Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

We waren gewaarschuwd

Over een profetisch milieurapport en wat we er (niet) mee deden

Paperback Nederlands 2022 9789493248212
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

1972: De grenzen aan de groei verschijnt. Zeker in Nederland slaat het eerste rapport van de Club van Rome in als een bom. Om de aarde leefbaar te houden moeten we de economische groei beheersen, verkondigen prominente politici.

1992: We zijn de grenzen al gepasseerd, concluderen de wetenschappers twintig jaar later. Toch heerst er wereldwijd optimisme: innovatie en marktwerking zullen onze milieuproblemen wel verhelpen.

2002: De twijfel slaat toe. Is het wel zo slecht gesteld met de planeet? Van de onheilstijdingen van de Club van Rome is niets terechtgekomen, toch? Ondertussen maken klimaatwetenschappers zich steeds grotere zorgen.

2022: De klimaatcrisis is in volle gang. Het geloof in ‘groene groei’ begint te wankelen. Maakt het grensdenken een comeback? En kunnen we daarmee het tij nog keren?

De mensheid put de planeet uit en roept zo onvoorstelbaar onheil over zich af. Het klinkt als de samenvatting van het laatste klimaatrapport, maar tot deze conclusie kwam een team wetenschappers vijftig jaar geleden al.

In 'We waren gewaarschuwd' onderzoekt journalist Jaap Tielbeke wat we (niet) hebben gedaan met deze profetische oerwaarschuwing. En wat we nog kunnen doen om het onheil af te wenden.

Specificaties

ISBN13:9789493248212
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:184
Druk:1
Verschijningsdatum:16-2-2022
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (1)

achtergrond
Uit de boeken - Handvatten voor duurzaam ondernemen
Bertrand Weegenaar 22 september 2022 De klimaatcrisis raakt ons allemaal en gaat ons ook allemaal aan. In 2050 moeten EU-landen klimaatneutraal zijn. Deze Uit de boeken gaat over boeken waarmee we een stap, en soms meerdere stappen verder gaan. Boeken over hoe bedrijven klimaatactief kunnen worden met duurzaam ondernemen. Geëxperimenteerd wordt er al volop. Er zijn belangrijke kennisbronnen en ervaringsverhalen.  

Over Jaap Tielbeke

Jaap Tielbeke (1989) is journalist bij De Groene Amsterdammer en schrijver van 'Een beter milieu begint niet bij jezelf', dat in 2020 verscheen. De afgelopen zeven jaar heeft hij zich verdiept in de ecologische crisis. Keer op keer stuitte hij daarbij op het Grenzen aan de groei-rapport uit 1972, dat nog steeds geldt als een ankerpunt in het milieudebat. Met het gouden jubileum van deze oerwaarschuwing in aantocht, besloot hij zich vast te bijten in het vraagstuk dat door de Club van Rome op de agenda is gezet en sindsdien alleen maar aan urgentie heeft gewonnen.

Andere boeken door Jaap Tielbeke

Inhoudsopgave

Inleiding

1972:
Een Groot Nieuw Probleem
1992:
Optimistische tijden, verontrustende feiten
2002:
De twijfel slaat toe
2022:
Voorbij de groei

Slot:
Keerpunt 2022?

Dankwoord en verantwoording

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        We waren gewaarschuwd