OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    Mens en maatschappij

    Rubriek

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Dossier

    Toon resultaten

    Mens en maatschappij

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
    499 resultaten
    recensie
    Mens en maatschappij
    6 juni 2023
    Liesbeth Tettero
    3-4 minuten leestijd
    ‘Ik zit hier een boek te schrijven met een koptelefoon op en denk daarmee de overheid te kunnen veranderen. Hoe haal ik het in mijn hoofd?’ ... Onderzoeker en adviseur Marije van den Berg constateerde net als vele anderen dat het openbaar bestuur niet werkt zoals het zou moeten werken. Er is te veel beleid waar niets van terecht komt. 
    recensie
    Mens en maatschappij
    2 juni 2023
    Christel Deckers
    3-5 minuten leestijd
    Robert Waldinger en Marc Schule zijn beide hoogleraar psychiatrie aan de Harvard University. Samen geven zij leiding aan het langstlopende onderzoek ter wereld. Dat loopt al 80 jaar inmiddels, en het onderwerp is menselijk geluk.
    recensie
    Mens en maatschappij
    25 mei 2023
    Peter de Roode
    4-5 minuten leestijd
    ‘Spreken en zijn’ is een boek over ongelijkheid, taal en minderheden. Over gelabelden en ongelabelden. Over stereotypering en talkshows die minderheden zien als entertainment. In een wereld waarin we steeds minder met elkaar spreken en steeds meer over elkaar, doet Kübra Gümüsay haar mond open. Ze beschrijft de kooi die haar en alle andere gelabelden omsluit. Ze ziet haar boek als een bijdrage in de zoektocht naar een taal waarin iedereen mens kan zijn.   
    recensie
    Mens en maatschappij
    24 mei 2023
    Elly Stroo Cloeck
    4-6 minuten leestijd
    Te vaak wordt natuur ondergeschikt gemaakt aan de behoeften van mensen en bedrijven. Milieuwetgeving voorkomt dit onvoldoende. Daarom heeft de natuur eigen rechten nodig, vergelijkbaar met de Rechten van de mens. Jessica den Outer onderbouwt dit krachtig in haar boek ‘Rechten voor de natuur’.
    preview
    Mens en maatschappij
    23 mei 2023
    Lenette Schuijt
    2-3 minuten leestijd
    Ben jij een sociale stijger? Die kans is groot, want er zijn in Nederland veel mensen die van klasse veranderen. Lenette Schuijt schreef een boek over deze mensen: ‘Transklasse’. Ongemerkt leggen ze een lange weg af, vol avonturen en hindernissen. Dat brengt hen in een nieuwe wereld met andere sociale codes, maar ook (intellectuele) vrijheid en nieuwe vrienden, al raken ze de band met thuis nooit helemaal kwijt.  
    recensie
    Mens en maatschappij
    19 mei 2023
    Sippy van Akker
    2-3 minuten leestijd
     ‘Ik ben een existentiële vluchteling.’ Dit is de eerste zin van het boek ‘Zwart en Vrouw’ van de Zimbabwaanse schrijver Tsitsi Dangarembga. Deze pakkende opening maakte me nieuwsgierig naar meer, maar ergens onderweg doofde die nieuwsgierigheid uit.  
    recensie
    Economie
    17 mei 2023
    Peter de Roode
    3-4 minuten leestijd
    Marian Salzman is als een reisleidster. Ze neemt de lezer van ‘De nieuwe megatrends’ meenaar de toekomst waarin er weinig tot geen privacy is.De trends die ze signaleertvoorziet ze van uitgebreid commentaar. Bovendien stelt ze de vraag in hoeverre die de lezer en zijn perceptie zullen beïnvloeden. Een fascinerend boek om te lezen. 
    interview
    Mens en maatschappij
    12 mei 2023
    9-12 minuten leestijd
    Wat doe je als beleid niet aansluit op de werkelijkheid? Een veel voorkomende reflex is: méér beleid maken. Slecht plan, vindt schrijver en onderzoeker Marije van den Berg. Haar nieuwe boek De Beleidsbubbel is een pleidooi voor beleid dat gebaseerd is op bewijs uit de praktijk.  Hoe is haar blik op beleid tot stand gekomen?
    interview
    Economie
    4 mei 2023
    Jeroen Ansink
    6-8 minuten leestijd
    De wereld staat onder invloed van de klimaatcrisis, technologische disruptie en de nasleep van corona vijftien tumultueuze jaren te wachten, schrijft trendwatcher Marian Salzman in ‘De nieuwe megatrends’. Ze legt aan Managementboek Magazine uit wat dat betekent voor de manier waarop we werken. ‘We zijn de emo-jaren ingegaan.’
    recensie
    Mens en maatschappij
    4 mei 2023
    Danny Mullenders
    3-5 minuten leestijd
    Interacties tussen mensen kan je vanuit een verscheidenheid aan invalshoeken bestuderen. De socioloog Erving Goffman liet zich daarbij in de jaren vijftig van de vorige eeuw door het theater inspireren. Het leidde tot zijn boek Dramaturgie van het dagelijks leven.
    achtergrond
    Algemeen management
    3 mei 2023
    Bertrand Weegenaar
    3-4 minuten leestijd
    Het werd net niet het Managementboek van het Jaar 2023, maar was wel één van de belangrijkste kandidaten voor deze titel: ‘De Blauwe Fabel’. Een boek over een eeuw lang KLM. Het is van de hand van onderzoeksjournalist Ties Joosten die van het onderzoeksplatform Follow the Money de ruimte heeft kreeg dit gedegen en zeer goed leesbare verhaal te vertellen.  
    recensie
    Mens en maatschappij
    1 mei 2023
    Bertrand Weegenaar
    2-3 minuten leestijd
    Een boek van de hand van Henry Kissinger, Eric Schmidt en Daniel Huttenlocher geeft de serieusheid van het onderwerp AI wel aan. Als een voormalig minister van Buitenlandse Zaken én Nobelprijswinnaar teamt met een gelauwerde IT-ondernemer (voormalig CEO bij Novell, SUN, Google en commissaris bij onder andere Apple en Google), dan hebben we het over een groot onderwerp. 
    recensie
    Mens en maatschappij
    25 april 2023
    Danny Mullenders
    3-5 minuten leestijd
    In het kader van mijn nieuwe boek ‘Daarom doen ze dat’ las ik ‘De ogen van de ander’ van Christien Brinkgreve. In dit boek uit 2009 gaat Brinkgreve in op het belang van zelfkennis, en vooral op de relatie van ons ‘zelf’ met de anderen om ons heen.
    recensie
    Mens en maatschappij
    18 april 2023
    Bertrand Weegenaar
    3-4 minuten leestijd
    In het stevige boek ‘Palo Alto’ vertelt Malcolm Harris hoe een boomgaard zich ontwikkelde tot het hart van Silicon Valley, en de thuisbasis werd van de machthebbers van het digitale tijdperk. 
    boekenlijst
    Communicatie en media
    17 april 2023
    Managementboek Redactie
    Zoë Papaikonomou en Kauthar Bouchallikht wonnen Managementboek van het Jaar 2022 met hun boek 'De inclusiemarathon, over diversiteit en gelijkwaardigheid op de werkvloer'. Zij interviewen 41 diversiteitsprofessionals en -onderzoekers over hun kennis en ervaringen in het werkveld van diversiteit en inclusie.
    recensie
    Mens en maatschappij
    13 april 2023
    Rudy Kor
    4-6 minuten leestijd
    Lezing van ‘Het dictatorvirus’ van Frank Schaper maakt duidelijk dat foute leiders niet worden geboren. Het begint met het krijgen van zelfvertrouwen dat overgaat in hoogmoed, wat vervolgens ontaardt in grootheidswaan en wat uiteindelijk leidt tot grootheidswaanzin. 
    recensie
    Mens en maatschappij
    13 april 2023
    Freija van Duijne
    3-5 minuten leestijd
     De nieuwste generatie kunstmatige intelligentie, waaronder ChatGPT, kan gesprekken voeren, teksten schrijven en andere creatieve opdrachten uitvoeren die tot voor kort enkel aan mensen waren voorbehouden. Wat maakt ons tot mens? Is er een onveranderlijke essentie van de menselijke ervaring? Filosofen Kirsten Poortier, Erik Myin en Peter-Paul Verbeek onderzochten deze vragen aan de hand van vier interessante kwesties. Het denken van allerlei filosofen passeert de revue.
    Interview
    Mens en maatschappij
    11 april 2023
    Bas Hakker
    5-7 minuten leestijd
    Reisondernemer Elske Doets begon in de Coronaperiode BuddyBold, een platform waarmee ze jongeren koppelt aan senioren. Daardoor leerde ze de ouderenzorg een beetje kennen. Wat ze zag viel haar behoorlijk tegen: ‘Mensen zitten in donkere kamers te wachten tot ze dood gaan.’ Ze schreef er een boek over: ‘De leeftijdsloze samenleving’.
    achtergrond
    Mens en maatschappij
    6 april 2023
    Bertrand Weegenaar
    2-3 minuten leestijd
    De laatste jaren ontstonden een aantal jonge uitgeverijen, gericht op onderzoeksjournalistiek. We bespreken er drie: Vrij Nederland, De Correspondent en Follow the Money. Deze tweede aflevering gaat over De Correspondent, en de boeken die het platform sinds een aantal jaren uitgeeft.  
    preview
    Mens en maatschappij
    5 april 2023
    Deanne de Vries
    2-3 minuten leestijd
    Welke conclusies hebben mensen over jou getrokken vanwege je huidskleur, je nationaliteit, jouw baan of zelfs je lengte? ‘Oh je bent zo lang, je moet basketballen!’ Hoe vaak blijkt later dat deze stereotypen onjuist zijn, dat onze aannames verkeerd zijn? Nergens is dit meer waar dan op het Afrikaanse continent. Zijn de Afrikaanse staatshoofden bijvoorbeeld echt zo slecht als hun reputatie?

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden