Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Executive Teamcoaching in de praktijk - Gedetailleerde casussen

De druk op leiderschapsteams in de top van organisaties neemt alleen maar toe. Steeds vaker wordt daarbij coaching ingezet. Niet alleen individueel, maar ook op het functioneren van het team als geheel. In Executive Teamcoaching in de praktijk geven Yvonne Burger en Mieke Reidinga een inkijkje in dit boeiende vak.

Marianne Eussen | 21 april 2021 | 3-4 minuten leestijd

Het boek is bedoeld voor ervaren collega-teamcoaches, zoals de auteurs zelf zeggen. Aan de ene kant herken ik dat door het gebruik van de casuïstiek uit de praktijk. Maar aan de andere andere kant wordt basale theorie behandeld, waardoor ik, als ervaren teamcoach, het gevoel krijg dat het meer op beginnende teamcoaches gericht is. Naar mijn idee is het boek ook uitermate interessant voor HR Business Partners, Raden van Bestuur en Raden van Toezicht om een idee te krijgen wat executive teamcoaching voor de organisatie kan betekenen. Het voorkomt verwarring bij de opdrachtverlening of aan het begin van het traject.

Het boek laat goed zien hoeveel verschillende manieren van werken je als teamcoach kunt inzetten. Al krijg ik de indruk dat je daardoor als executive teamcoach kunt volstaan met één van deze invalshoeken. Mijn ervaring is echter dat je moet beschikken over een behoorlijk palet aan interventies en methodieken. Bij de begeleiding van leiderschapsteams komen altijd onverwachte zaken aan de orde, die vragen om creatieve oplossingen en een ‘grote tas met gereedschap' van de teamcoach.

Veilige setting
Burger en Reidinga benoemen heel goed het dunne draadje waarover je loopt bij de begeleiding van executive teams. Deze teams kenmerken zich door sterke onderlinge dynamiek en tegenstellingen. Je kan zomaar te dichtbij komen of de olifant in de kamer onbenoemd laten, waardoor je minder effectief bent als teamcoach. Om hiermee om te gaan introduceren zij het begrip ‘containment' uit de psychotherapie. Het betekent dat er een veilige setting moet zijn, waarbinnen de cliënt zijn of haar zorgen en angsten kan uitspreken en de begeleider de cliënt kan leren daarmee om te gaan. In leiderschapsteams is lang niet altijd sprake van die veiligheid. Het vergt daarom zowel van de deelnemers als van de teamcoach inspanning om te zorgen voor de randvoorwaarden waaronder teamcoaching succesvol kan worden ingezet.

Casussen
De gedetailleerde casussen geven een verhelderend kijkje in de keuken van teamcoaching. De afwegingen van de teamcoach en de reflectie erop zijn zeer herkenbaar. Hiermee wordt ook duidelijk hoe belangrijk het is om als teamcoach niet alleen te werken, of in ieder geval een schaduwadviseur voor jezelf erbij te betrekken. Ook het hoofdstuk over de spannende momenten die je als teamcoach kunt tegenkomen zijn uit de praktijk gegrepen.
Ik vind het wel jammer dat er in het boek veel wordt teruggegrepen op eigen onderzoek en publicaties. Voor de gebruikte interventies wordt vooral verwezen naar de grondleggers ervan en dat is vaak al tientallen jaren geleden. Wat mij betreft zijn ook de recente publicaties en modellen van Ruth Wageman, David Clutterbuck en Peter Hawkins heel verhelderend en praktisch toepasbaar voor een teamcoach.

Online teamcoaching
Heel fijn is dat er ook een hoofdstuk aan online teamcoaching gewijd is. Steeds meer leiderschapsteams zijn internationaal samengesteld. En zeker sinds de pandemie is online werken gangbaar, ook voor leiderschapsteams. Zelf bespeur ik bij organisaties flinke terughoudendheid om een online begeleidingstraject in te stappen. Met de tips uit dit hoofdstuk kan de teamcoach een programma samenstellen, waarbij online teamcoaching zeer succesvol en effectief kan werken. Het gebruik van online samenwerkingstools zoals Miro of Padlet. Hiermee krijgt de bijeenkomst nog meer het gevoel van samen aan de tafel zitten. Je kunt op elkaar reageren door te stemmen op stellingen of lekker vertrouwd ‘geeltjes plakken'. Online werkvormen staan overigens uitstekend beschreven in Het groot online werkvormenboek.

Het is goed om executive teamcoaching op de kaart te zetten. Ik denk dat het een belangrijke rol vervult om organisaties beter te laten functioneren. De diepgang van Executive Teamcoaching in de praktijk laat echter te wensen over om er als ervaren executive teamcoach voldoende meerwaarde uit te halen. Maar voor ervaren coaches die zich op executive teams willen gaan richten geeft het duidelijk aan wat ze kunnen verwachten. En potentiele opdrachtgevers krijgen een goed beeld van de mogelijkheden van executive teamcoaching.

Over Marianne Eussen

Drs. Marianne Eussen is (executive) teamcoach, supervisor en organisatieadviseur bij PALET coaching | advies | interimmanagement. Zij begeleidt professionals en non-profitorganisaties om hun ambities te realiseren. Ze is met name gericht op het samenspel tussen manager en het team.
Auteur van 7 perspectieven op leiderschap | inzichten uit executive coaching.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden