OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    2122867

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Tags

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Artikelen in het Online Magazine

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
    Pagina 12 van 322 resultaten
    recensie
    Leiderschap
    26 januari 2009
    Pierre Pieterse
    13-18 minuten leestijd
    De president van de VS krijgt honderd dagen om zich te bewijzen, de gemiddelde manager maar negentig. De acties die een manager in zijn nieuwe functie in de eerste drie maanden onderneemt, bepalen in hoge mate zijn succes of falen. Met deze woorden schetst Harvard Business School professor Michael Watkins in zijn boek Slagen als leidinggevende de keerzijde van een promotie.
    nieuws
    Algemeen management
    19 januari 2009
    Pierre Pieterse
    De jury van het Managementboek van het Jaar heeft zojuist bekend gemaakt welke zes boeken voor 2009 genomineerd zijn voor deze prestigieuze titel. Op 10 maart 2009 wordt de prijs uitgereikt tijdens het zesde Managementboekengala in De Rode Hoed te Amsterdam.
    column
    Algemeen management
    15 januari 2009
    Pierre Pieterse
    3-5 minuten leestijd
    Tijdens zijn welverdiende Kerstvakantie las minister Wouter Bos De prooi van Jeroen Smit en blogde: ‘Als er zich nog ooit hier een bankier of een baas uit het bedrijfsleven durft te melden die geringschattend durft te doen over de kwaliteit van de besluitvorming in politiek en overheid en hoog op geeft over ratio en strategie in het bedrijfsleven......ik zal ze met dat boek in de hand het pand uitwerken want het is werkelijk ten hemel schreiend wat een onvermogen en chaos je in dat boek honderden pagina's achter elkaar tegen komt. Kortom, heel ontspannend!’
    nieuws
    22 december 2008
    Pierre Pieterse
    4-5 minuten leestijd
    Aan het eind van elk jaar is er altijd de tomeloze behoefte om dat jaar nog eens kort en bondig te vervatten in allerlei top-zoveel lijstjes en uitverkiezingen van allerlei mannen of vrouwen van het jaar. Een kleine en volstrekt willekeurige selectie.
    recensie
    22 december 2008
    Pierre Pieterse
    5-8 minuten leestijd
    De vakantie nadert en wat is er dan beter dan je te verdiepen in de edele kunst van het nietsdoen. Of een boek lezen, en als dat boek dan als ondertitel heeft ‘De kunst van effectief nietsdoen op het werk’ sla je twee vliegen in één klap.
    recensie
    Marketing
    24 november 2008
    Pierre Pieterse
    10-14 minuten leestijd
    Zojuist heeft Adjiedj Bakas de ‘future of finance’ voorspeld. De vraag is natuurlijk wat voorspellingen waard zijn. Want de toekomst voorspellen, blijft een hachelijke zaak. Voorspellers hebben altijd iets van de weerman: goed in staat om het weer van vandaag te duiden, maar nooit zeker weten wat voor weer het morgen wordt. Ze presteren eigenlijk niet beter dan een boer die ’s avonds naar de lucht kijkt, en concludeert dat het morgen gaat regenen. En overmorgen? Dat zien we morgen wel weer. Enfin, the proof is in the eating of the pudding’. Laten we eens kijken welke ‘pudding’ Bakas ons in zijn boek Nieuw Nederland uit 2004 voorschotelde. Proef zelf en oordeel.
    column
    24 oktober 2008
    Pierre Pieterse
    3-5 minuten leestijd
    Zo luidde de beroemde strijdkreet voor het Plan van de Arbeid, dat de SDAP en de vakbonden middenin de kapitalistische crisis van de jaren dertig presenteerden. Het Nederlandse Plan was sterk beïnvloed door zijn Belgische voorganger, het geesteskind van de politieke denker Hendrik de Man, dat door de Belgische Werklieden Partij op haar Kerstcongres van 1933 met groot enthousiasme was aanvaard. ‘Omwenteling der produktieordening’ was het einddoel, en de eerste stap daartoe was ‘het overbrengen van het bank- en kredietwezen in gesocialiseerd gemeenschappelijk bezit’.
    recensie
    Strategisch management
    22 oktober 2008
    Pierre Pieterse
    11-15 minuten leestijd
    In 2004 verscheen het boek Tien strategische wetten om aan de weg te zetten van Maikel Batelaan en Fred van Essen, het naar eigen zeggen verslag van persoonlijke verbazing waarom in het belang van de aandeelhouder zo onnoemelijk veel waarde is vernietigd. ‘Alle koersstijgingen van de late jaren negentig zijn vlak na 2000 volledig tenietgedaan, omdat de winsten met boekhoudkundige kunstgrepen omhoog werden gestuwd’, schrijft Van Essen in het FD, om daar aan toe te voegen dat ‘we ons nu weer op zo’n markant punt bevinden’. Waar ging dat boek ook alweer over? En hoe actueel is dit boek anno 2008?
    column
    7 oktober 2008
    Pierre Pieterse
    3-5 minuten leestijd
    Niet alles is rationeel in organisaties. De vlag dekt lang niet altijd de lading. Sommige onderwerpen zijn onbespreekbaar. Seks bijvoorbeeld.
    recensie
    Algemeen management
    30 september 2008
    Pierre Pieterse
    7-10 minuten leestijd
    In 2004 werd het boek De emotiemarkt uitgeroepen tot managementboek van het jaar. En dat maakt een boek al bijna tot een ‘klassieker’. In dit boek beschrijft journalist Suzanne Piët de huidige en volgende fase van de beleveniseconomie, volgend op de fun-industrie. Haar voorspellingen gaan bijvoorbeeld over het belang van emoties en het idee van de maakbaarheid van het menselijk geluk; over trends op het gebied van marketing; over de groeiende beeldcultuur en ons besef van goed en kwaad; over het verlangen naar echtheid; en over de noodzaak van zin maken en zin geven. Even terugkijken in de glazen bol.
    nieuws
    Algemeen management
    30 september 2008
    Pierre Pieterse
    2-3 minuten leestijd
    De wandelgangen weten al wie ‘Dé bank’ gaat overnemen van Fortis: Rijkman Groenink. De financiering is geen probleem, zijn afscheidsbonus is voldoende. Aldus de welingelichte bronnen Fokke & Sukke in het NRC. Inderdaad grappig omdat het zo treurig is. Is dit scenario ook zo grappig voor Jeroen Smit, auteur van het boek De prooi (over de deconfiture van ABN AMRO) dat 30 oktober verschijnt? De drukpers loopt zich warm, terwijl de apotheose zich aan het voltrekken is.
    column
    Non-profit
    24 september 2008
    Pierre Pieterse
    5-7 minuten leestijd
    Als socioloog denk ik wel eens: was ik maar een econoom! Economen zijn een stuk invloedrijker, kunnen beter rekenen en winnen bovendien Nobelprijzen. Wie op 26 mei 2008 de oratie bijwoonde van Bas Jacobs als hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit, kon politici tegen het lijf lopen uit het gehele links-rechts spectrum, van Wouter Bos tot Mark Rutte en alles er tussen in. Het boek De prijs van gelijkheid, een uitgebreide versie van deze oratie, bevat tal van intimiderende wiskundige formules die ik net als Jacobs’ moeder nog het meest op spijkerschrift vind lijken.
    recensie
    Werk en loopbaan
    28 augustus 2008
    Pierre Pieterse
    2-3 minuten leestijd
    Ontevreden met je baan, ongelukkig in de liefde of juist de liefde achterna reizen en bovenal op zoek gaan naar nieuwe inspiratie. Er zijn verschillende motieven om een sabbatical verlof op te nemen. Veertien procent van Nederlanders wilde volgens onderzoek in 2004 graag eens een sabbatical opnemen van enkele maanden. Vier procent voegde volgens hetzelfde onderzoek de daad bij het woord. Journalist Pierre de Winter was een van hen en schreef over zijn ervaring het boek En binnenkort ben ik even helemaal sabbatical. Ontdek wat een time-out je kan opleveren.
    nieuws
    Algemeen management
    26 augustus 2008
    Pierre Pieterse
    1-2 minuten leestijd
    In het NRC van 25 augustus 2008 konden we - toevallig op dezelfde bladzijde - twee aardige artikelen lezen, met de volgende koppen: ‘Kabinet stopt 4,5 miljard in spoor’ en ‘10 miljoen extra voor slimme leerlingen’. Is het toeval dat deze bijdragen vlak naast elkaar staan? En wordt daarmee onbedoeld een schril contrast tot uitdrukking gebracht?
    recensie
    1 augustus 2008
    Pierre Pieterse
    8-12 minuten leestijd
    Een van de commentaren op de idealen van ‘Rijnlanders’ is het gebrek aan onderbouwing. Over cijfers kun je oeverloos praten, over de kernwaarden achter het Angelsaksische en Rijnlandse model niet. Die kernwaarden laten zich kort samenvatten als conflict versus harmonie. Arjen van Witteloostuijn heeft hier al in 1999 een boek over geschreven dat weinig aan de verbeelding overlaat: ‘De Anorexiastrategie’. Een scherpzinnig overzicht van de financiële vraatzucht in het moderne ondernemingsklimaat, afgezet tegen een even opmerkelijke saneringsdrift, namelijk het zogenaamde afvloeien van massale hoeveelheden werknemers. Omdat het boek helaas is uitverkocht, zullen we zijn betoog maar even samenvatten.
    recensie
    25 juli 2008
    Pierre Pieterse
    4-6 minuten leestijd
    Een van de betere boeken over organisatieadvies is nog altijd Managementadvies van Chris Argyris. In dit boek laat Argyris zien waarom de meeste adviezen falen, en hij geeft meteen aan waar een goed advies aan moet voldoen. Helaas is dit boek uitverkocht, maar wellicht is deze korte bespreking tegelijk een aansporing aan het adres van de uitgever.
    recensie
    Algemeen management
    18 juli 2008
    Pierre Pieterse
    14-19 minuten leestijd
    Het boek Het is mooi geweest - Het kantoor is geen pretpark van de Duitse communicatiedeskundige Judith Mair is een pleidooi voor herwaardering van klassieke organisatieprincipes, zoals strikte regels, vaste werktijden, elkaar niet tutoyeren en een verbod op het gebruik van mistig jargon verpakt in modewoorden als ‘innovatief’, ‘creatief’ en ander uitbundig communicatief zelfvertoon. Een provocatief geluid uit een periode waarin organisaties een speeltuin moesten worden om de ‘homo ludens’ zich te laten ontplooien.
    recensie
    Algemeen management
    4 juli 2008
    Pierre Pieterse
    8-11 minuten leestijd
    In 2004 verscheen het boek Intensieve menshouderij van Jaap Peters. Een boek dat van meet af aan net zulke enthousiaste aanhangers had als even felle tegenstanders. Alleen dat al is een reden om te kunnen spreken van een ‘Hollandse Klassieker’, zelden was er sprake van zo weinig polderen achter de dijken. Belangrijker is natuurlijk de inhoud: waar bij verschijnen nog met enig recht kon worden geschamperd dat Peters wel erg chargeerde, daar blijkt nu, vier jaar later, dat er eerder sprake is geweest van een zeer vooruitziende blik. Tijd dus voor een korte terugblik!
    nieuws
    Algemeen management
    1 juli 2008
    Pierre Pieterse
    1-2 minuten leestijd
    Het vierde overnamebod van het Amerikaanse Staples is door de aandeelhouders van Corporate Express aangenomen. Corporate Express-topman Peter Ventress hield de overname maandenlang af en de waarde van het bedrijf liep op van 7,25 euro tot 9,25 euro.
    recensie
    Mens en maatschappij
    30 juni 2008
    Pierre Pieterse
    3-4 minuten leestijd
    In Hitte toont de Brit Georges Monbiot aan dat Groot-Brittannië in 2030 negentig procent van zijn CO2-uitstoot teruggebracht kan hebben, en dat zonder welvaartsverlies. Belangrijkste ingrediënten: een politiek die durft en een burger die meedenkt. Nu ook in Nederland.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden