OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 3 van 140 resultaten
Interview
Verandermanagement
5 augustus 2022
Peter Spijker
6-9 minuten leestijd
In ‘Het grote verwonderboek voor managers’ laat Elleke van Gelder zien dat je met verbeeldingskracht en fantasie mensen en organisaties meer in hun kracht zet. Dat vraagt wel om moed en zelfvertrouwen, want je krijgt beslist te maken met weerstand. Ze adviseert je daar begrip voor te hebben en altijd nieuwsgierig te blijven, dan komt het wel goed.
Interview
Algemeen management
27 juni 2022
Peter Spijker
6-9 minuten leestijd
In alle culturen hebben mensen al van oudsher grote waardering voor mensen met lef. Ze zien het vaak als een eigenschap die je van nature hebt of niet. Gelukkig blijkt lef goeddeels te ontwikkelen, stelt Egbert Edelbroek in ‘Lef kun je leren’. Hij stelt dat je met extra lef op je werk effectiever omgaat met veranderingen, beter samenwerkt en meer impact maakt.
Interview
Ondernemen
1 juni 2022
Peter Spijker
6-8 minuten leestijd
Een groeiend aantal werkenden kiest voor een bestaan als zelfstandig ondernemer. Marthe Walter, ondernemer sinds 2017, vermoedt dat het merendeel – net als zij toen ze net begon – geen idee heeft wat zelfstandig ondernemen inhoudt. Toch zijn de risico’s dat het misgaat aanzienlijk, zeker voor ondernemers die een eenmanszaak starten. Ze besloot daarom een bijsluiter voor ondernemerschap te schrijven.
Interview
Algemeen management
29 april 2022
Peter Spijker
5-7 minuten leestijd
Bij veel mensen eindigt het klimaatbewustzijn op het werk. Terwijl ze daar juist het verschil kunnen maken, zo schrijven Charlotte Extercatte en Joep Boerboom in ‘Klimaatwerkers’. Ze geven vier voorbeelden van pioniers die in hun organisatie veranderingen doorvoerden. We spreken Extercatte over haar boek.
Interview
Verandermanagement
25 maart 2022
Peter Spijker
5-6 minuten leestijd
Ondanks de opkomst van zelfsturing heerst in veel organisaties nog een top-down cultuur. Medewerkers krijgen opdrachten of taken van hun leidinggevenden en gaan daar – vaak ongemotiveerd – mee aan de slag. Ze functioneren als een soort robots, zijn meestal weinig gelukkig op het werk, zegt Anton Vanhoucke, co-auteur van ‘Sturen op resultaat’.
Interview
Organisatiekunde
10 januari 2022
Peter Spijker
6-8 minuten leestijd
Organisaties die hun cultuur willen veranderen, zijn geneigd om daar veel tijd en geld in te steken. Ze doen vaak forse investeringen, terwijl uit onderzoek blijkt dat deze trajecten niet succesvol zijn en nauwelijks tot veranderingen leiden, zo schrijven de auteurs van De cultuurladder.
Interview
Algemeen management
8 december 2021
Peter Spijker
5-7 minuten leestijd
Anders kijken en anders denken. En dat om succesvol te blijven. Met principes als cement schrijft Bart Stofberg in Manager in Wonderland. Hij geeft er 64 die helpen om sneller, wendbaarder en innovatiever te worden.
Interview
Coaching en trainen
9 november 2021
Peter Spijker
4-6 minuten leestijd
Grensoverschrijdend gedrag in de vorm van witte-boordenagressie doet zich voor op vrijwel elke plek waar mensen met elkaar in contact komen. Op het werk, in winkels, in restaurants en op internet. Als medewerker kun je naast externe witteboordenagressie ook te maken hebben met interne agressie van collega’s. In Help, ik word gemanipuleerd geeft Jannie de Jong aan hoe je deze vorm van microagressie kunt herkennen, begrijpen én afremmen. De lezer leert technieken om witte-boordenagressie te begrenzen en zo escalatie te voorkomen.
Interview
Algemeen management
4 oktober 2021
Peter Spijker
5-7 minuten leestijd
Hoe meer je geeft in het leven, zowel persoonlijk als zakelijk, hoe mooier het wordt. Wim de Bundel schrijft dit in zijn boek Geven is leven, terugblikkend op een twaalfjarige reis met vele hoogte- en dieptepunten.
interview
Strategisch management
22 juli 2021
Peter Spijker
5-7 minuten leestijd
In Futurize! laten auteurs André de Waal en Julie Linthorst zien dat grote veranderingen of plotselinge verstoringen (corona!) ook kansen bieden, mits je weet hoe je die kunt benutten. Ze identificeerden daartoe de belangrijkste megatrends en disruptors en beschrijven in hun boek hoe organisaties daar op kunnen reageren.
interview
Strategisch management
24 juni 2021
Peter Spijker
5-8 minuten leestijd
In De 7 sterren organisatie legt auteur Jack Korsten uit hoe je de huidige middelmatigheid ontloopt, want middelmaat is wat de klok slaat. Al jaren. Je ontloopt die door ingrijpende innovatieve keuzes te maken en zo je eigen 7-sterren organisatie te bouwen.
interview
Psychologie
4 juni 2021
Peter Spijker
5-7 minuten leestijd
In een mensenleven besteden wij ruim 75.000 uur aan werk. Dat geeft al aan waarom Werkgeluk zo belangrijk is. Al die uren slecht in je vel zitten, is een persoonlijke drama. Maar het omgekeerde is ook waar. Als je je goed voelt op je werk, is dat al bijna de helft van een gelukkig bestaan. In Werkgeluk legt auteur Dajo De Prins waaruit werkgeluk bestaat en waarom steeds meer mensen zich niet goed voelen op het werk. Zijn boek is een oproep om geluk centraal te zetten in het werk. Gelukkige werknemer hebben immers meer levensgeluk en presteren beter dan hun minder fortuinlijke collega’s.
interview
Verandermanagement
12 mei 2021
Peter Spijker
4-6 minuten leestijd
Medewerkers ervaren vaak ongemak en onzekerheid als hun organisatie kiest voor verandering. Ze houden vast aan oud gedrag, verzetten zich er onbewust maar soms ook bewust tegen - uit angst voor het nieuwe. Maar juist in een veranderende organisatie is het noodzakelijk om jezelf te veranderen en daar actief aan te werken. Change or Die.nu focust op persoonlijke ontwikkeling bij het komen tot duurzame gedragsverandering. Je krijgt tal van handreikingen en adviezen om tijdens het doorlopen van de VeranderRoute – die centraal staat in het boek - zelf de regie te nemen bij het aanleren van nieuwe vaardigheden en nieuw gedrag. Zodat je de organisatieverandering niet alleen overleeft, maar daarin ook blijvend succesvol bent.
interview
Leiderschap
3 mei 2021
Peter Spijker
4-6 minuten leestijd
Leiderschap in organisaties gaat altijd gepaard met pijn in de vorm van reorganisaties, ontslag en demoties. Toch vinden veel managers het lastig om effectief met pijn om te gaan. Best begrijpelijk, want ze opereren in een omgeving die wordt beïnvloed door een gelukseconomie waarin we pijn wegfilteren. Helaas ondermijnt slecht pijnmanagement de besluitvaardigheid en de veranderkracht van een organisatie. In De verfrissende smaak van zure appels legt Mathilde Maas Kuper uit dat pijn een belangrijke sleutel is om gedrag te begrijpen en te sturen. Managers die effectief zijn in pijnmanagement nemen daarom betere besluiten en weten vlotter en met minder weerstand veranderingen door te voeren.
interview
Marketing
25 februari 2021
Peter Spijker
4-6 minuten leestijd
Marketing heeft de afgelopen jaren ingeboet aan respect en geloofwaardigheid. De man in de straat associeert marketing met manipulatieve trucs. In directies en raden van bestuur is de marketeer opzij geschoven. In Act human bepleiten auteurs Karel Demeester, Sarah Steenhaut en Jan Callebaut de terugkeer naar een mensgerichte marketingaanpak. Human activators vervullen daarin een cruciale rol. Vertrekkend vanuit de diepere menselijke drijfveren benaderen ze merken als mensen die streven naar een langdurige, zingevende relatie met hun klanten en stakeholders.
interview
Strategisch management
15 februari 2021
Peter Spijker
4-6 minuten leestijd
Hoe ontwikkel je als organisatie een toekomstbestendige, breed gedragen strategie waarmee je de klant wint en de concurrentie verslaat? De ontwikkeling van een goede strategie gebeurt in een doordacht proces, waarbij de organisatie zelf fundamentele keuzes maakt. Michiel de Vries schrijft dit in zijn boek Klaar voor de toekomst. Hij presenteert daarin de ‘Strategy CUBE’, een model om in zes stappen tot een robuuste en geaccepteerde strategie te komen. Dit model, uitvoerig getest in de praktijk, gebruikt inzichten uit strategisch management, design thinking, corporate governance en management control.
interview
Algemeen management
8 februari 2021
Peter Spijker
4-6 minuten leestijd
Werken is niet langer alleen maar een middel om primaire behoeften te bevredigen, maar dient ook ‘hogere’ behoeften. Werk moet bijdragen aan de manier waarop we ons leven uitbouwen. Werknemers hechten in toenemende mate belang aan zingeving in werk, net als hun werkgevers. In Check-in bespreekt Jochanan Eynikel hoe bedrijven daar een rol in kunnen spelen. De weg naar een betekenisvolle economie loopt volgens hem langs persoonlijke ervaringen. Hij reikt verder bouwstenen en enkele methodes aan die organisaties kunnen helpen om hun zingevend kapitaal te versterken.
interview
Leiderschap
11 januari 2021
Peter Spijker
4-6 minuten leestijd
Een groeiend aantal bedrijven kiest voor zelforganisatie om wendbaar in te kunnen spelen op een steeds sneller veranderende omgeving. Bij het invoeren van zelforganisatie doorloopt een organisatie een aantal verschillende fasen. En bij elke fase past een ander soort leiderschap. Want zelfsturende organisaties hebben geen managers nodig, maar wel goede leiders. Echte leiders gezocht van Lydia Bos is (naar eigen zeggen) ‘hét handboek voor bedrijven en instellingen die een succesvolle, blijvende transitie willen maken naar zelforganisatie’. Ze geeft in haar boek aan welke leiderschapsstijl je in de opeenvolgende implementatiefases het beste kunt toepassen, benoemt essentiële randvoorwaarden en geeft praktische handvatten.
interview
Internet en social media
16 december 2020
Peter Spijker
4-6 minuten leestijd
Wout Withagen en Joost Gielen laten in Bouw een succesvolle online marktplaats zien wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen en bouwen van je eigen online marketplace. De auteurs putten in hun boek mede uit de ervaringen die ze opdeden bij het ontwerpen en realiseren van Werkspot. Een belangrijke succesvoorwaarde voor een online marktplaats is dat de drie betrokken partijen er alle drie profijt van hebben. Naast de vragers en aanbieders dient ook het platform zelf er iets aan over te houden. Op die manier ontstaat een win-win-win situatie
interview
Ondernemen
24 november 2020
Peter Spijker
4-6 minuten leestijd
We zouden met zijn allen veel vaker naar ons gevoel moeten luisteren. Marcel Adriaanse zegt dit in zijn boek Zakendoen op gevoel. Als je meer vertrouwt op intuïtie, neem je betere beslissingen en boek je meer zakelijk succes. Je leidt bovendien een leuker en gelukkiger leven. Iedereen heeft intuïtie, maar die is vaak niet goed ontwikkeld en wordt geremd door de eisen die de samenleving aan ons stelt. De auteur bedacht daarom het intuïtiemodel. De zes pijlers in dit model helpen je om je intuïtie te activeren en voor je te laten werken.