OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 3 van 184 resultaten
column
7 januari 2014
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
Omdat ik altijd al journaliste wilde worden, ging ik als jong grietje naar Amsterdam in de hoop daar een baantje bij een krant te vinden. Maar meer dan een carrière van koffiejuffrouw (die had je toen nog) tot directiesecretaresse zat er voor mij niet in. Ik moest iets anders verzinnen.
interview
Algemeen management
29 oktober 2013
Annegreet van Bergen
5-7 minuten leestijd
In opdracht van John Fentener van Vlissingen schreef thrillerauteur Charles den Tex ´Ik ben koopman´, het verhaal van een van de meest succesvolle Nederlandse ondernemersfamilies. Den Tex sprak met familieleden en doorzocht de archieven van de Steenkolen Handelsvereniging (SHV). Toen de oorspronkelijke handel, kolen, door het gebruik van olie en gas achterhaald raakte, diversifieerde SHV razend knap en startte bedrijven als Kijkshop, Xenos, Makro, GTI, Getronics en de Nederlandse Overslag Maatschappij. SHV groeide uit tot het grootste familiebedrijf van Nederland.
recensie
Algemeen management
24 september 2013
Annegreet van Bergen
4-6 minuten leestijd
SHV is binnen de Nederlandse economie zo’n huishoudnaam dat je bijna zou vergeten je af te vragen waar die steenkolen en die handelsvereniging oorspronkelijk vandaan kwamen. Antwoorden op vragen die je jezelf nog nooit hebt gesteld, kunnen een heel boeiend verhaal opleveren, zo blijkt uit ‘Ik ben koopman’, het boek waarin Charles den Tex de geschiedenis van de familie Fentener van Vlissingen vertelt.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
17 september 2013
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
Zoals bij elk ‘Voor Dummies’-boek duizelt het je wanneer je Mindfulness voor Dummies openslaat. Overal iconen, kaders, tekeningen, checklists, opsommingen. Het langste stuk ononderbroken tekst beslaat nog geen halve bladzij. Alleen al van de aanblik van een willekeurige pagina fladdert je geest alle kanten op en versnelt je hartslag. En dan het gezwollen taalgebruik, zoals van de man die de oefeningen op de begeleidende CD inspreekt: hij is ‘vereerd’ dat hij zijn ‘passie’ voor mindfulness met ons mag delen.
recensie
Leiderschap
20 juni 2013
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
Een van de meest opmerkelijke en verfrissende boeken over mindfulness is dat van Wibo Koole. Met zijn Mindful Leiderschap (‘voor effectieve teams en organisaties’) richt hij zich vooral op managers. En dan met name op managers die denken wel te weten hoe het allemaal moet en die op de automatische piloot leiding geven aan hun team, afdeling of organisatie.
interview
Economie
5 juni 2013
Annegreet van Bergen
3-5 minuten leestijd
Voordat Robert Skidelsky eind maart in Nederland was, sprak hij in Polen en Duitsland over het boek dat hij met zijn zoon Edward Skidelsky schreef How Much is Enough? In Amsterdam was er geen tijd voor een interview met Managementboek Magazine. Daarna reisde hij naar China, Rusland en de Verenigde Staten. Voor hij opnieuw vertrok, naar Frankrijk dit keer, had hij in Londen even tijd voor onderstaand interview.
nieuws
Economie
3 april 2013
Annegreet van Bergen
4-5 minuten leestijd
Nee, een helder antwoord kwam er niet op de vraag How Much Is Enough?. Ook niet van Robert Skidelsky, de man die zelf de vraag had opgeworpen. Skidelsky hield donderdag 28 maart in Amsterdam een lezing over het boek dat hij samen met zijn zoon Edward heeft geschreven: ‘Hoeveel is genoeg? Geld en het verlangen naar een goed leven.’ De door het Nexus Instituut georganiseerde lezing werd gevolgd door een discussie met onder meer Hans Hoogervorst, voormalig VVD-minister van Financiën en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
interview
Strategisch management
9 november 2012
Annegreet van Bergen
7-10 minuten leestijd
De titel zou je op het verkeerde been kunnen zetten. Wat is onze naam waard? van Jeroen Geelhoed, Salem Samhoud en Ingrid Smolders zou best een accountancyboek kunnen zijn over de waardering van immateriële activa. Maar dat is het niet. Dit boek gaat over bedrijven die méér willen dan het creëren van aandeelhouderswaarde.
interview
Economie
12 juni 2012
Annegreet van Bergen
6-9 minuten leestijd
Eerst was het Japan. Toen waren het de Vier Tijgers: Hongkong, Taiwan, Zuid-Korea en Singapore. Daarna de BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India en China. Steeds meer nieuwe spelers zijn zich op het wereldtoneel gaan vertonen en steeds meer raken hun economieën met elkaar verknoopt. Sinds een jaar of vijftien wordt dat proces met een Anglicisme ‘globalisering’ genoemd. Veel economen beschouwen deze mondialisering, het correcte woord voor ‘globalisering’, als een belangrijke motor voor groei.
recensie
Psychologie
16 mei 2012
Annegreet van Bergen
2-3 minuten leestijd
Een citaat over onze gezichtsspieren geeft de boodschap van Op het gevoel treffend weer: ‘The face has the only skeletal muscles of the body that are used, not to move ourselves, but to move others.’ De op ons gezicht afleesbare uitdrukkingen van onze gemoedstoestand zijn bedoeld om anderen in te beweging zetten. Ofwel: emoties bevatten belangrijke sociale informatie. Dat is de kern van het betoog van Gerben van Kleef, in april 2012 benoemd tot hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.
interview
Psychologie
15 mei 2012
Annegreet van Bergen
4-6 minuten leestijd
De kersverse hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, Gerben van Kleef, schreef een mooi en verrassend boek, waarin hij laat zien dat we nergens zijn zonder emoties. In Op het gevoel, met als ondertitel ‘Hoe we elkaar beïnvloeden met onze emoties’, wijst hij op de cruciale rol die emoties spelen in ons sociale leven. Zonder emoties zouden we niet weten wat andere mensen beweegt, wat ze van ons willen en wat wij van hen kunnen verwachten. ‘Een manager die effectief wil zijn, is zich bewust van de rol van emoties,’ aldus Van Kleef.
interview
Leiderschap
23 maart 2012
Annegreet van Bergen
4-6 minuten leestijd
In haar boek De mix van maat- en mantelpakken schetst Inca van Uuden een zonnige wereld over de voordelen van mixed leadership. De vraag dringt zich op of ze niet te veel heil verwacht van meer gemengde man/vrouwteams. Die vraag beantwoordt Van Uuden met een tegenvraag. ‘U kent ongetwijfeld het boek De prooi van Jeroen Smit over de teloorgang van ABN AMRO. De vraag is: hoe zou het met de bank zijn gegaan wanneer in de top meer vrouwen hadden gezeten in plaats van alleen maar mannen die allemaal volgens eenzelfde stramien denken en doen?’
recensie
Leiderschap
10 februari 2012
Annegreet van Bergen
2-3 minuten leestijd
Je zou kunnen klagen en zeuren over de bijna chronische ondervertegenwoordiging van vrouwen op hoge posities. Maar dat heeft Inca van Uuden (managing partner van hr-adviesbureau Higher & Company) niet gedaan. Haar boek De mix van maat- en mantelpakken is een blij en kleurrijk boek over de manier waarop vrouwen en mannen elkaar aanvullen. Maar beter is het te zeggen: elkaar kúnnen aanvullen. Want wil je gebruik maken van de verschillen tussen mannen en vrouwen (van ‘gender diversity’), dan moet je je bewust zijn van je eigenheid en de kwaliteiten van iemand die anders is dan jijzelf.
recensie
Financieel management
28 november 2011
Annegreet van Bergen
2-3 minuten leestijd
Met de bril van onze tijd bekeek econoom en historicus Lodewijk Petram hoe de lokale Amsterdamse handel in VOC-aandelen is uitgegroeid tot een van de centrale onderdelen van de wereldeconomie. Hij schreef er een prettig leesbaar, informatief boek over dat verrassende inkijkjes biedt in het handelsleven van de zeventiende eeuw: De bakermat van de beurs. Ook toen al kwam de overheid met een verbod op ‘naked short selling’, ofschoon deze verkooptechniek (waarbij de op een daling speculerende verkoper de aandelen niet bezit) destijds ‘blanco verkopen’ heette.
interview
Advisering
1 november 2011
Annegreet van Bergen
11-16 minuten leestijd
Als hij binnenkomt, is meteen alle aandacht op hem gericht. Mensen als magneten kom je wel vaker tegen, maar meestal zijn zij in tweede instantie niet erg sympathiek. Bij René Boender ligt dat anders.
interview
Economie
21 september 2011
Annegreet van Bergen
5-7 minuten leestijd
Tijdens het onderzoek voor zijn boek De schuldenberg, met als niet mis te verstane ondertitel ‘Hoe de wereldwijde schuldenlast ons allemaal gaat raken’ viel Jaap van Duijn van de ene verbazing in de andere. Het beeld was veel slechter dan de voormalige Robeco-topman en hoogleraar economie had gedacht. Nederlanders blijken helemaal niet zo’n degelijk en spaarzaam volk te zijn als we dachten. Tegenover onze torenhoge hypotheken staan dalende huizenprijzen. Als gezinnen daardoor in de problemen komen, kunnen ze niet zomaar de BTW op kunstuitingen verhogen om hun inkomsten te vergroten.
interview
Economie
15 september 2011
Annegreet van Bergen
5-7 minuten leestijd
Nooit kreeg een president van de Nederlandsche Bank zo de wind van voren als de op 1 juli teruggetreden Nout Wellink. Nooit ook was de financiële en monetaire wereld zo onstuimig en onberekenbaar als in de laatste jaren van Wellinks presidentschap. In Wellink aan het woord van voormalig NRC-journalist Roel Janssen blikt Wellink terug op deze laatste roerige jaren en vertelt hij over de achtergronden van het beleid van de centrale bank. Managementboek Magazine had een gesprek met de journalist die het verhaal boekstaafde van de centrale bankier ‘die een systeemdenker en analyticus is en die weigert schurken aan te wijzen’.
recensie
Economie
7 september 2011
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
Er gaat nogal eens wat mis in onze complexe en snel veranderende wereld. Om het toch zo overzichtelijk mogelijk te houden, reduceren politici problemen graag tot de vraag of de verantwoordelijke functionarissen al dan niet moeten opstappen. Journalisten haken daar gretig op in. Want zo’n indeling in tweeën (moet-ie gaan of mag-ie blijven?) is makkelijker te doorgronden en eenvoudiger te verslaan dan de achterliggende problematiek. Met zijn boek Wellink aan het woord van Roel Janssen trapt bepaald niet in deze val.
recensie
Psychologie
8 augustus 2011
Annegreet van Bergen
2-3 minuten leestijd
Het meest sympathieke van mensen vindt Roos Vonk hun vermogen zichzelf te vergeten. Zoals een muzikant die helemaal opgaat in zijn spel. Of iemand die pardoes de gracht in springt om een drenkeling te redden. Of wanneer je geniet van fluitende vogels of, gewoon van schoffelen in de tuin.
Interview
Psychologie
5 augustus 2011
Annegreet van Bergen
5-7 minuten leestijd
Psychologie van het dagelijks (werk)leven. Daarover gaan de columns die Roos Vonk (1960) bundelde in het onlangs verschenen boek ‘Menselijke gebreken voor gevorderden’.