OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 6 van 184 resultaten
recensie
5 maart 2009
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
Hij wordt de Warren Buffett van het fondsenwerven genoemd, zo staat er op de achterflap van Karel Claes’ boek ’t Is voor het goede doel, met als passende ondertitel ‘hoe efficiënt fondsen werven’. Volgens diezelfde achterflap zamelde Claes 600 miljoen euro in voor goede doelen en geeft hij in dit boek na dertig jaar al zijn geheimen prijs.
interview
Persoonlijke effectiviteit
11 februari 2009
Annegreet van Bergen
4-6 minuten leestijd
Bijna allemaal praten we voor de kost. We vergaderen, we overleggen, we overtuigen, we presenteren. Maar tijdens onze opleiding leren we slechts zelden hoe dat moet. ‘Met iets meer aandacht kun je veel meer bereiken,’ is de ervaring van Susanne Gerritsen. Zij is gepromoveerd taalbeheerser en geeft communicatietrainingen. Zij schreef het boek Een goed verhaal.
recensie
Algemeen management
9 februari 2009
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
Het is genoegzaam bekend dat de twee economische grootmachten van de toekomst China en India zijn en dat er daarom veel in de wereld gaat veranderen. Maar het is minder bekend hoe de Aziatische intelligentsia over het Westen denkt. Op provocerende wijze geeft Kishore Mahbubani daarvan een indruk in zijn boek De eeuw van Azië.
interview
Leiderschap
2 februari 2009
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
Als er dienend-leiders aan het hoofd van banken hadden gestaan, hadden we nu geen kredietcrisis gehad. Dit zei Wereldbankdirecteur Herman Wijffels tegen Ed Voerman. Voerman is ondernemer en oprichter van de Europese stichting voor Servant Leadership. Samen met cultuurgoeroe Fons Trompenaars schreef hij het boek Grenzeloos leiderschap, met als ondertitel 'Zeven dilemma’s van Servant-leadership in beeld gebracht'.
nieuws
Personeelsmanagement
29 januari 2009
Annegreet van Bergen
4-5 minuten leestijd
‘Het beste van twee werelden.’ Zo omschrijft prof. dr. Ton Wilthagen flexicurity. Flexibiliteit voor werkgevers. Security (werkzekerheid) voor werknemers. Is een nieuw sociaal model in de geest van flexicurity voor Europa mogelijk? En zo ja: hoe? Dat zijn de vragen waarop ReflecT, een nieuw onderzoeksinstituut van Universiteit van Tilburg, antwoord probeert te geven.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
26 januari 2009
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
Een gordijn voor je gezicht houden en je vervolgens aan het publiek voorstellen? Dat werkt! De recensent van dienst besloot na het lezen van Een goed verhaal van Susanne Gerritsen een oud gordijn als ‘attentum’ te gebruiken bij een lezing die ze moest houden. Vrijwel meteen snapten de toehoorders dat hun organisatie niet meer bescheiden achter de schermen moest opereren, maar haar werk beter over het voetlicht moest brengen.
achtergrond
Leiderschap
20 januari 2009
Annegreet van Bergen
9-12 minuten leestijd
MBA - Mediocre But Arrogant. Als dit op iemand van toepassing is, dan wel op George W. Bush. Hij was de eerste Amerikaanse president met een MBA-titel. Hoe anders is het leiderschap van Barack Obama. Niet alleen is hij een doener, ook kan hij goed omgaan met culturele verschillen. Een onmisbare kwaliteit in een wereld die steeds meer onderling verweven raakt.
achtergrond
Personeelsmanagement
20 januari 2009
Annegreet van Bergen
10-14 minuten leestijd
recensie
Financieel management
19 januari 2009
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
Niall Ferguson zag hoe het financiële drama, dat als ‘kredietcrisis’ al maanden de krantenpagina’s domineert, zich de laatste jaren langzaam ontvouwde en deed daarvan erudiet verslag. De Schot, onder meer hoogleraar aan de prestigieuze Harvard Business School en biograaf van de Rothschild-bankiers, is een vermaard historicus. Geld is zijn specialiteit. Zijn recent verschenen boek heet Het succes van geld.
nieuws
Werk en loopbaan
14 januari 2009
Annegreet van Bergen
3-5 minuten leestijd
‘Een naam die niet op een rouwkaart hoort, maar op een boekcover.’ Zo reageert Monique Lindzen, directeur van Uitgeverij Thema, op het overlijden van Theo IJzermans. De psycholoog die RET (Rationele Effectiviteits Training) naar Europa bracht, stierf op 64-jarige leeftijd, op reis in Ecuador, geheel onverwacht in zijn slaap.
interview
Algemeen management
13 januari 2009
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
Wakker worden! Kishore Mahbubani, de Singaporese oud-ambassadeur bij de Verenigde Naties, heeft zich tot taak gesteld het Westen wakker te schudden. Het economisch zwaartepunt van de wereld verplaatst zich naar Azië. Om rampen te voorkomen moet het bestuur van internationale instellingen aan de nieuwe verhoudingen worden aangepast, vindt de auteur van De eeuw van Azië.
recensie
Non-profit
12 januari 2009
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
‘Een kind is geen autodidact. (..) Wie niks weet en slecht schrijft of rekent, is ook op internet een dolende sukkel.’ De boodschap van Aleid Truijens in Wij eisen les! is duidelijk: goed onderwijs betekent dat leraren in plaats van computers kennis overdragen. Bovendien: ‘Een school is geen bedrijf, een leerling geen klant.
interview
Financieel management
9 januari 2009
Annegreet van Bergen
3-5 minuten leestijd
‘Wie het laatst lacht, lacht het best,’ zegt Niall Ferguson. Hij is auteur van het boek Het succes van geld, waarin hij een ernstige financiële crisis voorspelde. November 2006 werd zijn boodschap nog weggehoond op een bankierscongres met de prachtige titel ‘The evolution of excellence’. Ferguson: ‘Uit de verkoopcijfers van mijn boek, die vooral in New York erg hoog zijn, mag ik afleiden dat men nu toch wel nieuwsgierig is naar mijn analyse.’
achtergrond
6 januari 2009
Annegreet van Bergen
4-6 minuten leestijd
‘De Witte Tijger’ van journalist Aravind Adiga is een roman. Met deze roman won Adiga de Booker Prize 2008. Het is een rijk, geestig, spannend en verrassend boek. Wreed en actueel is het ook. Maar bovenal is het een boek met een boodschap. Adiga vindt het zijn taak om ‘in een tijd dat India, net als China, grote veranderingen doormaakt en waarschijnlijk het leiderschap in de wereld van het westen overneemt, te laten zie hoe enorm onrechtvaardig de Indiase samenleving is.’
achtergrond
23 december 2008
Annegreet van Bergen
6-8 minuten leestijd
Als er over leiderschap wordt geschreven, gebeurt dat doorgaans door het gedrag van allerlei leiders op te knippen en dat vervolgens stukje bij beetje te analyseren. Dit leidt tot een duizelingwekkende hoeveelheid theorieën, modellen en stijlen. Elk met een eigen etiket. Affiliërend. Authentiek. Autoritair. Bevelend. Charismatisch. Coachend. Dienend. Effectief. Het hele alfabet wordt er voor gebruikt. Meestal is het inzicht dat dergelijke classificaties bieden beperkt. Dat is teleurstellend, vooral wanneer ze bedoeld zijn om van mensen van vlees en bloed betere leiders te maken.
recensie
Leiderschap
17 december 2008
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
Moed is niet alles. Kijk naar de erfenissen van moedige mannen als George W. Bush of Rijkman Groenink. Moed vraagt om een context van veiligheid, schrijven Fons Trompenaars en Ed Voerman in Grenzeloos leiderschap. Zij breken een lans voor de dienend-leider. Bij de dienend-leider gaat het niet om macht of om geld. Maar om de vraag wat mensen nodig hebben en wat hij kan doen om ervoor te zorgen dat ze dat krijgen.
recensie
Algemeen management
3 december 2008
Annegreet van Bergen
2-3 minuten leestijd
De tijd dat alleen circusartiesten in tenten werkten, ligt ver achter ons. Tegenwoordig werkt iedereen graag bij een leuke tent. In haar boek Waartoe is deze tent op aarde? inventariseert en analyseert freelance journalist Carien Overdijk moderne kantoortaal. Tent (liefst voorafgegaan door leuke of kekke) is overigens jargon voor een goed draaiend bedrijf.
nieuws
2 december 2008
Annegreet van Bergen
3-5 minuten leestijd
De Cassandra van het onderwijs. Zo noemde minister Ronald Plasterk Aleid Truijens. Op 27 november 2008 nam Plasterk het eerste exemplaar in ontvangst van Truijens’ boek ‘Wij eisen les’, met als sprekende ondertitel ‘waarom kinderen steeds minder leren’. Vóór de officiële overhandiging was er een levendige discussie over de rol van de leraar binnen het onderwijs.
recensie
21 november 2008
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
Wie wordt er niet nieuwsgierig van de titel Waarom zouden we doodgaan? Waarom verzint iemand in hemelsnaam zo’n vraag? Maar vooral: hoe beantwoordt hij hem? Mathieu Weggeman verweeft in Waarom zouden we doodgaan? op zijn eigen onnavolgbare wijze ernst en spel. Met als resultaat een intrigerend én inspirerend boek.
interview
19 november 2008
Annegreet van Bergen
3-5 minuten leestijd
‘Waarom zouden we naar Almelo gaan? Hengelo is toch veel leuker?’ De titel van het nieuwste boek van Mathieu Weggeman, Waarom zouden we doodgaan?, kan je op dit soort gedachten brengen. Het gebeurde bij Weggeman die zelf ook aarzelt tussen Almelo en Hengelo. Maar ja, doodgaan slaat ook nergens op. Toch doen we het allemaal. Reden voor een zich blijvend verwonderend mens als Mathieu Weggeman, hoogleraar Organisatiekunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en Chef Innovatie van de Baak Managementcentrum VNO-NCW, om de waarom-vraag te stellen.