Als docent voor bachelor- en masteropleidingen ben ik altijd op zoek naar heldere omschrijvingen van de verschillende managementmodellen die worden gebruikt op dit moment. Bij het ontwikkelen van een nieuwe opleiding kreeg ik de vraag om studenten die vrijstellingen hebben in een aantal lessen op de hoogte te brengen van modellen die zij kunnen gebruiken bij het onderzoek dat zij doen voor het afstuderen. Ik heb verschillende boeken gelezen en gebruikt.
In dit boek van Marijn Mulders worden 101 Managementmodellen beschreven. De beschrijvingen zijn heel kort en bondig (niet meer dan twee tot drie bladzijden), maar hierdoor niet minder bruikbaar. Na een duidelijke vermelding waar het model vandaan komt volgt een schematische weergave van het model, hetgeen bijzonder snel duidelijk maakt waar het model om gaat.
In de Achtergrond wordt kort en bondig uitgelegd waar het model toe leidt en dan volgt de Toepassing. Hier wordt duidelijk omschreven waar het model voor gebruikt kan worden. In heldere taal volgt hier dus het hoe en wat. Bijvoorbeeld het groeimodel van Greiner levert dan in drie bladzijden een helder beeld van de negen onderwerpen van het model. In het Resultaat wordt aangegeven wat het effect is van de analyse die je met het model maakt. En er wordt daardoor heel duidelijk een beeld geschept waar de manager gelijk mee aan de slag kan. Zo wordt er bij het groeimodel van Greiner gesproken over wat er gebeurt als er geen actie wordt ondernomen.
Onder het kopje Aandachtsgebieden vraagt de auteur aandacht voor zaken die minder duidelijk zijn. In het geval van Greiner is het bijvoorbeeld nauwelijks te bepalen hoeveel tijd er tussen de verschillende fasen ligt die Greiner laat zien. Het model wordt afgesloten met een opsomming van literatuur, hetgeen het voor de nieuwsgierig lezer makkelijk maakt om verder te lezen indien dat gewenst is.
Al met al is dit een boek dat zeker als naslagwerk gebruikt kan worden door managers en studenten. Wel zou daarna de volgende stap genomen moeten worden om meer diepgang te vinden en om echt met de modellen aan de slag te kunnen. Maar het gegeven dat er zo véél modellen besproken worden in het boek geeft wel aan dat dit boek een goed overzicht geeft van de modellen die er op dit moment zijn.
Over José Otte
Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.