Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De Perfecte Kick Off - Hands On Projectmanagement

De Perfecte Kick Off van Jane Zuidema richt zich op de dagelijkse praktijk van een project, niet op de businessmodellen of weer een nieuwe procesaanpak. Een preview.

Jane Zuidema | 12 november 2018 | 3-4 minuten leestijd

De Perfecte Kick Off kijkt vanuit onze aanpak Open Mind Management naar alle bekende dynamieken die een project in een organisatie oproept en het geeft naast alternatieve inzichten een frisse kijk op een andere aanpak. De kracht van Open Mind Management zit hem in een unieke combinatie van inzichten uit de organisatiekunde, psychologie en biologie.

Voor de ervaren projectmanager biedt het nieuwe diepgang en voor de beginnende projectmanager een extra laag na de projectmanagementcursus. Het is een hands on boek gebaseerd op ruim 25 jaar praktijkervaring met de garantie dat er tools inzitten die je meteen kunt gebruiken. Bovendien krijg je inkijkjes in hoe het bij andere organisaties werkt!

Andere invalshoek

De doorslaggevende factor bij het slagen (en ook bij het falen) van een project is vaak de emotionele volwassenheid van het projectteam. Wat we allemaal al weten, is dat je geconfronteerd zult worden met weerbarstige stakeholders, problemen met resources, te optimistische planning, wisselende teamleden, etc.

Al deze elementen hebben een inhoudelijk aspect maar ook een ‘temperament’ aspect. Waarom zeilt de ene projectmanager moeiteloos door een complex project en sneuvelt een ander al op het verkrijgen van een heldere scope. In welke mate kun je jezelf als projectleider en je teamleden ‘in regie’ blijven of nog beter, hoe kun je al deze dynamieken naar je hand zetten? Wat is een gegeven omdat je met mensen werkt en wat is een gegeven als gevolg van de ontwikkelfase van mijn organisatie en wat betekent dit voor je project als deze twee bij elkaar komen?

Voorbeeld

In het boek kun je via een analysetool bepalen in welke ontwikkelfase jouw organisatie zit. Laten we aannemen dat dit de ‘mature’ fase is d.w.z. een established organisatie met goed ontwikkeld procesmanagement , volwassen functionele afdelingen en een goed ontwikkeld controlesysteem. Psychologisch gezien zie je hier vaak Ouder-Kind gedrag: er ontstaat een emotionele pikorde waarbij de ene afdeling meer macht heeft dan de andere. Alhoewel het controlesysteem (KPI’s, targets, etc.) de illusie wekt van een rationele logica waarop gestuurd wordt, zie je in de praktijk dat emotionele pikorde hier dwars doorheen kan gaan. Dit kan je telkens weer ‘overkomen’, maar interessanter is om het aan te zien komen. Realiseer je dat dit geen fout is, maar met het oog op de ontwikkelfase van de organisatie een gegeven. Zo krijg je inzicht in hoe jij dit vanuit je temperament ervaart. En vervolgens kun je kijken hoe je dit vanuit “Volwassen” kan oppakken met een andere timing en toon.

Praktisch

In De Perfecte Kick Off staat de organisatie van de lezer centraal. Vanaf hoofdstuk 1 kun je door het invullen van de analyseschema’s je eigen organisatie en projectteam in kaart brengen. Voor elke ontwikkelfase zijn er analyse-instrumenten , tools  en inzichten in andere organisaties.

En het is leuk. Weet je waarom mensen vaak niet doen wat ze zeggen? Weet je waarom een succesvol team elkaar (fysiek, ja!) regelmatig moet ruiken? Weet je waarom HR’ers en Financiën, als zij hun job goed doen, juist innovatie tegenhouden en daar dus niets aan kunnen doen? Leuk om te weten toch? Ik heb gekozen voor spreektaal want als je iets goed snapt kun je het simpel uitleggen. Moeilijke woorden en zinnen horen in de incubatiefase!

Ik ben ook trots op de aanbeveling die het boek kreeg van Rini Van Solingen (deeltijdhoogleraar TU DELFT) ‘De Perfecte Kick Off is doordrenkt van praktijkervaring. Mooi opgemaakt gemaakt boek, stimulerend om te lezen. Een aanrader voor iedereen die resultaat wil bereiken!’

De Perfecte Kick Off helpt de projectmanager elke ‘nachtmerrie’ emotioneel om te zetten in BUSINESS AS USUAL!

Drs. Jane Zuidema is CEO van mans Adviesgroep en bedenker van Open Mind Management©. Ruim dertig jaar ervaring in projectmanagement, board room consultancy, training en coaching liggen ten grondslag aan deze unieke combinatie van organisatiekunde, psychologie en neurologie. Ze is de auteur van De Perfecte Kick Off.

Over Jane Zuidema
Drs. Jane Zuidema is CEO van mans Adviesgroep en bedenker van Open Mind Management©. Ruim dertig jaar ervaring in projectmanagement, board room consultancy, training en coaching liggen ten grondslag aan deze unieke combinatie van organisatiekunde, psychologie en neurologie. Inmiddels heeft zij honderden innovators en projectmanagers getraind en is zij keynote speaker op (inter)nationale congressen. Deze bagage vormde de basis voor De Perfecte Kick Off.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden