OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Mens en maatschappij
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 15 van 723 resultaten
recensie
Mens en maatschappij
24 november 2022
Christel Deckers
2-3 minuten leestijd
Het woord hedonisme is afgeleid van het Griekse woord voor genot. Het is een stroming die zegt dat je het meest gelukkig kunt worden, wanneer je alle vervelende dingen uit de weg gaat, en zo veel mogelijk leuke dingen doet. Je moet zorgen dat je op twee manieren geen pijn hebt: geen lichamelijke pijn en geen geestelijke pijn.
recensie
Mens en maatschappij
15 november 2022
Henk Jan Kamsteeg
4-5 minuten leestijd
Hoe haal je het meest uit je leven – voor anderen? Cynthia Covey Haller maakte het boek af waaraan ze ooit met haar vader Stephen Covey begon: ‘Leven in crescendo’. Een mooie toegift van een groot leiderschapsdenker.
recensie
Mens en maatschappij
9 november 2022
Elly Stroo Cloeck
4-6 minuten leestijd
Greta Thunberg en zo’n kleine 100 wetenschappers, journalisten en activisten schreven eind 2022 ‘Het Klimaatboek’. Dit uitstekende boek levert gegarandeerd koude rillingen over opwarming op! Het gaat wetenschappelijk vrij diep, en is confronterend, fascinerend, soms deprimerend, maar ook activerend. En stevig, in alle opzichten. We hebben dan ook een stevig probleem.
preview
Communicatie en media
8 november 2022
Frénk van der Linden
3-4 minuten leestijd
Hoe stel je goede vragen - ook als manager -, en wat hebben journalisten daarover met vallen en opstaan geleerd tijdens ontmoetingen met GROTE en kleine namen? Frénk van der Linden stelde een rijke bundel samen: ‘In de spiegel’. Hij vertelt erover in deze preview.
preview
Communicatie en media
4 november 2022
Raymond Mens
2-3 minuten leestijd
Volgende week zijn er congresverkiezingen in de Verenigde Staten. In een toespraak vanuit Washington waarschuwde president Joe Biden vorige week voor geweld, bijvoorbeeld als lokale kandidaten de uitslag niet accepteren. Ook de CIA en FBI vrezen een geweldsexplosie. Hoe deze keiharde politieke tweestrijd ook eindigt, het eerste slachtoffer is een feit: de waarheid.
recensie
Mens en maatschappij
4 november 2022
Sjors van Leeuwen
5-7 minuten leestijd
Iedereen heeft zorg nodig. Zonder zorg worden kinderen niet groot, zieken niet beter en ouderen niet oud. Zorg is waar de menselijke beschaving mee begon. En wat de maatschappij iedere dag draaiende houdt. Maar als zorg zo belangrijk is, waarom zorgen we er dan zo slecht voor? In ‘Zorg’ beschrijft Lynn Berger haar fascinerende zoektocht naar de betekenis van zorg.
recensie
Mens en maatschappij
1 november 2022
Freija van Duijne
2-3 minuten leestijd
Als je de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit echt op je in laat werken, dan slaat de angst je om het hart. De gletsjers in de Alpen gaan verdwijnen, hele gebieden veranderen in woestijnen, en we verliezen onze natuurrijkdom.
achtergrond
Algemeen management
1 november 2022
Henk Jan Kamsteeg
7-10 minuten leestijd
Toen ik de redactie van Managementboek.nl voorstelde een blog te schrijven over diverse soorten agenda’s en planners voor 2023, kon ik niet vermoeden dat zij mij het boek ‘Agendahedonisme’ van Tom Grosfeld aan zouden raden. Daar gingen mijn goede bedoelingen om het komend jaar nog meer aan mezelf te werken door heldere doelen voor mezelf vast te stellen…
video
Mens en maatschappij
1 november 2022
De klimaatalmanak is een unieke samenwerking tussen honderden schrijvers, onderzoekers, denkers en illustratoren uit de hele wereld. Ze beschrijven wat we weten over klimaatverandering: de oorzaken, de gevolgen en wat we eraan kunnen doen. Het is de ultieme bron van feiten over klimaatverandering en het begin van een wereldwijde beweging om klimaatverandering aan te pakken. In de Bookchat vertelt co-auteur Michel Porro over de totstandkoming van De klimaatalmanak.
Interview
Mens en maatschappij
31 oktober 2022
Ronald Buitenhuis
5-7 minuten leestijd
Het protestantisme, kapitalisme en de macht van de klok zijn er mede oorzaak van dat we ons hele leven als een dwingende agenda hebben ingericht. Ook privé. We zijn verworden tot IK-BV’s waarin alles wat je doet ‘nut’ moet hebben en in het teken staat van carrière en zelfontplooiing. Het boek ‘Agendahedonisme’ van journalist Tom Grosfeld wijst op de gevaren. ‘Dagdromen als een daad van verzet.’
preview
Leiderschap
26 oktober 2022
Eric Koenen
4-5 minuten leestijd
In ‘Samen slim’ brengt Koenen inzichten uit veel disciplines samen en laat hij zien hoe we onze collectieve intelligentie beter kunnen organiseren. In zijn preview legt Koenen uit waarom dat belangrijk is.
recensie
Communicatie en media
25 oktober 2022
Louis Thorig
6-8 minuten leestijd
De mediaoorlog die de VS verscheurt is veel meer dan een concurrentiestrijd om marktaandelen of winstmarges. Het draait eigenlijk allemaal om politieke macht. In zijn nieuwste boek beschrijft Amerikakenner en politicoloog Raymond Mens in detail de opkomst van de verschillende nieuwszenders.
achtergrond
Algemeen management
20 oktober 2022
Bertrand Weegenaar
9-12 minuten leestijd
Corona, inflatie, stikstof en klimaat. Het zijn crisissen die transities noodzakelijk maken. Ze verdienen aandacht en... een verhaal. Deze Uit de boeken richt zich op de vraag hoe realistische en optimistische verhalen een rol kunnen spelen bij de broodnodige transitie. Transities en verhalen hebben namelijk een belangrijke overeenkomst: Ze brengen ons allebei van de ene naar een andere situatie.
column
Economie
18 oktober 2022
Bertrand Weegenaar
4-5 minuten leestijd
In de discussie rond het stikstofvraagstuk en de klimaattransitie zijn er twee belangrijke radicale economische stromingen te onderkennen: gaan we voor minder of gaan we voor (groen) technisch meer?
nieuws
Algemeen management
10 oktober 2022
Liza Schakel
2-3 minuten leestijd
Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van MEER Moois vertellen Managementboekcollega’s Karin, Marjan en Liza welk boek hen pakte.
recensie
Mens en maatschappij
26 september 2022
Elly Stroo Cloeck
4-5 minuten leestijd
Lachen om klimaatverandering? Dat is vloeken in de kerk! Of toch niet? De Schotse klimaatwetenschapper Matt Winning is (ook) stand-up comedian en doet alles om mensen maar te laten luisteren naar zijn boodschap! Zelfs een conference-achtig boek schrijven. ‘Het begint hier warm te worden’ is een goed onderbouwd en grappig betoog, gewoon heel cool!
achtergrond
Algemeen management
22 september 2022
Bertrand Weegenaar
8-11 minuten leestijd
De klimaatcrisis raakt ons allemaal en gaat ons ook allemaal aan. In 2050 moeten EU-landen klimaatneutraal zijn. Deze Uit de boeken gaat over boeken waarmee we een stap, en soms meerdere stappen verder gaan. Boeken over hoe bedrijven klimaatactief kunnen worden met duurzaam ondernemen. Geëxperimenteerd wordt er al volop. Er zijn belangrijke kennisbronnen en ervaringsverhalen.
preview
Mens en maatschappij
22 september 2022
Tom Grosfeld
2-3 minuten leestijd
We willen niet alleen ons werk steeds efficiënter en sneller uitvoeren, ook onze vrije tijd wordt onderworpen aan dezelfde logica. We zouden kunnen stellen dat het neoliberalisme zich in ons heeft verinnerlijkt en onze verhouding met de tijd overhoop gooit. Wat de gevolgen daarvan zijn, onderzocht journalist Tom Grosfeld in zijn boek ‘Agendahedonisme’.
recensie
Mens en maatschappij
22 september 2022
Freija van Duijne
4-5 minuten leestijd
‘Ik zou willen dat iedereen die in engelen gelooft, ook in insecten gelooft’, zo begint Jay Griffiths haar essaybundel vol verhalen die oproepen tot wederkerige liefde voor de poëtische en wulpse aarde. Maar Griffiths schreeuwt ook van woede en ontstentenis over de brutaliteit waarmee we het leven op aarde uitroeien en komende generaties van een toekomst beroven.
recensie
Mens en maatschappij
20 september 2022
Peter de Roode
4-5 minuten leestijd
Voor mensen die geïnteresseerd zijn in systeemdynamica en systeemdenken is ‘De onvermijdelijkheid van een nieuwe wereldoorlog’ een interessant boek. Ingo Piepers is voormalig commandant laat de patronen zien die onder een oorlog verscholen liggen. Patronen die we momenteel maar moeilijk kunnen waarnemen, maar die we wel kunnen zien als we anders leren kijken.