Gratis boekenweekgeschenk bij een bestelling boven de €15,- (geldt alleen voor Nederlandstalige boeken)

Recensie

Visuele meetings

‘Visuele meetings’ van David Sibbet is een complete how to-gids voor het gebruik van de nieuwste technieken voor visueel denken met groepen en teams en biedt een schat aan tools en trucs om creativiteit, samenwerking en baanbrekend denken los te maken.

José Otte | 9 juni 2015 | 2-3 minuten leestijd

Als onderzoeker en facilitator van leren ben ik altijd op zoek naar manieren om dat wat ik onderzoek duidelijk over te brengen aan de ander. Het lezen van wetenschappelijke artikelen is niet altijd een hobby van de mensen die ik tegenover me heb, of het nu klanten zijn, of studenten. Het toevoegen of vervangen door visuele storyboards, ideemapping en mindmaps levert vaak een totaal nieuwe kijk op de zaak.

David Sibbet is wereldwijd dé expert in grafisch faciliteren en visueel denken voor groepen en dat valt duidelijk op te maken uit de voorbeelden die hij gebruikt in het boek. Voorheen gebruikte ik mindmaps om mijn onderzoek op te zetten, maar vaak is het maken van een takenmatrix of een overzicht van clusters net zo waardevol.

In dit boek staat duidelijk beschreven hoe je met zeven verschillende manieren overzichten kunt maken. Het toevoegen van visuele elementen helpt om kort en bondig de boodschap over te brengen. Als je gewend bent om als docent of trainer gebruik te maken van sheets, of een powerpointpresentatie daag ik je uit om met grafische verslaglegging aan de slag te gaan tijdens je bijeenkomsten.

Je hoeft niet te kunnen tekenen, het maken van een overzichtelijk en helder verslag kun je al doen door HOOFDLETTERS voor KOPJES en meer ACCENT te gebruiken. Door het toevoegen van beelden kun je meer accent geven. Gebruik aardekleuren voor tekst, en heldere kleuren voor accentuering. Gebruik rood om items te benadrukken die directe aandacht of actie vereisen, zoals volgende stappen, deadlines en taken. Laat je studenten zien wat je opschrijft en zorg er voor dat je hun woorden gebruikt. Schrijf zo groot dat iedereen het kan lezen. Allemaal handige tips.

Het is wel handig om in het klein(er) te oefenen. Daar heb ik een schetsblok voor aangeschaft, zodat ik in het klein thuis het schema voor de dag vast kan bedenken, en dat op de ochtend van de bijeenkomst in het groot kan opschrijven, zonder bang te zijn dat ik iets vergeet.

Als je nog niet om bent geef ik hier wat voor en tegen aan de hand van push en pull factoren: Mensen voelen Push door: Instructies, dichte inhoud, voorontworpen formats, confrontatie en aanvallen, beslissingen, evaluatie, voorstellen. En mensen voelen Pull door: open vragen, eenvoudige beelden, stilte, terugtreden om niet in de weg te staan, blanco papier en opengelaten ruimte op displays, open, handgetekende overzichten, onzekerheid, openingen in de agenda.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden