Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Handleiding Het kind als getuige

Paperback Nederlands 2017 9789035246843
Verwachte levertijd ongeveer 5 werkdagen

Samenvatting

Het verhoor van een kind vraagt een andere aanpak dan het verhoor van een volwassene. Kinderen zijn gemakkelijker te beïnvloeden dan volwassenen, hetgeen een extra zorgvuldige gesprekstechniek vraagt van de verhoorder. Om een kind zijn eigen verhaal te laten vertellen, dient een verhoorder zijn gedrag af te stemmen op het niveau van het kind. Hierbij maakt het groot verschil of het een kind van vier of twaalf jaar betreft.

Aan welke voorwaarden dient een goed verhoor van een kind te voldoen? Wat kun je - vanuit ontwikkelingspsychologisch oogpunt - verwachten van kinderen van verschillende leeftijden? Hoe voorkom je ongewenste beïnvloeding? Hoe wordt de waarde van een verklaring van een kind beoordeeld?

Dit boek geeft antwoord op bovenstaande vragen en beschrijft het 'scenariomodel': een verhoormodel zoals dat wordt onderwezen aan de Politieacademie. Het 'scenariomodel' is de afgelopen 20 jaar steeds verder ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring. Het model heeft tot doel een zo volledig en accuraat mogelijke verklaring van een kind te verkrijgen met als belangrijk uitgangspunt dat het kind niet wordt geschaad.
De in de handleiding beschreven werkwijze is ook zeer bruikbaar voor het horen van verstandelijk beperkte getuigen.

'Handleiding het kind als getuige' is onmisbaar voor de zedenrechercheur die is belast met deze belangrijke taak. Maar dit boek is ook een handig naslagwerk voor ieder van het Openbaar Ministerie, leden van de rechterlijke macht en leden van de advocatuur die te maken hebben met deze materie.

Specificaties

ISBN13:9789035246843
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:170
Uitgever:Sdu
Druk:3
Verschijningsdatum:13-5-2019
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Karina Dekens

Karina Dekens is orthopedagoog en docent bij de Politieacademie, School voor Recherche.

Andere boeken door Karina Dekens

Over Jannie van der Sleen

Jannie van der Sleen is psycholoog en werkt vanuit haar eigen bureau: Kinterview, advies- en trainingsbureau voor het forensisch interview.

Andere boeken door Jannie van der Sleen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Handleiding Het kind als getuige