OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 13 van 322 resultaten
nieuws
25 juni 2008
Pierre Pieterse
1-2 minuten leestijd
Vandaag beginnen de twee weken van het luisterboek. Door de Week van het Luisterboek dit keer in de zomer te houden, sluit de organisatie aan bij de hogere verkoopcijfers in de vakantietijd. Vermoedelijk omdat veel mensen op weg naar het zuiden liever naar een boek ‘luisteren’ dan naar de ‘buitenlandse’ radio.
recensie
Strategisch management
24 juni 2008
Pierre Pieterse
9-13 minuten leestijd
Het lijkt wel alsof de gestage eenwording van Europa een tweede spoor trekt waarin het Rijnlandse denken aardig aan het gedijen is. Het Angelsaksische denken, met zijn nadruk op de aandeelhouder, is niet meer zo vanzelfsprekend als een paar jaar geleden.
recensie
Marketing
16 juni 2008
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
In 2003 verscheen de eerste druk, gevolgd door een volledig herziene druk in 2006, en nu is er dan ook een Engelse versie van het boek Visionaire marketing van Rudy Moenaert en Henry Robben: Visionary Marketing. Hoogste tijd voor een review.
recensie
Strategisch management
10 juni 2008
Pierre Pieterse
8-11 minuten leestijd
Elke managementboeken top-10 van de afgelopen jaren bevat steevast Built to Last van Jim Collins en Jerry Porras. En voorlopig zal dit twee boek ook niet uit de talrijke ‘best of’-lijsten verdwijnen. Want het onderwerp is blijvend actueel: hoe zorg je ervoor dat je bedrijf blijft voortbestaan?
column
9 juni 2008
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
Het kan zelfs de grootste voetbalhater inmiddels niet ontgaan zijn. Met het Europees Kampioenschap is een kakelvers voetbaltoernooi afgetrapt. En dat betekent niet alleen op het veld scoren, want ook voor het Nederlandse bedrijfsleven is het de komende weken letterlijk kassa.
column
6 juni 2008
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
Als we het over organisatieveranderingen hebben, dan gaat het al snel over succesvolle verandertrajécten, ‘triggers’ voor versnelling van verandering, de ‘beste’ veranderaanpak, enzovoort. Vertrouwde termen waar we aan gewend zijn. Maar áchter die termen zitten bepaalde wereldbeelden verstopt over wat ‘verandering’ feitelijk is.
interview
Organisatiekunde
27 mei 2008
Pierre Pieterse
11-16 minuten leestijd
‘Breng in kaart hoe de unitorganisatie op dit moment in het Nederlandse bedrijfsleven wordt toegepast en zoek naar mogelijke oplossingen voor de dilemma’s waar deze organisatievorm mee worstelt’, dat was de opdracht die Hans Strikwerda van Stichting Management Studies kreeg. De zoektocht resulteerde niet in een dwingende lijst met aanbevelingen om de unitorganisatie te optimaliseren, maar in de hérontdekking van een andere organisatievorm: de multidimensionale organisatie (MDO).
nieuws
20 mei 2008
Pierre Pieterse
1-2 minuten leestijd
Het kort geleden ingestorte gebouw van de TU in Delft voldeed aan de huidige brandveiligheidsvoorschriften voor bestaande bouw, zo laat de gemeente Delft weten. In de uitzending van Zembla deze week wordt een onmiskenbare relatie aangetoond tussen de uitstoot van afvalstoffen van Corus en het disproportioneel voorkomen van sterfgevallen in de directe omgeving als gevolg van kanker. Corus laat in een reactie weten dat het opereert binnen de grenzen van de afgegeven milieuvergunning.
nieuws
20 april 2008
Pierre Pieterse
1-2 minuten leestijd
Alles wat u altijd al wilde weten over de wereld achter het managementboek, maar niet of niet zo gemakkelijk kon vinden, dat is Boekcover.nl. Nieuws, feiten, speedreviews, interviews, podcasts, opinies en achtergronden, met het vizier dapper gericht op de wereld van het management met managementliteratuur als stralend middelpunt.
nieuws
Economie
15 april 2008
Pierre Pieterse
4-5 minuten leestijd
De boodschap van Robert Reich in zijn boek Superkapitalisme is zonneklaar: laat bedrijven concurreren op het scherpst van de snede, met als enige richtsnoer winstmaximalisatie. Laat ze doen waarvoor ze zijn ingericht: optimaal ondernemen. Zaken als duurzaam of maatschappelijk verantwoord zijn niet meer dan ballast dat alleen maar afleidt van de kerntaak. In het beste geval een cosmetisch PR-masker. Kortom: laat bedrijven in de markt zijn werk doen, zo effectief en efficiënt mogelijk.
column
14 april 2008
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
Ik loop door de straten van Berlijn en zie een kinderspeelplaats in een woonwijk op de plek van de bunker van Hitler. De bunker is opgeblazen. Wat is stom toeval. Een man met een gek snorretje komt aan de macht, omdat de twee grootste partijen niet samen een regering willen vormen. En als een Leidenaar het Rijksdaggebouw in de fik steekt, krijgt dit mannetje een vrijbrief een dictatuur te creëren ‘ten goede van het volk’. Na WOII volgen in Europa een serie koude oorlogen en opstanden. Tot in de jaren tachtig.
recensie
Algemeen management
10 april 2008
Pierre Pieterse
5-6 minuten leestijd
In zijn boek Help! We worden overgenomen legt NRC-journalist Jeroen Wester uit hoe de zogenaamde ‘moderne investeerders’ (de ‘sprinkhanen’ dus in tegenstelling tot de fatsoenlijke participatie- en investeringsmaatschappijen) te werk gaan. Onwaarschijnlijk simpel: ze kopen een bedrijf en dat bedrijf leent vervolgens een bedrag en stort dat op de rekening van de investeerder. Het rendement wordt verkregen door verkoop van onderdelen, opgedrongen nieuwe leningen tegen een bepaald niet marktconforme rente met lange looptijd, en ten slotte met de verkoop van de resten.
nieuws
Leiderschap
10 april 2008
Pierre Pieterse
De jury van de prijs voor het Managementboek van het jaar 2008 beloonde Mathieu Weggeman voor een boek waarin hij al zijn vorige werk op aantrekkelijke wijze in elkaar heeft geschoven: Leidinggeven aan professionals? Niet doen!. Opzienbarend? Dat niet. Verdiend? Dat zeker.
interview
Economie
1 april 2008
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
Je hebt economie en échte economie: dat is dus economie die over meer dan geld alleen gaat. Volgens Arnold Heertje is ‘het op zijn minst nogal kortzichtig is om economie op een lijn te stellen met geld en markt’.
achtergrond
Economie
5 maart 2008
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
De boodschap van Robert Reich in zijn boek Superkapitalisme is zonneklaar: laat bedrijven concurreren op het scherpst van de snede, met als enige richtsnoer winstmaximalisatie. Laat ze doen waarvoor ze zijn ingericht: optimaal ondernemen. Zaken als duurzaam of maatschappelijk verantwoord zijn niet meer dan ballast dat alleen maar afleidt van de kerntaak. In het beste geval een cosmetisch PR-masker. Kortom: laat bedrijven in de markt hun werk doen, zo effectief en efficiënt mogelijk.
achtergrond
Economie
5 december 2007
Pierre Pieterse
5-7 minuten leestijd
‘De hele hype van globalisering komt van mondiale bobo’s die elkaar op vliegvelden ontmoeten en dan tegen elkaar zeggen, tut tut,tut Nederland is erg in zichzelf gekeerd.’ Aldus Joep Schrijvers. Je ziet het zo voor je. Fokke loopt peinzend heen en weer en zegt: ‘We hebben te maken met de terreur van een globale economie.’ Waarop Sukke onderuit gezakt, riposteert: ‘Het is gewoon niet te vatten. Het is allemaal zó algemeen. Misschien moeten we kiezen voor een mondiale aanpak.’
nieuws
Algemeen management
3 december 2007
Pierre Pieterse
Het boek Cradle to Cradle. Remaking the way we make things is hard op weg een bijbel te worden in de wereld die duurzaamheid heet. En de beide auteurs , Michael Braungart en William McDonough, wereldsterren.
nieuws
Non-profit
29 november 2007
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
In twee artikelen fileert het NRC de Belastingdienst. De trots van alle Nederlandse overheidsinstellingen (in termen van functioneren natuurlijk) blijkt in ongeveer vijf jaar te zijn afgeleden naar een haperende organisatie die fout op fout stapelt. Dit fijne stukje onderzoeksjournalistiek kreeg in het kader van wederhoor repliek van de, volgens ingewijden, aanjager van deze teloorgang: directeur-generaal Jenny Thunnissen.
nieuws
Organisatiekunde
29 november 2007
Pierre Pieterse
Beloningen, reorganisaties en strategieveranderingen als middel om een organisatie te verbeteren worden zwaar overschat. Dat concludeert André de Waal (Center for Organizational Performance) op basis van grootschalige onderzoek naar het fenomeen ‘High Performance Organizations’. In de nieuwste Management Topic HPO. De heilige graal van management kunt u luisteren naar de resultaten van dit onderzoek.
recensie
Economie
23 november 2007
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
Hoewel Jeroen Wester in zijn boek Help! We worden overgenomen veel vragen beantwoordt, blijft een vraag knagen: waarom? Waarom breken mensen moedwillig alles af waar zo lang aan en voor is gewerkt? Wester heeft deze vraag aan een aantal ‘overnemers’ voorgelegd. De antwoorden zijn toch wel ontnuchterend: daar ga ik niet over, zo werkt het nou eenmaal, dit zijn de wetten van vraag en aanbod, en als ik het doe, dan doet een ander het. Kennelijk is hebzucht niet (helemaal) de aanjager.