken
    • Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
    • Buitenlandse Zaken
    • Defensie
    • Economische Zaken en Klimaat
    • Financiën
    • Infrastructuur en Waterstaat
    • Justitie en Veiligheid
    • Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
    • Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
    • Nationale Politie
    • Sociale Zaken en Werkgelegenheid
    • Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Periodieken
Alle periodieken
  • Algemeen
    • Uw periodieken
    • Verlengen / opzeggen
    • Openstaande claims
    • Bibliografische wijzigingen
    • Abonnementshouders
    • Afleveradressen
    • Referenties
    • Notities
  • Aanbevolen per ministerie
    • Algemene Zaken
    • Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
    • Buitenlandse Zaken
    • Defensie
    • Economische Zaken en Klimaat
    • Financiën
    • Infrastructuur en Waterstaat
    • Justitie en Veiligheid
    • Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
    • Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
    • Nationale Politie
    • Sociale Zaken en Werkgelegenheid
    • Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Boekseries
Alle boekseries
  • Algemeen
    • Uw serieabonnementen
    • Geadresseerden
    • Abonnementshouders
    • Afleveradressen
    • Referenties
    • Notities
  • Aanbevolen per ministerie
    • Algemene Zaken
    • Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
    • Buitenlandse Zaken
    • Defensie
    • Economische Zaken en Klimaat
    • Financiën
    • Infrastructuur en Waterstaat
    • Justitie en Veiligheid
    • Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
    • Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
    • Nationale Politie
    • Sociale Zaken en Werkgelegenheid
    • Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Nu lezen
Online Magazine
  • Direct naar
    • Recensies
    • Interviews
    • Previews
    • Opinie
    • Actueel
    • Podcasts
    • Videos
  • Lees over
    • Algemeen management
    • Coachen en trainen
    • Leiderschap
    • Marketing
    • Organisatiekunde
    • Strategisch management
    • Verandermanagement
    • meer onderwerpen...
  • Recente artikelen
010-4731397
Klantenservice
Mijn account
Mijn bestellingen
010-4731397
Boeken Juridisch Praktijkgids Allergenen editie 2017
Praktijkgids Allergenen editie 2017
Marjan van Ravenhorst

Marjan van Ravenhorst is levensmiddelentechnoloog en heeft jarenlange ervaring als HACCP- en BRC-auditor en heeft gewerkt als QA manager bij diverse bedrijven.

Meer over Marjan van Ravenhorst
Marjan van Ravenhorst

Praktijkgids Allergenen editie 2017

Paperback Nederlands 2017 1e druk 9789012399166
1 stem
Verwachte levertijd ongeveer 6 werkdagen
108,79
In winkelwagen
 
Stel een vraag over dit boek
Samenvatting Specificaties Over de auteur Inhoudsopgave

Samenvatting

Sinds de invoering van de verplichte allergenenetikettering is er veel veranderd. De consequenties voor allergenenetikettering vanwege Verordening (EU) Nr. 1169/2011 Voedselinformatieverstrekking aan consumenten komt uitgebreid aan bod. Deze praktijkgids geeft inzicht in de verplichte aspecten en good manufacturing practices bij productie en etikettering van voedingsmiddelen.

Ook de eisen aan de omgang met allergenen binnen certificatieschema’s als IFS, BRC, HACCP en ISO 22000, wetgeving buiten Europa en analysemethoden worden behandeld.

Maar vooral biedt het een leidraad bij de toepassing van al deze kennis over allergenen in de praktijk. Het is een praktisch, leesbaar en toegankelijk boekwerk dat kan dienen als naslagwerk of leidraad bij het beoordelen van een allergenenmanagementsysteem.

De auteur is dé specialist op het gebied van allergenenmanagement. Zij heeft zelf een ernstige pinda-allergie, is levensmiddelentechnoloog en heeft jarenlange ervaring als HACCP- en BRC-auditor en heeft gewerkt als QA Manager bij diverse bedrijven. Deze unieke combinatie van kennis en ervaring wordt ingezet om bedrijven te adviseren. Zoals het verbeteren van een allergenenmanagementsysteem of analyse van allergenen.

Trefwoorden

voedselveiligheid   allergenen   wetgeving   etikettering   voedselindustrie   haccp   kwaliteitsmanagement   managementsysteem   certificering   gluten   kruisbesmetting   lactose   receptuurbeheer   pinda   drempelwaarden   analysemethoden   noten   procesbewerkingen   ingrediëntendeclaratie   sulfiet   vital2   eu verordening 1169/2011   voedselovergevoeligheid  

Trefwoorden

Specificaties

ISBN13:9789012399166
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:230
Uitgever:Lefebvre Sdu
Druk:1
Verschijningsdatum:30-1-2017
Hoofdrubriek:Juridisch
Jongbloed:Levensmiddelenrecht [Warenwet]
Serie:Praktijkgidsen Waar en Wet

Lezersrecensies

4.0 van de 5
1 stem
0
1
0
0
0
Schrijf een recensie
Lees ons recensiebeleid
Uw cijfer
?
Log in om te stemmen

Over Marjan van Ravenhorst

Marjan van Ravenhorst is levensmiddelentechnoloog en heeft jarenlange ervaring als HACCP- en BRC-auditor en heeft gewerkt als QA manager bij diverse bedrijven.

Andere boeken door Marjan van Ravenhorst

Bekijk alle boeken

Inhoudsopgave

U kunt van deze inhoudsopgave een PDF downloaden

Inhoudsopgave

Inleiding / 9

1 Voedselovergevoeligheid / 11
1.1 Inleiding / 11
1.2 Voedselallergie / 12
1.3 Niet-allergische overgevoeligheid (intolerantie) / 13
1.4 Farmacologische reacties / 14
1.5 Kruisallergie / 14
1.6 Prevalentie / 16
1.7 Behandeling / 16

2 Allergenen / 19
2.1 Inleiding / 19
2.2 LeDa-lijst / 20
2.3 Verplicht te vermelden allergene ingrediënten / 22
2.3.1 Glutenbevattende granen / 22
2.3.2 Schaaldieren / 23
2.3.3 Eieren / 24
2.3.4 Vis / 24
2.3.5 Pinda / 25
2.3.6 Soja / 25
2.3.7 Melk, inclusief lactose / 26
2.3.8 Noten / 27
2.3.9 Selderij / 28
2.3.10 Mosterd / 28
2.3.11 Sesam / 29
2.3.12 Sulfiet / 29
2.3.13 Lupine / 30
2.3.14 Weekdieren / 30
2.4 Procesbewerkingen / 31

3 Wetgeving / 33
3.1 Inleiding / 33
3.2 Europese wetgeving / 33
3.2.1 Inleiding / 33
3.2.2 Verordening (EU) nr. 1169/2011 Verstrekking van voedselinformatie aan consumenten / 34
3.2.2.1 Verplicht te vermelden allergenen / 34
3.2.2.2 Vermelding van de naam van het allergeen / 37
3.2.2.3 Voorverpakte producten / 40
3.2.2.4 Niet-voorverpakte producten / 40
3.2.2.5 Verkoop op afstand / 43
3.2.3 Wijn / 43
3.3 Niet wettelijk geregeld / 44
3.4 Waarschuwing allergische reactie / 46
3.5 Buitenlandse wetgeving / 49

4 Drempelwaarden en claims / 53
4.1 Inleiding / 53
4.2 Sulfiet / 54
4.3 Gluten / 54
4.4 Lactose / 57
4.5 Wijn / 58
4.6 VITAL2 / 58
4.7 NVWA / 62
4.8 Niet Europese wetgeving / 63
4.9 Juist toepassen van drempelwaarden / 64

5 Analyse van allergenen / 67
5.1 Inleiding / 67
5.2 Monstername / 68
5.3 Analysemethoden / 69
5.3.1 Bepalen van allergene stoffen / 69
5.3.2 Bepalen van vervuiling / 72
5.4 Limieten en eenheden / 73
5.5 Keuze van analysemethode / 76
5.6 Methode valideren / 78

6 Allergenenmanagementsysteem / 81
6.1 Inleiding / 81
6.2 Pijlers van een allergenenmanagementsysteem / 81
6.2.1 Pijler 1 – Grondstofinformatie / 82
6.2.1.1 Welke allergenen? / 82
6.2.1.2 Kruisbesmetting / 82
6.2.1.3 Controle en goedkeuring / 84
6.2.1.4 Leveranciersbeoordeling / 86
6.2.2 Pijler 2 – Receptuurbeheer / 86
6.2.2.1 Productontwikkeling / 86
6.2.2.2 Receptuur en rework / 87
6.2.2.3 Receptuurwijziging / 89
6.2.3 Pijler 3 – Etikettering en overige voedselinformatie / 89
6.2.3.1 Ontwerp van etiketten / 89
6.2.3.2 Etiketteren van kruisbesmetting / 92
6.2.3.3 Beheer van etiketten/verpakkingen / 97
6.2.3.4 Overige communicatie van productinformatie / 98
6.2.4 Pijler 4 – Verwisseling voorkomen / 98
6.2.5 Pijler 5 – Kruisbesmetting voorkomen / 100
6.2.5.1 Opslag en transport / 100
6.2.5.2 Lay-out / 101
6.2.5.3 Werkwijze / 103
6.2.5.4 Planning / 105
6.2.5.5 Reiniging / 108
6.3 Aansprakelijkheid / 110

7 Stappenplan / 113
Stap 1 – Stel een team samen / 113
Stap 2 – Allergenentraining team / 114
Stap 3 – Vraag allergeneninformatie op / 114
Stap 4 – Beoordeel of allergenen verwijderd kunnen worden / 114
Stap 5 – Inventariseer allergenen in producten / 115
Stap 6 – Maak allergene producten herkenbaar / 115
Stap 7 – Beoordeel etiketten / 115
Stap 8 – Beoordeel het proces/HACCP-analyse / 116
Stap 9 – Stel een planningssystematiek op / 116
Stap 10 – Valideer werkwijzen en reinigingen / 117
Stap 11 – Leg werkwijzen vast / 118
Stap 12 – Instructie en training / 119
Stap 13 – Voer verificaties uit / 119
Stap 14 – Directiebeoordeling of managementreview / 120

8 Certificering / 121
8.1 Inleiding / 121
8.2 Algemene voedselveiligheidsstandaarden / 121
8.2.1 BRC Global Standard – Food 2015 (uitgave 7) / 122
8.2.2 International Featured Standards – IFS Food (versie 6, 2014) / 124
8.2.3 HACCP (versie 5, juni 2012) / 125
8.2.4 FSSC 22000 (2015) / 125
8.3 Specifieke allergenencertificatie (‘vrij-van’) / 126
8.3.1 Glutenvrij / 126
8.3.2 SimplyOK / 128
8.3.3 Service Allergie Suisse – Aha / 128
8.3.4 Allergen Control Program / 129

Bijlage 1 Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad / 131

Bijlage 2 Warenwetregeling allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen / 207

Bijlage 3 Koninklijk besluit tot vaststelling van de bepalingen inzake de mededeling van bepaalde stoffen en producten die allergieën of intoleranties veroorzaken voor niet-voorverpakte levensmiddelen / 211

Bijlage 4 Uitvoeringsverordening (EU) nr. 828/2014 betreffende de voorschriften voor de voorlichting van de consument over de afwezigheid of de verminderde aanwezigheid van gluten in levensmiddelen / 215

Bijlage 5 Nuttige adressen en links / 221

Over de auteur / 225

Trefwoordenregister / 227

Anderen die dit boek kochten, kochten ook

  • Handboek Projectbeheersing in de bouw en voor installatietechnische werken
    André van Berkel
    Handboek Projectbeheersing in de bouw en voor installatietechnische werken
    € 44,75
  • Duurzaam samenwerken na scheiding
    Marleen Heijsteeg
    Duurzaam samenwerken na scheiding
    € 36,50
  • Toezicht
    E.R. Muller
    Toezicht
    € 54,50
  • Misbruik van recht in de Europese btw
    Tromp
    Misbruik van recht in de Europese btw
    € 117,81
  • Verbintenissen uit de wet en schadevergoeding
    Ton Hartlief
    Verbintenissen uit de wet en schadevergoeding
    € 65,50
  • Methoden van rechtswetenschappelijk onderzoek
    Gijs van Dijck
    Methoden van rechtswetenschappelijk onderzoek
    € 37,95

Managementboek Top 100

Bekijk de volledige Managementboek Top 100

Rubrieken

  • advisering
  • algemeen management
  • coaching en trainen
  • communicatie en media
  • economie
  • financieel management
  • inkoop en logistiek
  • internet en social media
  • it-management / ict
  • juridisch
  • leiderschap
  • marketing
  • mens en maatschappij
  • non-profit
  • ondernemen
  • organisatiekunde
  • personal finance
  • personeelsmanagement
  • persoonlijke effectiviteit
  • projectmanagement
  • psychologie
  • reclame en verkoop
  • strategisch management
  • verandermanagement
  • werk en loopbaan
Uw cookie-instellingen
Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Om deze externe content te kunnen tonen is nodig dat u toestemming geeft voor het zetten van persoonlijke en marketingcookies. U kunt uw toestemming op elk moment wijzigen of intrekken. In onze cookieverklaring vindt u meer informatie.

Functionele cookies
Deze zijn noodzakelijk voor de werking van de website, zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Persoonlijke en marketingcookies
Wij gebruiken cookies voor statistieken om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Zo kunnen wij onze website verbeteren. Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker.
Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Klantenservice

Over ons Contact Voorwaarden Bestellen en retourneren Lezen en luisteren Voor auteurs Recensiebeleid Partnerprogramma

Zakelijk

Zakelijke diensten Partnerprogramma Cadeaubonnen

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date met relevante interviews en recensies, inspirerende events en de beste acties.
PRETTIG KENNIS MAKEN
Thuiswinkel waarborg Algemene voorwaarden Privacy Cookies Cookie instellingen Service & Contact Over ons
© 2025 Mainpress BV

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Praktijkgids Allergenen editie 2017

        Praktijkgids Allergenen editie 2017
        Marjan van Ravenhorst
        /
        loader
        Recensiebeleid
        Noordhoff terugkoopgarantie

        Noordhoff koopt jouw boek terug, zonder zorgen!

        Heb je jouw boeken niet meer nodig?

        Als je jouw studieboeken gekocht hebt bij hanzestudybook.nl, kun je geselecteerde titels moeiteloos terugverkopen aan Noordhoff. Geen vragen, geen gedoe en lekker duurzaam.

        Volledige informatie op Noordhoff.nl

        AI-book

        Wat is een AI-book?

        Een AI-book is niet een boek dat geschreven is door AI maar een boek dat verrijkt is met AI. Het maakt de inhoud van een boek interactief via WhatsApp, zodat je ermee kunt chatten. Zie het als een razend slimme assistent die het boek perfect begrijpt en er alles uit onthouden heeft. Jij kunt deze assistent alles vragen. Vraag bijvoorbeeld hoe je iets kunt toepassen op jouw persoonlijke situatie, om een korte samenvatting, of wat de belangrijkste inzichten zijn. AI-books zijn alleen te gebruiken via WhatsApp, je hoeft er geen aparte app voor te installeren.
        Meer informatie over AI-books

        ?

        Geef uw beoordeling

        Praktijkgids Allergenen editie 2017

        Verwijder uw beoordeling