Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Marieke van Voorn

‘Veel leiders zijn systeemblind’

De meeste organisaties herkennen hun eigen trauma’s niet en blijven hun verbetering zoeken in nog meer protocollen, regels, systemen en prestatie-indicatoren. Op deze stelling geeft Marieke van Voorn een duidelijk EENS in de nieuwste aflevering van podcast De Boekenpraktijk. Over wat je kan doen om een ‘ziek bedrijf’ weer te genezen schreef zij ‘Heel de organisatie’.

Karin de Zwaan | Aad Goudappel | 31 maart 2022 | 1-2 minuten leestijd

Marieke van Voorn is opgeleid tot organisatiesocioloog en veranderkundige. Ze begeleidt namens haar bureau ‘Een heldere zaak’ als systemisch procesbegeleider en organisatiecoach mensen die de ambitie hebben om op een constructieve en welbewuste manier hun zelfhelend vermogen van hun team en/of organisatie willen bevorderen.

Van Voorn: ‘Heel veel leiders en professionals in organisatie zijn systeemblind en daardoor hebben ze niet door wat de bron is van de vraagstukken die ze dagelijks tegenkomen. Het is voor hen lastig te zien dat de bron in henzelf zit.
Daarnaast is er vaak een onthechting van wat de essentie is in de organisatie.'
Voor dat laatste geeft van Voorn graag een voorbeeld: 'Voor mijn boek sprak ik verschillende artsen die inmiddels weg zijn uit het reguliere circuit en nu werken als integraal dokter. Hiermee verbinden ze zich weer met het oervak van arts zijn. Dat is hun essentie. Artsen in de reguliere ziekenhuizen voeren allemaal maar een klein stukje van hun vak uit, en daarmee zijn ze onthecht van het grotere geheel van hun vak.’

LUISTER DE AFLEVERING

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk. Luister naar de nieuwe aflevering van De Boekenpraktijk hieronder.

Of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden