Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

No More Boring Learning - 'Aanrader'

Hoe zorg je ervoor dat deelnemers van trainingen bruisen van de energie en dat de training meetbare resultaten oplevert? De auteurs van No More Boring Learning, Jeanne Bakker en Jan-Peter Hoogstrate hebben de oplossing hiervoor.

Lizzy Prins | 29 januari 2021 | 3-5 minuten leestijd

No More Boring Learning biedt een inspirerende verzameling aan tools en inzichten die leren leuker en vele malen effectiever maken. Alle hoofdstukken staan vol wetenschappelijke onderbouwingen en staan vol praktische tips voor trainingen met impact (en een goed resultaat).

Het is een behapbaar boekje dat veel meer inhoud heeft dan je in de eerste instantie verwacht en wat daarnaast heerlijk wegleest.

De transfer naar de praktijk (het geleerde in de praktijk brengen) vormt de rode draad in het boek. En dat is waar het bij veel trainingen misgaat. Wanneer hier weinig of geen aandacht voor is heeft dit een negatief resultaat op de ROI (Return on Investment) en is de investering voor de training dus eigenlijk weggegooid geld. Het toepassen van het geleerde is ontzettend belangrijk en dit benadrukken de auteurs erg nadrukkelijk. Tip: in hoofdstuk 5 wordt meer verteld meten wat leren oplevert en hoe je dat kan berekenen.

De auteurs hebben een verfrissende kijk op zaken en beginnen het boek met een uitleg over Mathilde die het leren nier leuk vindt en hoe het spel Pokémon Go de oplossing lijkt te zijn om Mathilde weer enthousiast te krijgen over leren. Het daaropvolgende hoofdstuk geeft inzicht in de grondbeginselen van effectief leren gevolgd door de valkuilen van trainingen waarbij de auteurs vanuit een wetenschappelijke onderbouwing inzicht geven in waarom iets niet werkt en ook geven de auteurs praktisch toepasbare tips hoe je dit in de praktijk op kan lossen. In hoofdstuk 3 wordt meer inzicht gegeven in hoe je leren echt leuk en effectief kan maken. De auteurs doen dat aan de hand van hoe je het beste kan evalueren, hoe je kan omgaan met de transfer naar de praktijk, de training triage (welke inzicht geeft in of een training of leeractiviteit de oplossing voor het probleem is) en de Ebbinghaus' vergeetcurve. Hoofdstuk 4 geeft inzicht in waar je vooral mee moet stoppen (o.a het geven van verplichte trainingen, angstaanjagende rollenspellen en betuttelende e learnings). Om recht te doen aan de lerende en om het leerrendement te vergroten behandelen de auteurs in hoofdstuk 5 vier wetenschappelijke onderbouwde leerconcepten die wat hun betreft in elk leertraject naar voren moeten komen. De auteurs pleiten voor het in de prullenbak gooien van de powerpoint slides naar effectievere manieren van leren.

Opvallend aan het boek is dat het geen inhoudsopgave heeft op de plek waar je die verwacht, maar die is ook helemaal niet nodig omdat het boek als vanzelf leest. Er zit een goede en logische volgorde in de hoofdstukken en zijn daarnaast ook los van elkaar te lezen. Elk hoofdstuk begint met een quote en korte introductie zodat je een gevoel krijgt wat het hoofdstuk gaat brengen. Elk hoofdstuk sluit af met een wrap-up wat erg handig is.

In een wereld waarin het gestandaardiseerde werk steeds meer wordt overgenomen door apps, algoritmes en robots krijgt het menselijke aspect een steeds belangrijkere rol, stellen de auteurs, en dat is zeker iets dat in de wereld van Learning & Development meegenomen moet worden. Dit betekent afstappen van ouderwetse leermethoden en verplicht leren. We moeten stappen zetten in leuk en effectief leren, wat relevant is en wat resultaat oplevert.

Kennis is nutteloos als je er niets mee doet. Dit boek krijgt zeker een prominente plek in mijn boekenkast en ik zal het er nog vaak bij pakken voor het ontwerpen van mijn eigen trainingen.

Heb je affiniteit met trainen of ben je beginnend trainer of L&D professional? Dan raad ik je aan om dit boek zeker te lezen. Het boek gaat je zeker helpen om een goede basis kennis op te bouwen.

Ook voor meer ervaren trainers en L&D professionals is No More Boring Learning een grote aanrader. Het is een makkelijk leesbaar naslagwerk wat daarnaast vol inspirerende voorbeelden staat.

Ik wens je No More Boring Learning!

Over Lizzy Prins

Lizzy Prins is eigenaar van High Potential Factory waar zij als business- en leiderschapscoach ondernemende impactmakers helpt te groeien door te ondernemen vanuit hart en ziel. Als gecertificeerd Mbit coach weet zij blokkades en patronen als geen ander te doorbreken en helpt zij ondernemers om grote doelen te realiseren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Jeanne Bakker, Jan-Peter Hoogstrate
No More Boring Learning

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden