Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Zelfsturing en samenwerking

Paperback Nederlands 2002 9789075353099
Verwachte levertijd ongeveer 4 werkdagen

Samenvatting

Dit boekje gaat over de spanning tussen individualisme en coöperatie en hoe organisaties met deze spanning omgaan. De eerste vraag is zeer basaal. 'Is samenwerking wel mogelijk?' Het antwoord op deze vraag is simpel: ja. Het bewijs hoef ik u niet te leveren. U ziet zelf elke dag vormen van samenwerking. Twee gemeentewerkers planten samen een boom. De een houdt hem vast, terwijl de ander er zand tegenaan gooit. U loopt vast in uw computerprogramma en vraagt iemand u even te helpen. Samenwerking bestaat, dus is het mogelijk. Maar we zien ook dagelijks het tegendeel van samenwerking: tegenwerking, competitie, oorlog.

We kunnen blijkbaar wel samenwerken. Maar is het onze primaire neiging om het te doen? En zijn we er wel geschikt voor? Is de mens niet per definitie egoïstisch? Streeft hij niet zijn eigen belang na ten koste van anderen?
In onze huidige maatschappij ligt een sterk accent op individualisme, maar de ontwikkeling naar meer coöperatie is reeds waar te nemen. Steeds meer mensen bereiken in hun persoonlijke ontwikkeling de hoogste niveau's zoals Maslow die gedefinieerd heeft. Gezonde organisaties ontwikkelen op een soortgelijke manier mee.

Specificaties

ISBN13:9789075353099
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:66
Druk:2
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Willem Verhoeven

Ir. W.F.J. Verhoeven studeerde electrotechniek aan de TH Eindhoven en daarna Sociale Wetenschappen aan de UvG. Hij werkte als adviseur voor managementontwikkeling en als hoofd van een organisatie-afdeling. Sinds 1987 werkt hij als zelfstandige en is oprichter van de Associatie voor Coaching.

Andere boeken door Willem Verhoeven

Inhoudsopgave

Inleiding

1. De mens, een sociale individualist?
2. Hoe organisaties tegemoet komen aan behoeften
3. Samenwerking tussen zelfstuurders
4. Bevorderen van samenwerking
5. Synthese tussen coöperatie en individualisme

Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Zelfsturing en samenwerking