Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Maak de MATCH - In 5 stappen naar de baan die bij je past

Wie gaat solliciteren op een nieuwe of andere functie is vooral met zichzelf bezig. Wat wil ik? Wat vind ik leuk? Welke organisatie past bij mij?

Annett Keizer | 6 mei 2019 | 3-5 minuten leestijd

Geen wonder dat vier van de vijf sollicitatiegesprekken niet leuk of nuttig zijn. Vanuit haar expertise als communicatiecoach ging Annett Keizer op zoek naar een methode die werkzoekenden helpt om een betere match te vinden tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

Hoe we onszelf gek maken

Sinds een paar jaar geef ik lezingen over solliciteren en presenteren en sta ik op De Nationale Carrièrebeurs met een stand en workshop. Van elke tien deelnemers of bezoekers met wie ik praat, hebben er negen geen idee wat voor baan ze zoeken of waar ze goed in zijn. Ondanks geweldige studies, prima werkervaring, een leuke uitstraling en goede babbel raken ze gestrest van het zoeken naar die ene baan. Wat me daarbij opvalt is dat veel mensen hun loopbaan zien als Olympisch verspringen of hoogspringen. Je móet presteren! Het is nú of nooit, want straks ben je te oud. Als de ene baan niet bevalt, zetten ze het op een rennen: ‘Waar vind ik zo snel mogelijk weer iets nieuws, iets beters, iets leukers?’ In de aanloop naar die baan slaat de twijfel toe. Ze denken te veel en te lang na. Ze willen het te goed doen, overzien het geheel niet meer en… struikelen. Zo’n sprong kostte zoveel energie dat ze uitgeput en gefrustreerd raken. Wat een stress!

Tijd voor een reality check

Natuurlijk wil iedereen graag een baan waarin hij zijn ei kwijt kan en waar hij energie van krijgt. Dat begint met de nodige zelfkennis en zelfreflectie: je talenten, ambities en kwaliteiten kennen en kunnen verwoorden en weten in wat voor soort baan en organisatie je het beste tot je recht komt. Het probleem is alleen dat organisaties en banen er niet op zijn ingericht om werknemers elke dag gelukkig te maken. De Perfecte Baan bestaat niet. Ik geloof ook niet dat iedereen van ‘passie’ zijn werk kan maken of kan rondkomen van ‘dromen’; uitzonderingen daargelaten. Het draait dus niet alleen om ‘wat vind ik leuk en wat wil ik’. Voor de meeste mensen geldt dat ze zich ook moeten kunnen aanpassen aan wat de markt vraagt. Voor welk probleem ben jij, met jouw kennis en kunde, de oplossing? Wat is jouw toegevoegde waarde voor een organisatie of klant of binnen een team?

Spel van vraag en aanbod

Met deze vragen in het achterhoofd ontwikkelde ik de MATCH-methode. Een vijfstappenplan dat snel, praktisch en effectief inzicht geeft in talenten en drijfveren en ook laat nadenken over hoe die talenten het beste aansluiten op de vraag van de arbeidsmarkt.  Het is een ontdekkingstocht om een realistische match te vinden als het gaat om werk:

Stap 1: Meten – Wie ben je en wat kan je?

Stap 2: Ambiëren – Wat wil je wel of juist niet in een baan?

Stap 3: Toetsen – Wat kan en wil je bieden? Wat vraagt de markt?

Stap 4: Concluderen – Welke keuze maak je? Welke kansen zie je?

Stap 5: Herpositioneren – Hoe overtuig je anderen van jouw verhaal?

Je loopbaan als hinkelpad

Omdat het zoeken naar een passende baan een spel is waar je ook lol aan mag beleven, visualiseer ik de MATCH-methode als een hinkelspel. Je schetst zelf je (loopbaan)pad met krijt en springt in je eigen tempo op je doel af. Soms is het vermoeiend om de juiste balans te vinden tussen ambities, dromen en realiteit. Je hinkelt heen en weer tussen wat jij, als persoon en professional, te bieden hebt en wat de markt op dat moment aan functies en verantwoordelijkheden vraagt. Soms hapert het spel en ben je af(gewezen). Dan laad je jezelf op en begint opnieuw. Een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Dat spel mag je zo vaak spelen als je kunt en wilt. Huppelend en af en toe hinkelend. Zeker niet makkelijk, wel speels en leuk!

Annett Keizer begeleidt als communicatie- en carrièrecoach professionals om zich stevig te positioneren en te presenteren in organisaties en op de arbeidsmarkt. Voor werkzoekende professionals ontwikkelde ze de MATCH-methode. Daarnaast is zij trainer en spreker. Maak de MATCH schreef zij vanuit haar eigen ervaringen en haar expertise als carrièrecoach én voormalig jobhopper.

Over Annett Keizer

Annett Keizer is communicatiecoach en –trainer. Ze helpt professionals en teams in organisaties hun communicatieve vaardigheden te versterken. Haar drijfveer is om meer begrip voor elkaar te creëren op de werkvloer, waardoor mensen effectiever en prettiger samenwerken en maximaal resultaat behalen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden