Steeds weer als ik teams en professionals begeleid, zie ik het: Pessimisme over slagingskansen creëert terughoudendheid, passiviteit en uitstel- of afhaakgedrag. Terwijl optimisme juist activeert, motiveert. Als teams, mensen ‘het echt voor zich zien’, optimistisch zijn, meer vertrouwen dan angst voelen, dan groeit motivatie. Waardoor ze meer potentieel benutten. Gevolg: meer succes én meer werkgeluk.
Optimisme en floreren
Vreemd genoeg was er nog vrijwel niets geschreven over de link van optimisme met floreren en presteren in het werk. Daarom vroeg ik me af: hoe werkt optimisme in het werk? Wat levert het op? Hoe linkt het aan succes en werkgeluk? Is het ontwikkelbaar? Hoe dan? En ook: hoe blijf je dan realistisch? Want ‘don’t worry, be happy-optimisme’ werkt averechts en schiet door naar passiviteit of giftige positiviteit. In het theoretische deel (1) van OPTIMISME aan het werk beantwoord ik die vragen.
Optimisme, je hersens anders gebruiken…
Met inzichten over je breinwerking kun je optimisme al versterken. En dat is in feite een ‘no-brainer’, omdat dingen als neuro-plasticiteit, aandacht focussen en filteren, breinchemie, de werking van angst en stress, sowieso al plaatsvinden in ons brein. Je kunt die fenomenen dus maar beter slim (optimistischer) inzetten.
Optimisme als werkwoord
Eigenlijk zou optimisme een werkwoord moeten zijn. Want in tegenstelling tot (werk)geluk is optimisme geen gevoel, maar een houding, een manier van denken en doen. Waarmee je overigens dan wél dat gevoel van geluk vergroot. Optimisten bouwen in feite aan vertrouwen, door aandacht en energie te managen:
- Ze filteren & focussen aandacht, zoeken en verwerken informatie anders, gericht op dat wat hun doelen en ambities ondersteunt.
- Ze vergroten hun basisvertrouwen in hun eigen invloed (ze hebben een interne ‘Locus of Control’). Ze besteden hun energie aan wat werkt en versterkt in plaats van aan wat ontbreekt of beperkt. Door te focussen op die zaken die ze wél kunnen beïnvloeden.
- Ze optimaliseren hun verklaringsstijl: Door over heden en verleden een waardevol(-ler) verhaal te kiezen. Door waarderende betekenis aan ervaringen te geven en lessen uit tegenslagen te halen.
POWER to CHANGE
Op basis van mijn onderzoek en praktijk ontwikkelde ik de POWER to CHANGE benadering voor het ontwikkelen van optimisme. Deze vind je in het tweede, praktijkgerichte deel van mijn boek en omvat twee modellen om direct aan optimisme te werken. Met het POWER model laad je de vijf krachtbronnen van optimisme op:
- Positieve Visie
- Optimale werkelijkheid
- Welzijn
- Energiemanagement
- Rek- en veerkracht
En met het CHANGE model ontwikkel je vervolgens optimistische veranderkracht door te werken aan de zes optimisme-aspecten voor verandering:
- Comfortzone uit
- Healthy Habits
- Aantrekkelijke ambities
- Nieuwsgierigheid
- Groeimindset
- Experimenteren
Optimisme: Denken en doen
In het boek vind je beide modellen uitgewerkt met bruikbare inzichten, tips, adviezen en optimisers. Door de kennis uit deel 1 met deze direct toepasbare praktische aanpak in deel 2 te combineren, is de kans het grootst dat je optimistische POWER to CHANGE realiseert. Optimisme gaat immers over het combineren van denken met doen.
Realistisch (over) optimisme: Het is een illusie te denken dat je met dit boek alle pessimisme elimineert. En dat is ook helemaal niet wenselijk. Wel biedt het boek je de kans om, ook situationeel, te kiezen voor constructief, realistisch optimisme. Zet optimisme dus voor je aan het werk!
Over Juul van den Boomen
Juul van den Boomen is eigenaar van Toptimism at Work en coacht teams en individuen naar succesvol en soepel (samen)werken, met positieve energie. Haar kernthema’s zijn topteamwork, werkgeluk en optimisme in het werk.