Organisaties hebben niet slechts één doel, maar meerdere doelen die elk een eigen directeur hebben. Deze directeuren streven er vaak naar om hun specifieke KPI's te behalen. Problemen ontstaan wanneer al deze doelen niet worden samengebracht en er iemand vraagt: ‘Wat is nu eigenlijk de bedoeling? Waar moeten we prioriteit aan geven?’ Dit gebrek aan duidelijkheid leidt tot chaos en stress bij medewerkers, die niet goed begrijpen hoe al deze belangen met elkaar verenigd kunnen worden. Ik kan me voorstellen hoe verwarrend dit moet zijn voor een medewerker. Aan de ene kant is er een directeur die zich richt op productie, die contracten en efficiënte processen wil en vooral geen verlies van uren. Aan de andere kant is er een directeur die veiligheid vooropstelt, wat geld, tijd en middelen kost en niet altijd goed uitkomt voor de directeur van productie. Het is echter taboe om hierover te praten.
Ruimte voor debat
Dit gebrek aan openheid en transparantie zorgt ervoor dat samenwerking in de knel komt. Men durft niet te zeggen wat men denkt, en eerlijke en transparante keuzes maken is niet toegestaan. Dit leidt tot een psychologisch onveilige situatie waarin medewerkers gedwongen worden om te kiezen tussen twee kampen, terwijl er vaak geen ruimte is voor debat. Dit legt een enorme druk op medewerkers, die soms helemaal niet bevoegd zijn om dergelijke keuzes te maken. Als er niets gebeurt, hoor je er nooit meer iets over. Maar als het misgaat, ontstaat er chaos en sneuvelt er iemand.
Handvatten
Psychologische veiligheid biedt handvatten om zaken bespreekbaar te maken die besproken moeten worden. Organisaties hebben te maken met verschillende belangen, maar elkaar tegenwerken kost tijd, energie en leidt uiteindelijk tot frustraties en een onplezierige werksfeer waar niemand op zit te wachten. In mijn boek Teams in Veiligheid geef ik handvatten, tools, werkvormen en instructies om te werken aan psychologische veiligheid in teams. Ik koppel theoretische concepten aan praktijkverhalen, gebaseerd op tientallen interviews die ik in de afgelopen jaren heb gehouden en opgenomen als podcasts. Bij elk theoretisch onderdeel vind je praktijkverhalen die aansluiten bij de theorie. Via QR-codes in het boek kun je de verhalen en filmpjes beluisteren. De opdrachten en werkbladen zijn bedoeld om te reflecteren op je eigen percepties en opinies. Hoewel ik ideeën en verhalen aanreik, is het aan jou om te bepalen of je er iets aan hebt. Ik help je in het boek bij het reflecteren op zowel de theorie als de praktijk. Teams in Veiligheid is een echt werkboek dat gebruikt kan worden voor cultuurverandering, workshops of je persoonlijke ontwikkelingstraject.
Over Orly Polak
Orly Polak houdt zich met haar bedrijf Hub Creations al meer dan dertien jaar bezig met het beïnvloeden van cultuur en gedrag. Orly is van huis uit sociologe en argumentatiedeskundige en heeft zich daarnaast verdiept in bestuurskunde, sociale psychologie, verandermanagement en antropologie. Orly heeft een grote persoonlijke interesse in alles wat met veilig zijn en veilig voelen te maken heeft.