Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Weer Floreren - Tien natuurlijke keuzes voor toekomstbestendig organiseren

Weer Floreren bevat tien verhalen waarin steeds één principe uit de natuur wordt vertaald naar organiseren. De auteur, Bowine Wijffels, vertelt er meer over in dit blog.

Bowine Wijffels | 22 november 2021 | 2-3 minuten leestijd

We gaan van de ene naar de andere verandering, de toekomst is onzeker en steeds minder voorspelbaar. Een snel veranderende samenleving heeft impact op organisaties. Hoe blijf je in deze dynamiek overeind? Hoe zorgen we dat mensen en organisaties (weer) kunnen floreren?

Veerkrachtig systeem

De natuur is een verbonden, regeneratief systeem dat het vermogen heeft te herstellen na rampen en verstoringen. Een veerkrachtig systeem waarin organismen niet alleen overleven, maar waar deze planten en dieren werkelijk floreren. Leren van ecosystemen voor duurzaam organiseren, dat is het vertrekpunt van dit boekje. Wij kunnen veel leren van de natuur. En juist omdat wij als mensen een behoorlijk hoog bewustzijn hebben en de capaciteit tot reflectie bezitten, is leren van de (rest van de) natuur misschien wel een opdracht aan onze soort.

Als we werk & organisaties benaderen vanuit dit ecologisch paradigma, dan kunnen we leren navigeren in de complexiteit waarin we zitten en adequaat reageren op veranderingen in de omgeving. Regeneratief en verbonden met een gezonde werkbalans voor teams en medewerkers.

Boekje ‘Weer floreren’

‘Weer Floreren’ bevat tien verhalen waarin ik steeds één principe uit de natuur vertaal naar organiseren. Bedoeld als een keuze die je voor je organisatie kunt maken. Vrijwel elk principe kan worden vertaald naar verschillende situaties (type organisatie of netwerk). De eerste vier principes gaan over de organisatie zelf. De volgende drie gaan over relaties met de directe omgeving van een organisatie. De laatste drie gaan over algemene werkprincipes voor het totale ecosysteem waar je als organisatie deel van uitmaakt. Per hoofdstuk komen er steeds drie zaken aan bod: een organisatiedilemma, een perspectief uit de natuur en een vertaling hiervan naar organisaties. Aan het eind van elk hoofdstuk krijg je praktische tips hoe je de principes uit de natuur kunt vertalen naar jouw praktijk.

Geen doel maar middel

Het benutten van perspectieven uit de natuur is voor geen doel op zich, maar een middel om op een andere manier, vanuit een ander perspectief te kijken naar de wijze waarop we in organisaties, in netwerken met elkaar en onze omgeving omgaan. Hoog tijd om anders om te gaan met elkaar en met de aarde. Tijd voor heling van een systeem dat economische en sociaal uit de bocht is gevlogen en waar verbinding en vertrouwen niet vanzelfsprekend zijn.

Over Bowine Wijffels
Bowine Wijffels (1961) is opgeleid als docent Biologie. Na een korte carrière in het onderwijs werkte ze eerste voor een milieuorganisatie aan educatie en voorlichting en later vanuit haar eigen bureau jaren als project- en procesbegeleider aan vraagstukken rond natuur en duurzame ontwikkeling. Vanaf 2016 werkt Bowine vanuit haar bedrijf Nature-Wise als organisatieadviseur en trainer voor met name de publieke sector. In de loop van de jaren koos ze steeds meer voor een insteek geïnspireerd door de natuur (Biomimicry); een nieuw vakgebied waar ze zich sinds 2013 in verdiepte. Het motto van Bowine: ‘Een duurzame, veerkrachtige samenleving en economie bestaat al, we hoeven er alleen maar voor naar buiten te gaan.’ Vanuit haar bedrijf Nature-Wise werk ze als adviseur en trainer en draagt ze bij aan diverse publicaties. Nature-Wise is lid van de coöperatieve vereniging Netwerk & Co en met haar collega’s verzorgt ze trainingen op het gebied van netwerkend werken. Sinds 2020 maakte Bowine de stap naar een (part-time) dienstverband bij de provincie Zuid Holland om zo langduriger bezig te zijn met transitievraagstukken rond circulaire economie. Bowine is auteur van vele artikelen de volgende publicaties: - Tien perspectieven uit de natuur (2013) - Tien ideeën voor circu-lean organiseren (2016) - Weer Floreren, tien natuurlijk keuzes voor toekomstbestendig organiseren (2021)

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden