OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 4 van 240 resultaten
interview
Algemeen management
20 september 2021
Paul Groothengel
8-11 minuten leestijd
Onze computer steun en toeverlaat? Vergeet het maar. Volgens tech-filosoof Martijn Aslander leidt ons gebrek aan digitale fitheid tot meer stress, minder werkplezier en steeds meer burn-outs. Veel kenniswerkers schamen zich voor hun digitale onhandigheid. Ze laten zich te veel afleiden door een tsunami aan mails, notificaties en andere digitale berichten. En kunnen zich niet meer concentreren op hun échte werk.
interview
Marketing
30 juni 2021
Paul Groothengel
4-6 minuten leestijd
Dankzij nieuwe onderzoektechnieken en inzichten kan er steeds meer in marktonderzoek. Maar exact de werkelijkheid achterhalen, dat zal altijd een utopie blijven. Dat stelt Iris van Hest, docent marktonderzoek en marketing bij Fontys Hogescholen, in haar boek Marktonderzoek-design.
interview
Personal finance
7 juni 2021
Paul Groothengel
5-7 minuten leestijd
We polderen wat af in Nederland. Maar dat heeft bij het overleg tussen vakbonden en werkgevers slechte gevolgen voor onder andere jongeren, flexwerkers en vrouwen, schetst Martin Pikaart in Het polderkartel. Volgens de mede-oprichter van vakbond AVV heeft de FNV veel te veel macht.
interview
Algemeen management
16 april 2021
Paul Groothengel
7-10 minuten leestijd
Weg met het aandeelhoudersdenken, ruim baan voor het Rijnlands organiseren. Dat is al jaren het motto van organisatieadviseur Jaap Peters. In Rijnlands organiseren schetst hij, met drie coauteurs, hoe je als organisatie kunt overschakelen van een model van command & control, naar de drie V’s van vakmanschap, vertrouwen en verbinding. Waarbij de professionals in de voorste linie de regie krijgen. ‘Managers zéggen vaak wel dat ze Rijnlands willen, maar ze doen het niet. Omdat ze bang zijn de controle te verliezen.’
interview
Mens en maatschappij
29 maart 2021
Paul Groothengel
6-8 minuten leestijd
De Nederlandse burger heeft al decennia te lijden onder neoliberaal beleid, constateert UvA-hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen. Niettemin stemden de meeste burgers onlangs toch weer op de grote middenpartijen en dus tégen hun eigen belangen in, beschrijft de politiek filosoof overtuigend in Ontwaak! Kom uit uw neoliberale sluimer.
interview
Verandermanagement
12 maart 2021
Paul Groothengel
7-10 minuten leestijd
Als bestuurder van een middelgroot bedrijf is het vaak behelpen waar het gaat om strategievorming. Je kunt niet terugvallen op slimme stafmedewerkers die de strategische lijnen uitzetten, je mist de omvang om externe strategie-consultants in te huren. Zelf doen is de enige optie. Maar hoe? Voor deze groep schreef adviseur en commissaris Jack van der Werf Strategie in het echt, verandermanagement in middelgrote organisaties.
interview
Organisatiekunde
18 januari 2021
Paul Groothengel
9-13 minuten leestijd
Hij heeft inmiddels ruim veertig jaar projectmanagement op de teller. Rudy Kor heeft het vak zich steeds verder zien ontwikkelen. Het waren aanvankelijk vooral de ingenieurs met hun uitgebreide planningen en werkvolgordes die het projectmanagement groot maakten. Later zorgden de Japanners voor een versnelling.
interview
Mens en maatschappij
7 januari 2021
Paul Groothengel
5-8 minuten leestijd
De Amerikaanse verkiezingen waren afgelopen jaar een spektakelstuk zonder weerga. In De slag om het Witte Huis doet Amerika-kenner en economiedocent Pieter Uittenbogaard nauwgezet verslag van deze fascinerende verkiezingsrace; van de eerste voorverkiezing in Iowa tot en met de eerste week van november, als na een dagenlange thriller Biden tóch heeft gewonnen.
interview
Ondernemen
21 december 2020
Paul Groothengel
5-7 minuten leestijd
Menig bedrijf zit nu, veelal door corona, in zwaar weer. Wat te doen? Erken snel dat het mis gaat, sta open voor advies en verandering, en zie de bank niet als vijand. En werk met een solide turnaroundplan, adviseren hoogleraar Turnaroundmanagement Jan Adriaanse en PwC-herstructureringsadviseur Erik in ’t Groen in Zwaar weer ondernemen, de overlevingsgids voor ondernemers.
interview
Algemeen management
9 november 2020
Paul Groothengel
4-5 minuten leestijd
Iedereen heeft de mond vol van de noodzaak om te veranderen en te innoveren. Maar in de praktijk geven managers vaak te weinig ruimte aan innovatieprocessen, aan leren, aldus organisatieadviseur, docent en schrijver Tjip de Jong.
interview
Algemeen management
2 november 2020
Paul Groothengel
3-5 minuten leestijd
Wat is de impact van de corona-crisis op ons gedrag? Grijpen we nu de kans om zaken structureel te verbeteren? Antropoloog Jitske Kramer waarschuwt voor culture shocks en pleit voor daadkracht.
interview
Marketing
23 oktober 2020
Paul Groothengel
7-9 minuten leestijd
Met goede producten en klantvriendelijke service kan je niet meer automatisch rekenen op een solide marktpositie. Daar is echt meer voor nodig, stelt Steven Van Belleghem in zijn prikkelende The offer you can't refuse. Bedrijven moeten zich opstellen als partner in life en meebouwen aan een betere wereld.
interview
Algemeen management
14 oktober 2020
Paul Groothengel
6-8 minuten leestijd
Hoe verging het ABN Amro nadat de Nederlandse Staat haar van de ondergang redde, à raison van 21 miljard euro? Dat kunnen we met rode oortjes lezen in De Staatsbank, ABN Amro klem tussen ambtenaren en bankiers, de indrukwekkende pageturner van de FD-onderzoeksjournalisten Pieter Couwenbergh en Ivo Bökkerink.
interview
Organisatiekunde
25 september 2020
Paul Groothengel
10-13 minuten leestijd
De integratie van psychologie, sociologie en economie heeft geleid tot het vakgebied Human Resource Management. Een vak dat qua theorievorming altijd de praktijk volgt, constateert HR-wetenschapper en - consultant Aukje Nauta. En niet altijd de erkenning krijgt die het verdient. 25 jaar HR, door de ogen van Aukje Nauta.
interview
Algemeen management
27 augustus 2020
Paul Groothengel
3-4 minuten leestijd
Wat maakt iemand tot een goed leider? En hoe coach je een leider, al dan niet samen met de leiders die hij of zij aanstuurt? Deze vragen fascineren organisatiepsycholoog Anje-Marijcke van Boxtel al vele jaren. "Alles is nu onzeker, en dus willen sommige leiders de controle terug. Dat leidt soms tot bizarre situaties."
interview
Personeelsmanagement
21 augustus 2020
Paul Groothengel
7-9 minuten leestijd
De weg naar de top wordt niet bepaald door talent en goede genen, maar door mentaliteit en gericht oefenen op de juiste manier. Dat schrijft Jeroen De Flander in De wetenschap van succes, met als ondertitel ‘uitblinken kun je leren'.
interview
Communicatie en media
21 juli 2020
Paul Groothengel
6-8 minuten leestijd
Leiders en managers zijn vaak doodsbenauwd voor spreken in het openbaar of het geven van interviews. Totaal onnodig, bewijst presentatie- en mediatrainer Machteld Kooij in haar boek Het monster met de gouden ogen - Presentatie én mediatraining. ‘Draai je angst om te spreken of een interview te geven om, zodat je blij bent dat je het publiek of de journalist iets kunt geven.’
interview
Marketing
6 april 2020
Paul Groothengel
9-12 minuten leestijd
Prominent op het tableau van marketingwetenschappers staat Peter Leeflang, ruim drie decennia marketinghoogleaar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als we met hem het vakgebied overzien, valt op dat marketing eigenlijk een amalgaam is van consumentengedrag, onderzoek, cocreatie, digitaal pionieren en innovatie
interview
Leiderschap
25 maart 2020
Paul Groothengel
5-7 minuten leestijd
Om een High Performance Organisatie te worden, heb je High Performance managers nodig. Die moeten zowel visionair zijn als praktijkgericht. Zowel leider als manager. Daartoe moeten ze zich richten op De 5 principes van High Performance leiderschap, schetst onderzoeker en HPO-specialist André de Waal in zijn gelijknamige boek.
interview
Persoonlijke effectiviteit
29 oktober 2019
Paul Groothengel
7-9 minuten leestijd
Werk genoeg, maar hebben we de energie er nog wel voor? Steeds minder, constateren Patrick Davidson en Hans van der Loo in Werkvuur. Slechts 12% van de werknemers gaat met plezier naar het werk. De rest staat stijf van de stress, zit lamlendig zijn tijd uit of schuifelt als een zombie door de kantoortuin.