Gratis boekenweekgeschenk bij een bestelling boven de €15,- (geldt alleen voor Nederlandstalige boeken)

Preview

De Leiderschaapmatrix - De kracht van de kudde

De kracht van de kudde zit in het schaap, de kracht van het schaap zit in de kudde. Zo verwezen we naar Rudyard Kipling op de voorpagina van ons eerste boek: ‘Agile Leiderschaap’. Daar bouwen we op voort in ‘De Leiderschaapmatrix’. 

Clemens Willemsen | 2 november 2022 | 2-3 minuten leestijd

Hoe zorg je ervoor dat samenwerken in je team niet alleen succesvol is, maar ook leuk en leerzaam? Zeker in een zelfsturend team is dat een vraag, die aandacht verdient. Het lijkt eenvoudig, maar soms wordt het ingewikkeld. Ook met de beste bedoelingen kun je in een situatie terechtkomen waarin ongemerkt te veel wordt gepamperd of juist te weinig oog is voor de menselijke maat. Om dit bespreekbaar te maken hebben wij De Leiderschaapmatrix bedacht.

Ervaringen delen

De Leiderschaapmatrix is de opvolger van Agile Leiderschaap, waarin hoofdpersoon Hugo erin slaagde om een crisis te weerstaan en van zijn kudde een zelfsturend team te maken. Dat heeft hem aan het denken gezet en nu wil hij in het nieuwe boek zijn ervaringen delen. Dat is niet gemakkelijk, zeker niet als de bateend beweert dat gesprekstechnieken belangrijker zijn dan de inhoud of als de papieren tijger de theorie boven de praktijk lijkt te plaatsen. Het onderstreept het belang van een open sfeer, waarbij je tijdens je werk ervaringen met elkaar deelt over wat er goed gaat en wat er beter kan. In het boek laten we de onzichtbare belemmeringen zien, die het goede gesprek in de weg kunnen staan en de eenvoudige oplossing om deze aan de kant te schuiven.

Vier soorten teams

Niet ieder team is hetzelfde, gelukkig niet. In het verhaal laten we vier voorbeelden voorbijkomen, waarbij Hugo aan den lijve ondervindt wat het betekent als je team niet voldoet aan de law of the jungle. Hij ervaart daarbij wat de kenmerken zijn van verschillende soorten minder goed functionerende teams en hoe je er samen aan kunt werken om stappen voorwaarts te zetten. Daarbij raden we iedereen aan om de werkwijze van Hugo te hanteren. Hij is optimistisch, gaat uit van de goede bedoelingen van zijn collega’s en durft vervolgens wel actie te ondernemen. Zo weet hij de moeflons, de muizen en zelfs de wolven aan te moedigen om te gaan werken aan een beter team.

Een serieuze boodschap, een luchtige aanpak

We hebben het boek geschreven met een knipoog. Zo introduceren we de managementmatrixmatrix om te laten zien dat de leiderschaapmatrix goed bruikbaar is. Deze toon is een bewuste keuze, want ook wij hebben ervaren dat het verbeteren van processen eenvoudiger is dan het verbeteren van het team zelf, omdat daarbij gevoelens en emoties een belangrijke rol spelen. Het houden van een medewerkerstevredenheidsonderzoek of je team vragen om feedback, is een gebruikelijke en prima eerste stap. Maar hoe zorg je ervoor dat dit de basis is voor vervolgstappen, die echt impact hebben op de sfeer, de samenwerking en uiteindelijk de prestaties van je team? Wij adviseren om te kiezen voor een luchtige aanpak met een serieuze boodschap. Dit boekje kan daarbij helpen en in het laatste hoofdstuk geven we daarvoor een aantal praktische tips.

Een bestseller voor Unicef

Het boek is klaar en we hebben onszelf uitgedaagd met de weddenschap: ‘Wedden dat het ons lukt om voor 1 december 2022 een boek te schrijven?’ Zowel de opbrengst van de weddenschap als van ieder verkocht exemplaar gaat naar Unicef. Want kinderen eerst, daar gaat het om.

Over Kees Lintermans

Kees Lintermans heeft na 15 jaar ervaring bij Philips en ASML de overstap gemaakt naar de Rijksoverheid. Als afdelingshoofd bij de onderwijsinspectie ondervond hij wat het betekent om te werken met professionele teams. Dit jaar is hij docent geworden bij de AD Management opleiding van Avans. Om leidinggevers en -nemers aan het denken te zetten, zijn Twan en Kees gestart met managementsprookjes.nl

Over Twan Lintermans

Twan Lintermans heeft na 15 jaar ervaring bij NedCar en ASML de overstap gemaakt naar het onderwijs. Hij is als docent bedrijfskunde aan de Fontys Hogeschool op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van leidinggeven en management.
Om hun ideeën te delen en leidinggevers en -nemers aan het denken te zetten, zijn Twan en Kees gestart met managementsprookjes.nl.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden