Ik laat de lezer kennismaken met de visie en methode Deep Democracy en de diepere lagen waarop de methodiek is geschraagd. In een combinatie van beschouwingen, fictie en reflecties onderzoek ik vanuit mijn professie en persoonlijk leven Deep Democracy als levensfilosofie.
Way of life
Als alle stemmen spreken benadert Deep Democracy als een way of life, waardoor je met meer aanwezigheid en creativiteit invulling geeft aan je dagelijks leven en je op een diepere laag met organisaties en individuen kunt werken. Het boek is verdiepend voor Deep Democracy professionals en ook een kennismaking met de methode voor hen die deze visie nog niet kennen.
Visie, theorie en methode
Deep Democracy is een visie, theorie en methode die over de hele wereld in diverse velden wordt toegepast, van onderwijs en management tot politiek, tot in de huiskamer toe. Het is zowel een besluitvormingsmethode voor het nemen van gedragen besluiten in vergaderingen, als een procesgerichte methode om met tegenstellingen en conflicten te werken. Het is ook een dialoogtool om een goed gesprek te voeren en geeft handvatten om verander- en ontwikkeltrajecten te begeleiden. Tegelijk is het ook een manier van kijken naar de wereld, waarbij het een tweede natuur wordt om verschillende perspectieven toe te laten en te onderzoeken. Je ontwikkelt een radar voor het afwijkende, voor de andere stem, voor het minderheidsstandpunt. Daarmee kun je het ongemakkelijke als een verrijkende inspiratiebron omarmen.
‘Ga zitten! Harry schraapt zijn keel. ‘Daar!’, zegt Harry met donkere basstem en hij wijst naar Evert-Jans stoel. Is dit een gijzeling?, schiet het door Evert-Jan heen. ‘Fijn dat ik op m’n eigen stoel mag zitten’, zegt hij cynisch en hij beweegt geen centimeter, kijkt Harry strak aan.
Hij is nog niet uitgesproken of Harry barst los, luid en nadrukkelijk: ‘Kun jij me vertellen wat JIJ hier de afgelopen drie maanden feitelijk aan het doen bent geweest? Hier in die ivoren toren van je?’ Hij priemt met zijn ijspegelogen in de zijne, wijsvinger richting Evert-Jans borstbeen, zijn hoofd iets naar voren, met zijn andere arm maakt hij een weids gebaar, achter zich, alsof dit kantoor niet van Evert-Jan maar van hem is.
‘Ik heb je nu welgeteld 35 mailtjes gestuurd, en nog steeds geen antwoord van je. Verstoppertje spelen hè, met je nieuwe water gedragen lakken, zeker het verkopertje uithangen, hè!’ Hij krult zijn lippen naar buiten, en ademt hoorbaar briesend in door zijn neus. Hij knippert even met zijn ogen alsof het lange staren hem pijn doet.
‘Als je nou ‘s zou stoppen met die flauwekul en eens zou zorgen dat wij ons werk fatsoenlijk kunnen doen, ja?’ Stilte. Evert-Jan maakt zich iets groter, rechter, zijn borst bolt iets op. ‘Uitgeraasd? Uít mijn kantoor! Nu!
Het zal je maar gebeuren als manager of directeur dat een medewerker je kantoor binnendringt, op jouw stoel gaat zitten en je in niet mis te verstane taal laat weten wat hem en zijn collega’s dwars zit. Hoe ga jij als leider om met forse kritiek? Weerleg je de aanval of luister je naar de kern van waarheid die erin schuilgaat?
Rolfluïde leiderschap
Dit is een voorbeeld van rolfluïde leiderschap. Dat betekent dat je kunt bewegen tussen rollen in jezelf én dat je je kunt verbinden met rollen van anderen. In het bovenstaande verhaal De fabriek volg je een leider die genoodzaakt is rolfluïde te worden. De hoofdpersoon, de directeur van een verffabriek, raakt het contact met zijn medewerkers kwijt. Door een aantal gebeurtenissen begrijpt hij dat het belangrijk is alle medewerkers te horen en zijn oren te spitsen voor wat zij hebben te vertellen: ook de onaangename boodschappen en de kritiek.
In dit boek vind je vijf beschouwingen met verhalen en reflecties rond vijf verschillende thema’s:
- rolfluïde leiderschap
- polarisatie
- verstoringen als leidraad tot verandering
- verschillende werkelijkheden
- de invloed van het verleden op heden en toekomst
De combinatie van fictieve verhalen enerzijds en beschouwingen anderzijds, laat je als lezer switchen tussen verschillende realiteiten en perspectieven: je zoomt zowel in op het perspectief van de personages als op de rol van professional. Ik laat je ook kijken vanuit de wetenschap, de antropologie, de kwantumfysica, de filosofie en de kunst. Tot slot wissel je van het individuele perspectief naar het collectief. Zo schakel je tussen jezelf, je directe omgeving en de grotere context van de wereld. Op deze manier krijg je een beeld van wat Deep Democracy is: alle stemmen horen.
Over Sandra Bouckaert
Sandra Bouckaert is gelicentieerd Deep Democracy-facilitator/instructor. Als teambegeleider en executive coach begeleidt ze leiders en teams, en ze geeft trainingen in de overheidssector, de zorg en het onderwijs. Als ondernemer ontwikkelde zij de online Deep Democracy-dialoog Let’s Connect. foto: Félice Hofhuizen