OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

  Filteren 1

  Filter de resultaten

  Actieve filters 1

  Mens en maatschappij

  Rubriek

  Online Magazine

  Auteur

  Toon meer

  Dossier

  Toon resultaten

  Mens en maatschappij

  Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
  499 resultaten
  recensie
  Mens en maatschappij
  6 juni 2023
  Liesbeth Tettero
  3-4 minuten leestijd
  ‘Ik zit hier een boek te schrijven met een koptelefoon op en denk daarmee de overheid te kunnen veranderen. Hoe haal ik het in mijn hoofd?’ ... Onderzoeker en adviseur Marije van den Berg constateerde net als vele anderen dat het openbaar bestuur niet werkt zoals het zou moeten werken. Er is te veel beleid waar niets van terecht komt. 
  recensie
  Mens en maatschappij
  2 juni 2023
  Christel Deckers
  3-5 minuten leestijd
  Robert Waldinger en Marc Schule zijn beide hoogleraar psychiatrie aan de Harvard University. Samen geven zij leiding aan het langstlopende onderzoek ter wereld. Dat loopt al 80 jaar inmiddels, en het onderwerp is menselijk geluk.
  recensie
  Mens en maatschappij
  25 mei 2023
  Peter de Roode
  4-5 minuten leestijd
  ‘Spreken en zijn’ is een boek over ongelijkheid, taal en minderheden. Over gelabelden en ongelabelden. Over stereotypering en talkshows die minderheden zien als entertainment. In een wereld waarin we steeds minder met elkaar spreken en steeds meer over elkaar, doet Kübra Gümüsay haar mond open. Ze beschrijft de kooi die haar en alle andere gelabelden omsluit. Ze ziet haar boek als een bijdrage in de zoektocht naar een taal waarin iedereen mens kan zijn.   
  recensie
  Mens en maatschappij
  24 mei 2023
  Elly Stroo Cloeck
  4-6 minuten leestijd
  Te vaak wordt natuur ondergeschikt gemaakt aan de behoeften van mensen en bedrijven. Milieuwetgeving voorkomt dit onvoldoende. Daarom heeft de natuur eigen rechten nodig, vergelijkbaar met de Rechten van de mens. Jessica den Outer onderbouwt dit krachtig in haar boek ‘Rechten voor de natuur’.
  preview
  Mens en maatschappij
  23 mei 2023
  Lenette Schuijt
  2-3 minuten leestijd
  Ben jij een sociale stijger? Die kans is groot, want er zijn in Nederland veel mensen die van klasse veranderen. Lenette Schuijt schreef een boek over deze mensen: ‘Transklasse’. Ongemerkt leggen ze een lange weg af, vol avonturen en hindernissen. Dat brengt hen in een nieuwe wereld met andere sociale codes, maar ook (intellectuele) vrijheid en nieuwe vrienden, al raken ze de band met thuis nooit helemaal kwijt.  
  recensie
  Mens en maatschappij
  19 mei 2023
  Sippy van Akker
  2-3 minuten leestijd
   ‘Ik ben een existentiële vluchteling.’ Dit is de eerste zin van het boek ‘Zwart en Vrouw’ van de Zimbabwaanse schrijver Tsitsi Dangarembga. Deze pakkende opening maakte me nieuwsgierig naar meer, maar ergens onderweg doofde die nieuwsgierigheid uit.  
  recensie
  Economie
  17 mei 2023
  Peter de Roode
  3-4 minuten leestijd
  Marian Salzman is als een reisleidster. Ze neemt de lezer van ‘De nieuwe megatrends’ meenaar de toekomst waarin er weinig tot geen privacy is.De trends die ze signaleertvoorziet ze van uitgebreid commentaar. Bovendien stelt ze de vraag in hoeverre die de lezer en zijn perceptie zullen beïnvloeden. Een fascinerend boek om te lezen. 
  interview
  Mens en maatschappij
  12 mei 2023
  9-12 minuten leestijd
  Wat doe je als beleid niet aansluit op de werkelijkheid? Een veel voorkomende reflex is: méér beleid maken. Slecht plan, vindt schrijver en onderzoeker Marije van den Berg. Haar nieuwe boek De Beleidsbubbel is een pleidooi voor beleid dat gebaseerd is op bewijs uit de praktijk.  Hoe is haar blik op beleid tot stand gekomen?
  interview
  Economie
  4 mei 2023
  Jeroen Ansink
  6-8 minuten leestijd
  De wereld staat onder invloed van de klimaatcrisis, technologische disruptie en de nasleep van corona vijftien tumultueuze jaren te wachten, schrijft trendwatcher Marian Salzman in ‘De nieuwe megatrends’. Ze legt aan Managementboek Magazine uit wat dat betekent voor de manier waarop we werken. ‘We zijn de emo-jaren ingegaan.’
  recensie
  Mens en maatschappij
  4 mei 2023
  Danny Mullenders
  3-5 minuten leestijd
  Interacties tussen mensen kan je vanuit een verscheidenheid aan invalshoeken bestuderen. De socioloog Erving Goffman liet zich daarbij in de jaren vijftig van de vorige eeuw door het theater inspireren. Het leidde tot zijn boek Dramaturgie van het dagelijks leven.
  achtergrond
  Algemeen management
  3 mei 2023
  Bertrand Weegenaar
  3-4 minuten leestijd
  Het werd net niet het Managementboek van het Jaar 2023, maar was wel één van de belangrijkste kandidaten voor deze titel: ‘De Blauwe Fabel’. Een boek over een eeuw lang KLM. Het is van de hand van onderzoeksjournalist Ties Joosten die van het onderzoeksplatform Follow the Money de ruimte heeft kreeg dit gedegen en zeer goed leesbare verhaal te vertellen.  
  recensie
  Mens en maatschappij
  1 mei 2023
  Bertrand Weegenaar
  2-3 minuten leestijd
  Een boek van de hand van Henry Kissinger, Eric Schmidt en Daniel Huttenlocher geeft de serieusheid van het onderwerp AI wel aan. Als een voormalig minister van Buitenlandse Zaken én Nobelprijswinnaar teamt met een gelauwerde IT-ondernemer (voormalig CEO bij Novell, SUN, Google en commissaris bij onder andere Apple en Google), dan hebben we het over een groot onderwerp. 
  recensie
  Mens en maatschappij
  25 april 2023
  Danny Mullenders
  3-5 minuten leestijd
  In het kader van mijn nieuwe boek ‘Daarom doen ze dat’ las ik ‘De ogen van de ander’ van Christien Brinkgreve. In dit boek uit 2009 gaat Brinkgreve in op het belang van zelfkennis, en vooral op de relatie van ons ‘zelf’ met de anderen om ons heen.
  recensie
  Mens en maatschappij
  18 april 2023
  Bertrand Weegenaar
  3-4 minuten leestijd
  In het stevige boek ‘Palo Alto’ vertelt Malcolm Harris hoe een boomgaard zich ontwikkelde tot het hart van Silicon Valley, en de thuisbasis werd van de machthebbers van het digitale tijdperk. 
  boekenlijst
  Communicatie en media
  17 april 2023
  Managementboek Redactie
  Zoë Papaikonomou en Kauthar Bouchallikht wonnen Managementboek van het Jaar 2022 met hun boek 'De inclusiemarathon, over diversiteit en gelijkwaardigheid op de werkvloer'. Zij interviewen 41 diversiteitsprofessionals en -onderzoekers over hun kennis en ervaringen in het werkveld van diversiteit en inclusie.
  recensie
  Mens en maatschappij
  13 april 2023
  Rudy Kor
  4-6 minuten leestijd
  Lezing van ‘Het dictatorvirus’ van Frank Schaper maakt duidelijk dat foute leiders niet worden geboren. Het begint met het krijgen van zelfvertrouwen dat overgaat in hoogmoed, wat vervolgens ontaardt in grootheidswaan en wat uiteindelijk leidt tot grootheidswaanzin. 
  recensie
  Mens en maatschappij
  13 april 2023
  Freija van Duijne
  3-5 minuten leestijd
   De nieuwste generatie kunstmatige intelligentie, waaronder ChatGPT, kan gesprekken voeren, teksten schrijven en andere creatieve opdrachten uitvoeren die tot voor kort enkel aan mensen waren voorbehouden. Wat maakt ons tot mens? Is er een onveranderlijke essentie van de menselijke ervaring? Filosofen Kirsten Poortier, Erik Myin en Peter-Paul Verbeek onderzochten deze vragen aan de hand van vier interessante kwesties. Het denken van allerlei filosofen passeert de revue.
  Interview
  Mens en maatschappij
  11 april 2023
  Bas Hakker
  5-7 minuten leestijd
  Reisondernemer Elske Doets begon in de Coronaperiode BuddyBold, een platform waarmee ze jongeren koppelt aan senioren. Daardoor leerde ze de ouderenzorg een beetje kennen. Wat ze zag viel haar behoorlijk tegen: ‘Mensen zitten in donkere kamers te wachten tot ze dood gaan.’ Ze schreef er een boek over: ‘De leeftijdsloze samenleving’.
  achtergrond
  Mens en maatschappij
  6 april 2023
  Bertrand Weegenaar
  2-3 minuten leestijd
  De laatste jaren ontstonden een aantal jonge uitgeverijen, gericht op onderzoeksjournalistiek. We bespreken er drie: Vrij Nederland, De Correspondent en Follow the Money. Deze tweede aflevering gaat over De Correspondent, en de boeken die het platform sinds een aantal jaren uitgeeft.  
  preview
  Mens en maatschappij
  5 april 2023
  Deanne de Vries
  2-3 minuten leestijd
  Welke conclusies hebben mensen over jou getrokken vanwege je huidskleur, je nationaliteit, jouw baan of zelfs je lengte? ‘Oh je bent zo lang, je moet basketballen!’ Hoe vaak blijkt later dat deze stereotypen onjuist zijn, dat onze aannames verkeerd zijn? Nergens is dit meer waar dan op het Afrikaanse continent. Zijn de Afrikaanse staatshoofden bijvoorbeeld echt zo slecht als hun reputatie?

  Populaire producten

   Personen

    Trefwoorden