OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 11 van 322 resultaten
nieuws
Algemeen management
3 februari 2012
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
U was er al op geattendeerd in het vorige nummer, maar daar is ie dan: de vernieuwde Managementboek Magazine. Wat preciezer: de wederom vernieuwde Managementboek Magazine, want dit is de derde restyling in krap drie jaar. Een teken dat de ontwikkelingen momenteel inderdaad heel snel gaan. Enfin, klaar voor de toekomst! Voor even dan…
nieuws
Reclame en verkoop
30 januari 2012
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
Koude acquisitie is niet ieders hobby. Hoe krijg je jezelf (of je medewerkers) zo ver om de telefoon te pakken en een lange lijst met prospects af te werken? En daar dan ook nog het gewenste resultaat uit te slepen? Trainer en coach Daniel Francès schreef en publiceerde over dit onderwerp de Cold Call Bible, een Engelstalig boek vol positief getoonzette tips & trucs. Wardy Poelstra doet verslag.
nieuws
20 januari 2012
Pierre Pieterse
Veel ouders overladen hun kinderen bewust met complimenten. Omdat ze bijvoorbeeld denken dat kinderen hierdoor meer zelfvertrouwen krijgen. Niet meer doen, want uit onderzoek komt naar voren dat kinderen die vaak te horen krijgen dat ze ‘slim’, ‘knap’ of ‘leuk’ zijn, sneller uitdagingen uit de weg gaan, minder doorzettingsvermogen ontwikkelen en eerder spieken tijdens examens.
nieuws
Marketing
11 januari 2012
Pierre Pieterse
Martijn Arets is door Sprout uitgeroepen tot beste ondernemer van 2011. In 2010 nam hij ontslag en kruiste wekenlang door Europa, om te spreken met de ondernemers en leiders achter merken als Adidas, Lego, Alessi, Koizol, Swarovski, Victorinox, en Manchester United. Reis en gesprekken resulteerden in het boek Brand expedition.
nieuws
23 december 2011
Pierre Pieterse
Brian Farley, de coach van het Nederlandse gouden honkbalteam, heeft onlangs het eerste exemplaar van de Nederlandse vertaling van Moneyball van Michael Lewis in ontvangst genomen. Farley is vooral enthousiast over de innovatieve manier om met weinig budget een succesvol team samen te stellen. ‘Werken vanuit het team en niet vanuit het individu de sleutel tot teamsucces. Van vijf vingers naar één vuist. Een coach moet dus kiezen voor zijn beste negen spelers, niet negen van de beste spelers. De Oakland A’s en Billy Beane waren de eersten die op een nieuwe manier keken naar hoe we talent definiëren, beoordelen en aankopen. Ze ontketenden een revolutie die het spel tot de dag van vandaag beïnvloedt.’
interview
Economie
19 september 2011
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
Jan Jonker heeft genoeg van al die doemscenario’s die worden geschetst als we het over duurzaamheid hebben. Het nieuwe boek Duurzaam Denken Doen gaat uit van een positieve kijk op duurzaamheid en wil vooral inspiratie bieden aan de hand van vele concrete ideeën. Jan Jonker, initiatiefnemer van het boek en hoogleraar Duurzaam Ondernemen: ‘Laten we duurzaamheid zien als een geweldige kans!’
recensie
Leiderschap
29 augustus 2011
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
De Leiderschapsbox is om meerdere redenen interessant. In de eerste plaats natuurlijk de hybride vorm: een 15-delige audioreeks die wordt ondersteund door korte podcast interviews met de verschillende auteurs, en een ‘downloadable’ cahier in PDF format uitgebreid met soms extra voorbeelden en bijna altijd een korte literatuurlijst. Maar interessanter is de gekozen invalshoek waarbij de zorgvuldige positionering leidt tot een volledig verzorgde safari door de wereld van leiderschap.
recensie
Organisatiekunde
19 april 2011
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
Het is dat de inleiding is verzorgd door Walter van Hulst, de hoofdredacteur van Slow Management, en dat het boek wordt afgesloten met een pittig essay van de Rijnlandse ‘limitanei comitatenses’ Harold Janssen en Jaap Peters, want anders zou je echt het idee hebben een facsimile van het wereldberoemde en bepalende boek The Principles of Scientific Management van Frederick Winslow Taylor uit 1911 in handen te hebben. En het feit dat de tekst in het Nederlands is, helpt natuurlijk ook. Maar daar blijft het dan ook bij.
recensie
Strategisch management
4 april 2011
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
Als je weet dat zijn vader Adriaan heet, zijn broer Michiel, en op de cover een statige afbeelding van de grote Hollandse zeeheld zelf prijkt, dan zal het de lezer niet verbazen dat hij een soort ‘handboek voor de strateeg’ in handen heeft waarbij de leidende metafoor iets van doen heeft met zeilen, en er een relatie wordt gelegd tussen militaire en bedrijfsstrategie. En dat klopt dan ook, behalve dan de familierelatie. Klaar om te wenden van Paul de Ruijter is een praktische handleiding voor strategen in de dop om het bedrijfsschip over woelige marktbaren te leiden.
nieuws
Algemeen management
20 januari 2010
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
De jury heeft het zich niet gemakkelijk gemaakt om tot de uiteindelijke keuze voor het Managementboek van het Jaar te komen. Daarvoor zijn de boeken op de shortlist te divers. Een beredeneerde inventarisatie.
nieuws
Organisatiekunde
6 januari 2010
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
De longlist is bekend. 49 boeken hebben de eerste horde genomen. Nog één horde, de shortlist, en de weg ligt open naar het Managementboek van het Jaar. Het is natuurlijk verleidelijk om nu al wat voorspellingen te doen, maar ook tamelijk zinloos. Het blijft een voorspelling, hoe beredeneerd dan ook. Beleggers weten hier inmiddels alles van! Wat zinvoller is het om dit jaar in boeken door te nemen. Wat valt op? Een korte impressie.
column
16 december 2009
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
De kern van leiderschap laat zich vatten in de volgende uitspraak van Luther King: ‘Waar een man uiteindelijk op wordt beoordeeld is niet waar hij staat op momenten van comfort en gemak, maar waar hij staat in tijden van uitdaging en controverse.’ Casus Rijkswaterstaat.
column
Verandermanagement
11 augustus 2009
Pierre Pieterse
4-5 minuten leestijd
Betekent de huidige crisis het einde van de ongebreidelde vrije markt? Nee, het lijkt er niet op. Het neoliberale denken staat nog als een huis. De essentie van dat denken: laat alles over aan de markt. Dat levert vrije mensen en welvaart(groei) voor iedereen op.
recensie
Organisatiekunde
14 juni 2009
Pierre Pieterse
3-5 minuten leestijd
Met de ontegenzeggelijke opmars van het Rijnlands denken hebben sommige tot voor kort gangbare managementinstrumenten wat aan glans verloren. Performance management bijvoorbeeld. Terecht? Ja. En nee. Soms moet je wel meten en dan is het handig om te weten wat je meet. Wat nog steeds niet veel aan glans heeft verloren, is het boek De cockpit van de organisatie van Leo Kerklaan.
column
8 mei 2009
Pierre Pieterse
4-5 minuten leestijd
Krediet is geloof. De kredietcrisis is een geloofscrisis, en ineens blijkt god niet te bestaan. Geld berust op vertrouwen, inflatie op vertrouwensverlies. Wil het geld zijn waarde behouden, dan moeten elke dag miljoenen mensen praktische waardeoordelen vellen door geld uit te geven, te incasseren of op te potten. De financiële economie is één grote zichzelf vervullende (of, zoals de laatste tijd, zichzelf vernietigende) voorspelling.
recensie
Advisering
1 mei 2009
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
Op dit moment maakt het boek Bye bye consultant van Cees Min enige furore. Een boek dat voor de zoveelste keer ‘gehakt’ poogt te maken van het advieswezen. Kennelijk heeft het kaf zich in de optiek van de auteur na de resolute shake-out eind vorige eeuw weer vermengd met het koren. Een mooie aanleiding voor Management & Literatuur om even terug te blikken.
column
31 maart 2009
Pierre Pieterse
3-5 minuten leestijd
Zomer 1979. Ik ben gaan wonen op een groot oud motorjacht en zal dat weten ook. Met pech onderweg varen we de ‘Nymphaea’ over het IJsselmeer naar de werf van de gebroeders Metz in Urk. Na nog meer bloedstollend avontuur (het schip valt bij het hellingen bijna om) staan we eindelijk droog. Op zondagavond komt een bekende figuur de werf op wandelen. Ik was nog een brave gymnasiast in het brave Bussum toen de antirookmagiër Robert Jasper Grootveld in 1964-65 zijn wonderlijke rituelen rondom het Lieverdje opvoerde. Nu stapt deze levende legende via de ladder aan boord.
nieuws
Algemeen management
27 maart 2009
Pierre Pieterse
1-2 minuten leestijd
Het boek Veranderdiagnose van Rob van Es is verkozen tot Managementboek van het Jaar 2009. De jury maakte dit dinsdag 10 maart klokslag 21.20 bekend tijdens het drukbezochte Managementboekengala in De Rode Hoed te Amsterdam. De runner-ups waren achtereenvolgens (in willekeurige volgorde): De prooi van Jeroen Smit, Gepast en ongepast geld van Hans Ludo van Mierlo, Van unitmanagement naar multidimensionale organisaties, van Hans Strikwerda, Leiders van vandaag - lessen voor morgen van Harry Sonnenschein en Wouter Hart, en SUMMIT van Buck Jüch.
recensie
Economie
27 maart 2009
Pierre Pieterse
5-7 minuten leestijd
Het moest er eens van komen, het tij zit mee, maar eindelijk is de Nederlandse vertaling van The Great Crash 1929 dan verschenen, bij uitgeverij Ambo Anthos. Volgens het begeleidende persbericht is dit boek ‘nog altijd het meest lezenswaardige boek over het grootste financiële debacle waarmee de wereld ooit is geconfronteerd: de beurskrach van 1929. De beroemde econoom John Kenneth Galbraith beschrijft, met een grote helderheid, de gekte en waanzin die kenmerkend waren voor de financiële wereld in de Verenigde Staten in die tijd’. Een constatering waar we het uiteraard volledig mee eens zijn. Wie dit boek leest, zo vervolgt het persbericht, 'begrijpt dat er in tachtig jaar niet zoveel veranderd is: blinde hebzucht aan de ene kant, en een flinke dosis goedgelovigheid aan de andere kant houden elkaar in evenwicht. Tot de zeepbel barst en een crisis onvermijdelijk wordt'.
column
20 februari 2009
Pierre Pieterse
4-5 minuten leestijd
Het gaat geweldig goed met Nederlandse voetbalcoaches in den vreemde. Op het WK van 2006 was ons land met maar liefst vier bondscoaches vertegenwoordigd, op het EK van 2008 met drie. Guus Hiddink loodste de Russen naar dat EK waar zij Oranje spectaculair versloegen. Eerder vierde Hiddink klinkende successen met Zuid-Korea en Australië. Nu gaat hij naast Rusland ook proberen om de Londense club Chelsea te redden. Bij die club was eerder Ruud Gullit actief, die later verhuisde naar Newcastle United. Leo Beenhakker, daarvoor onder meer succesvol bij Real Madrid en als bondscoach van Saoedi-Arabië en Trinidad & Tobago, bracht de Polen voor het eerst naar het EK.