OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Interviews
Interviews van Managementboek zijn onafhankelijk en komen tot stand in samenwerking met onafhankelijke journalisten.
Pagina 6 van 2.303 resultaten
Interview
IT-management / ICT
4 oktober 2024
Paul Groothengel
5-7 minuten leestijd
Digitalisering rukt steeds verder op. Dat biedt ons legio mogelijkheden, maar zorgt ook voor meer bedreigingen. En dus moeten we vaker en beter stilstaan bij de ethiek rond digitalisering, constateert IT-architect Danny Greefhorst in ‘Kritisch denken over digitalisering’, dat hij schreef met vakgenoten Theo Theunissen en Peter Beijer.
Interview
Organisatiekunde
2 oktober 2024
Bert Peene
9-12 minuten leestijd
‘Organisatievraagstukken worden vaak vanuit een geïndividualiseerd perspectief aangepakt. Dan zie je de patronen niet meer’, zegt Odette Moeskops, in ons gesprek over ‘Vanzelfzwijgend’. In dat boek kijkt Moeskops met systemische bril naar organisaties. Op zoek naar waarover niet altijd gesproken wordt, maar er onbewust wel is: de emotionele logica van organisatiepatronen.
Interview
Algemeen management
30 september 2024
Bas Hakker
5-7 minuten leestijd
André van Straten heeft een duidelijke visie op creativiteit: met training en doorzettingsvermogen kunnen we allemaal onze creatieve talenten beter benutten. En die creativiteit is meer dan nodig bij bedrijven en de overheid, juist nu in dit digitale tijdperk. Hij schreef er een boek over: ‘De creatieve revolutie’.
Interview
Ondernemen
27 september 2024
Bas Hakker
5-7 minuten leestijd
Technisch bedrijfskundige Pieter Peelen helpt met zijn bedrijf Beter is Meer/ No Nonsancy mkb-bedrijven met groeien. Op basis van die ervaring en de wetenschap schreef hij het boek ‘Beter is meer’. Het gaat erover hoe je kan voorkomen dat je als groeiend bedrijf stil blijft staan als het tijd wordt om te gaan professionaliseren.
Interview
Psychologie
25 september 2024
Jeroen Ansink
5-6 minuten leestijd
In een leven dat zich steeds meer online afspeelt staan sociale vaardigheden onder druk, schrijft pyscholoog en hoogleraar organisatiegedrag Ali Fenwick in ‘Red flags, green flags’. Met het boek wil hij mensen een hulpmiddel geven waarmee ze elkaars gedrag en hedendaagse relaties beter kunnen begrijpen. ‘Bij een rode vlag moeten we ons denken vertragen.’
Interview
Organisatiekunde
23 september 2024
Bert Peene
8-12 minuten leestijd
Bij organisatieontwerp gaat het om structuur, de architectuur en de cultuur. Elk met eigen ontwerpprincipes en regels. Dat levert spanningen op, en hoe je daarmee omgaat lezen we in ‘Je zal er maar werken’ van Brechtje Kessener. We spreken Kessener over haar boek: ‘Pas als je de spanningen in het ontwerp begrijpt, kun je een betere organisatie ontwerpen.’
Interview
IT-management / ICT
20 september 2024
Peter Spijker
6-9 minuten leestijd
IT is een van de grotere ‘bijdragers’ aan stroomverbruik. En daarbij komt CO₂-uitstoot en watergebruik. De negatieve footprint van IT groeit hard. Volgens Jan Hoogstra en Eric Consten is het hoog tijd om IT groener én daarmee goedkoper te maken. In ‘Green IT’ leggen ze uit hoe je dat doet. Hun motto: het duurzaamst is de energie die je niet verbruikt. En dat bespaart dus nog geld ook.
Interview
Communicatie en media
18 september 2024
Paul Groothengel
4-6 minuten leestijd
Organisaties moeten oppassen dat ze niet teveel vanuit zichzelf uitgaan. Ze moeten denken en doen vanuit de optiek van alle mogelijke belanghebbenden, schrijft expert externe communicatie Lukas Burgering in ‘Door de ogen van je stakeholders’. En daarbij kan een goede lobby uitstekend helpen. Hoe pak je dat aan?
Interview
Marketing
16 september 2024
Bas Hakker
5-7 minuten leestijd
Met ‘Customer Experience - Van cult naar cultuur’ schreven Eric de Haan en Jean-Pierre Thomassen hun derde boek over uitblinken in klantbeleving. Hierin gaat het vooral om het creëren van de perfecte cultuur en daarover spreken we Eric de Haan. ‘Het gaat erom dat het geen ‘to do’ is maar een ‘to be’ wordt.’
Interview
Organisatiekunde
13 september 2024
Paul Groothengel
4-6 minuten leestijd
Veel leidinggevenden staan onder druk, zijn bang om fouten te maken en de controle te verliezen. Wat te doen? Kijk anders, kijk vanuit zelfreflectie en kijk vooral vanuit verschillende niveaus, stelt organisatieadviseur Robert de Muralt. Hij schreef, samen met zijn collega Marie-Louise Dechesne, ‘Organisatiekunst’ waarin hij pleit voor meer verbinding en minder ratio.
Interview
Strategisch management
11 september 2024
Peter Spijker
7-9 minuten leestijd
In ‘Provotyping’ legt Stefaan Vandist uit hoe je als organisatie een verbindend en aantrekkelijk toekomstbeeld construeert. Mensen moeten dit beeld echt kunnen ervaren. Vertaal het daarom naar een zichtbaar en tastbaar ‘provocerend prototype’. Dat doe je door het bestaande zachtjes geweld aan te doen en wat verwondering aan de beleving toe te voegen.
Interview
Projectmanagement
9 september 2024
Ronald Buitenhuis
4-6 minuten leestijd
De Betuwelijn is een groot project, maar geen programma. En program-kabinet is geen programma omdat het te groot is. Het Programma Aanpak Stikstof is te vroeg als programma benoemd… De spraakverwarring over wat een programma is en wat het niet is, wordt getackeld in ‘Werken aan programma’s’ van Björn Prevaas en Niels van Loon. Over een fysiek project versus een visionair programma, dolfijnen, duikboten en de programmamanager als hulpsinterklaas.
Interview
Organisatiekunde
6 september 2024
Kim Buitenhuis
9-12 minuten leestijd
Organisatiesocioloog en filosoof Rogier Havelaar weet als geen ander hoe ingewikkeld én mooi de politieke arena in zowel bedrijven als overheden kan zijn. In ‘De nieuwe bestuurscultuur begint bij jou’ deelt hij inzichten waardoor deze arena verandert in een speeltuin, en geeft hij tips om jouw boodschap zo over te brengen dat de ander er niet omheen kan.
Interview
Werk en loopbaan
4 september 2024
Peter Spijker
6-8 minuten leestijd
‘Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest’ geeft je volgens auteur Roland Grootenboer een enorme voorsprong ten opzichte van je collega’s en je baas. In dit boek deelt hij zijn ‘insider knowledge’, opgedaan als hr-expert bij Google en Blendle. De lezer krijgt een ongefilterd kijkje achter de schermen.
interview
Leiderschap
2 september 2024
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Luisteren speelt een cruciale rol in de conflictoplossingsmethode Lewis Deep Democracy. Grondlegger Myrna Lewis vertelt aan Managementboek Magazine hoe gepolariseerde groepen zonder kleerscheuren met elkaar in gesprek kunnen gaan. ‘Het probleem van conflictvermijdend gedrag is dat je de verbinding met de ander verliest.'
interview
Persoonlijke effectiviteit
2 september 2024
Paul Groothengel
7-10 minuten leestijd
Waarom luisteren mensen vaak zo slecht? Vooral omdat ze niet horen wat iemand zegt, maar wat ze denken over wat iemand zegt, schrijft dialoogtrainer Froukje Weidema in haar ‘Luisterboek’. Wat te doen? Zorg voor focus en stel concretiserende vragen. Herhaal letterlijk wat iemand zegt. En pas op met stopwoorden.
interview
Verandermanagement
30 augustus 2024
Ronald Buitenhuis
6-9 minuten leestijd
Hoewel Peter Senge achter Theorie U zit, is deze veranderaanpak in Nederland onbekend gebleven. ‘Ten onrechte’, stellen Jannet Koster en Ietze Oostinga, auteurs van ‘De kracht van Theorie U’. Volgens hen is Theorie U met name een goede aanpak bij complexe vraagstukken. Direct van A naar B is misschien de makkelijkste, maar niet altijd de snelste of beste weg. Beter alle perspectieven in één ruimte samenbrengen, dan achterkamertjesoverleg.
interview
Leiderschap
28 augustus 2024
Ronald Buitenhuis
8-11 minuten leestijd
‘Ze luisteren toch niet’, zegt de werkvloer over het (top)management. ‘Ze willen het niet horen’, zegt het (top)management over de werkvloer. Beide kan kloppen, zo stelt auteur en leiderschapscoach Frank Schaper. ‘We luisteren vaak selectief. Zowel leiders als volgers. Slecht luisteren is een heel menselijke eigenschap.’
Interview
Algemeen management
26 augustus 2024
Bas Hakker
6-8 minuten leestijd
Eric de Haan schreef twee jaar geleden het boek ‘Luisteren is goud’. Met de service-expert bespreken we op een terras in Den Bosch waarom luisteren vandaag de dag zo belangrijk is, en hoe het beter kan.
Interview
Organisatiekunde
20 augustus 2024
Bert Peene
8-12 minuten leestijd
Bias. Als je er op internet naar zoekt vind je er rond de 200. Maar daarvan zijn er slechts ruim 30 wetenschappelijk onderbouwd. De auteurs van ‘De irrationele organisatie’ gingen aan de slag met die 30 biases, en brachten in kaart wat je ermee kunt in organisatiecontext. Cornell Vernooij vertelt erover in ons gesprek: ‘Onderzoek wijst uit dat we in een groep gevoeliger zijn voor optimism bias.’