Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Vergader jezelf gelukkig! - Zelfhulpboek voor vergaderslachtoffers

Vergadergeluk is hét grote fenomeen dat nog te ontdekken valt. Waar vergaderen door sommigen als een noodzakelijk kwaad wordt gezien, vinden de auteurs van  Vergader jezelf gelukkig! juist dat hier veel voldoening te halen is.

Bart Groenewoud | 18 november 2020 | 3-5 minuten leestijd

Als sociale wezens hebben we ons hele leven georganiseerd rondom activiteiten met anderen. Werk is leuker omdat het met anderen is, vrije tijd is leuker omdat het met anderen is. En zodra je samen dingen doet, ga je vanzelf overleggen. Soms over kleine dingen, om zeker te weten dat we nog met hetzelfde bezig zijn. En ook over grotere onderwerpen, bijvoorbeeld om een beslissing te nemen. In deze tijden van thuiswerken is vergaderen alleen maar relevanter geworden om gelukkig te blijven.

Onterechte reputatie
Wij zien dat de slechte reputatie van vergaderen door twee factoren bepaald wordt: tijd en resultaat. Vergaderen kost ons te veel tijd, en levert veel te weinig resultaat op. En dat is goed nieuws, want daar kan je iets aan doen. Als we LinkedIn mogen geloven, heeft iedereen de gaafste baan die ze zich kunnen voorstellen. Dus als het je lukt om een vergadering een constructief onderdeel van die gave baan te maken, ligt vergadergeluk om de hoek op je te wachten.

En daar willen wij jou bij helpen.


Individueel geluk
Als individu kun je een stuk gelukkiger worden als je weet waar een vergadering eigenlijk voor nodig is. En waarom jij daar zo nodig bij moet zijn. Dat zou je helpen om je tijd veel beter te gebruiken. En als je dan toch bij zo'n vergadering moet zijn: wat wordt er eigenlijk van je verwacht? Als je op al deze prangende vragen een goed antwoord hebt, ben jij in staat om je tijd echt goed te gebruiken, ook in vergaderingen! En krijg je nog resultaat ook.

Teamgeluk
Als team word je er gelukkiger van als je met z'n allen wat handigheid krijgt in het voorbereiden van je vergadering. Wat heeft allemaal aandacht nodig? Dit boek benadrukt drie aspecten, en geeft allerlei handvatten om ze aan te pakken.

Ten eerste de inhoud, want daar draait een vergadering om. Staar je dan niet blind op het doel, maar denk ook goed na over hoe je vergaderaars zich voelen onder dat onderwerp. Wat is hun mindset? Worden ze er blij, bang of boos van? Pas als je daar rekening mee houdt, zal je vergadering echt bijdragen aan werkgeluk.

Ten tweede het proces: niet iedere vergadering is een aftiklijstje waar een voorzitter met een hamer voor nodig is. Een vergadering moet op maat gemaakt worden voor het doel. En als dat doel iedere week hetzelfde is: doe het proces dan ook hetzelfde! Lekker snel, en allemaal weer door met ons werk.

Tenslotte de mens, zowel binnen als buiten je vergadering. Hoe krijg je ze mee? Hoe houd je ze positief betrokken bij zowel het proces, als bij het accepteren van de uitkomst?

Collectief geluk
Ten slotte zou je als organisatie eens na moeten denken over de rol die vergaderen eigenlijk heeft voor jullie manier van samenwerken. Heb je voor jullie soort werk veel overleg nodig, of slechts sporadisch? Is het vooral herhalend overleg: dezelfde tijd, eenzelfde agenda, hetzelfde team? Of is heb je vaker specifiek overleg: bij elkaar komen met een bepaalde éénmalige uitdaging? Spreek al die aannames eens uit en ga met elkaar afspreken hoe je dat nu eigenlijk collectief ziet.

Vergaderen heeft een slechte reputatie. En dat is jammer, want vergaderen is de olie van de verbinding met de ander. En wie vindt verbinding nou niet leuk?

Bart Groenewoud houdt van samenwerken. Hij startte zijn loopbaan in de IT, maar ging al snel ook als trainer aan de slag. Dat patroon heeft zich heel zijn carrière doorgezet waardoor hij afwisselend in consulting projecten en trainingstrajecten heeft gewerkt. De laatste 15 jaar houdt hij zich bezig met Learning & Development bij technologiebedrijven.

'Zorg voor een positieve verandering…' is het persoonlijke motto van Ernst van Dam. Ernst is manager met ruim 25 jaar ervaring in de IT Industrie. Momenteel is hij als directeur verantwoordelijk voor Capgemini Academy.

Rik Nijkamp verbaast zich als ervaren directeur voortdurend over hoe mensen met elkaar omgaan als we ‘samen werken’. Op de weg van het samen toewerken naar een collectieve ambitie worden er voortdurend obstakels opgeworpen die alle betrokkenen uitdagen en scherp houden.

Ze zijn de auteurs van Vergader jezelf gelukkig.

Over Bart Groenewoud

Bart Groenewoud houdt van samenwerken. Hij startte zijn loopbaan in de IT, maar ging al snel ook als trainer aan de slag. Dat patroon heeft zich heel zijn carrière doorgezet waardoor hij afwisselend in consulting projecten en trainingstrajecten heeft gewerkt.

Over Ernst van Dam

“Zorg voor een positieve verandering…” is het persoonlijke motto van Ernst van Dam. Ernst is manager met ruim 30 jaar ervaring in de IT Industrie. Momenteel is hij als directeur verantwoordelijk voor Capgemini Academy.

Hij is tevens trainer en coach en auteur van Vergader Jezelf Gelukkig en de Scheurkalenders: 365 Dagen Digitaal '20; '21 en '22

Over Rik Nijkamp
Rik Nijkamp verbaast zich als ervaren directeur voortdurend over hoe mensen met elkaar omgaan als we ‘samen werken’. Op de weg van het samen toewerken naar een collectieve ambitie worden er voortdurend obstakels opgeworpen die alle betrokkenen uitdagen en scherp houden. We mogen en moeten niet vergeten onderweg te genieten en hetgeen we ervaren, leren en meemaken te reflecteren naar onze toekomst. Werk kan namelijk vaak beter en bijna altijd leuker!

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Bart Groenewoud, Ernst van Dam, Rik Nijkamp
Vergader jezelf gelukkig!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden