Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Zeg dat nog eens? - 'Een heerlijke bundel om tot bezinning te komen'

Inspirerende inzichten en oneliners uit de (management)literatuur... dat is de ondertitel van Zeg dat nog eens? van Eric de Haan. Dat belooft wat. De vormgeving is dik in orde met een harde, gebonden kaft. Zo zie je ze niet veel meer. Een mooie blauwe bladwijzer wakkert mijn behoefte om snel te beginnen met lezen aan.

Nan van Grootel | 12 oktober 2020 | 1-2 minuten leestijd

Als ik begin met lezen in Zeg dat nog eens? hoop ik mooie spreuken te vinden die me benieuwd maken naar de managementboeken waarin ze geboren werden. Dat lukt helaas niet. Dat heb ik aan mijzelf te wijten. Dit boek is geen boek om in een keer uit te lezen, daarmee doe je jezelf en de oneliners tekort. Ik ga er simpelweg te snel doorheen en geef de spreuken los van elkaar niet de tijd om zich te nestelen in mijn hoofd. Net als bij een gedichtenbundel hoor je de tijd te nemen en de oneliners te herkauwen. Rust is dus het devies, wanneer je Zeg dat nog eens? ter hand neemt.

De term oneliners dekt de lading ook niet. Volgens woorden.org is een oneliner ‘een kernachtige, meestal geestige uitspraak die niet langer is dan één zin.' De oneliners in Zeg dat nog eens? zijn eerder inspirerend en veelbetekenend dan geestig. Een spreuk daarentegen wordt door woorden.org uitgelegd als ‘kernachtige korte tekst met een algemene wijsheid of vermaning.' De aandachtige lezer zal inderdaad wijsheden en vermaningen lezen in dit boek.

Ik vraag mij af hoe Eric de Haan deze bundel heeft samengesteld. Ik stel mij voor dat hij kan genieten van een goed (management)boek bij een goed glas wijn of misschien zelfs whisky. In mijn gedachten zie ik hem op een mooie Chesterfield-bank met schemerig licht in een mahonie-houten leeskamer. Met een fijne zware vulpen noteert hij glimlachend de ene na de andere spreuk in een notitieboekje met gele blaadjes.

Dit alles maakt dat ik bewondering heb voor het moois dat De Haan gemaakt heeft. Zeg dat nog eens is een gedichtenbundel voor managers en ondernemers. Ja, soms lijken de spreuken wat zweverig, maar als je er even bij stilstaat blijven ze toch met beide benen op de grond. Zeg dat nog eens? is een heerlijke bundel om tot bezinning te komen. Met een goed glas wijn of whisky dus.

Over Nan van Grootel

Nan van Grootel is Transformatie Consultant bij Organize Agile. Hij kijkt naar organisaties als systemen en pakt de rol van systeemontwikkelaar. Hij helpt organisaties bij het ontwikkelen van een mindset waarbij mens en resultaat het enige is dat telt én het enige is dat werkt. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden