Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Werken met logistiek

Elk standaardwerk is van tijd tot tijd aan herziening toe. Het boek 'Werken met logistiek' is al aan de zesde druk toe en heeft al meer dan 100.000 studenten met de wondere wereld van de logistiek kennis later maken. Schrijvers Hessel Visser en Ad van Goor hebben het boek opnieuw ingedeeld en voorzien van nieuwe thema's. Wat resulteert is een nog beter standaardwerk dat klaar is voor de volgende 100.000 studenten, en voor andere belangstellenden.

Joost van Driessen | 6 maart 2012 | 2-3 minuten leestijd

'Werken met logistiek' van Hessel Visser en Ad van Goor heeft een heldere structuur. Het eerste deel is eigenlijk één grote inleiding tot de (vraaggestuurde) logistiek. De belangrijkste begrippen worden besproken om te eindigen met belangrijke instrumenten die voor een overkoepelend logistiek ontwerp noodzakelijk zijn: de plaats van het klantenorderontkoppelpunt (tot hoever dringt de klantvraag door in je proces), de invloed van logistiek op het ondernemingsresultaat (met de DuPont-analyse) en meer van dat moois.

In het tweede deel worden de logistieke deeltrajecten diepgaand behandeld. Het deel over voorraadbeheer is ook voorzien van de bijbehorende wiskundige technieken. Een goede voorspelling is immers één van de belangrijkste kostenbepalers in de logistiek. Het boek behandelt daarna de verschillende stappen in de logistieke keten. Inkooplogistiek, Productielogistiek en Distributielogistiek worden erg goed en diepgaand beschreven. Bij elk deel is ook voldoende aandacht voor de 'nieuwere' concepten.

Het tweede deel sluit af met het onderwerp Reverse logistics. Dat is de stroom van gebruikte producten. Of retourgoederen (nieuwe maar verkeerd geleverde goederen) hier nou wel of niet bij horen, staat niet duidelijk beschreven. De inleiding zegt nee, maar bij de beschrijving van retourstromen komen ook de retourgoederen aan de orde. Ook verder is dit een wat rommelig hoofdstuk, niet het sterkste deel van het boek.

Het derde en laatste deel heeft een verbredend karakter. Verbetermethoden als Kaizen, Lean, Agile, Six Sigma en TOC worden helder behandeld. Ze worden ook naast elkaar gezet zodat duidelijk wordt wat het doel is van elke methode en waarin ze verschillen. Die vergelijking zal voor velen een eyeopener zijn. Daarna sluit het boek af met de relatie tussen logistiek en ICT en met de doorontwikkeling van logistiek naar supply chain management.

Bij het boek zit een kaartje waarmee je op de site van de uitgever toegang hebt tot de 'online studiesupport'. Dat is echt van enorme toegevoegde waarde. Niet alleen kun je daar het boek online raadplegen (ook in een versie voor de iPad), er is ook veel aanvullend materiaal opgenomen. Zo zijn er verschillende vormen van online toetsen die het studeren voor een tentamen prima ondersteunen. Om ook in de praktijk veel plezier van het boek te hebben, zijn verschillende logistieke modellen in Excel te downloaden.

Dit is een erg mooi studieboek dat in veel (inleidende) logistieke opleidingen bruikbaar is. Ook voor niet-studenten kan ik het boek zeker aanraden. Na het doornemen van het boek is je logistieke kennis weer up-to-date en kun je meepraten over ontwikkelingen in je supply chain.

Over Joost van Driessen

Joost van Driessen is manager bij het Ministerie van Defensie. Hij is afgestudeerd in de informatica aan de Universiteit Leiden en deed zijn MBA-opleiding bij de Business School Nederland. Zijn werkterrein bevindt zich op het grensvlak waar organisatie en informatie elkaar raken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Hessel Visser, Ad van Goor, Muriël van Alphen
Werken met logistiek

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden