Veel, heel veel mensen zijn er bij gebaat om een project te laten sneuvelen. Logisch, want projecten worden veelal ontwikkeld omdat er iets niet goed gaat in organisaties en er gereorganiseerd gaat worden. En dat gaat ten koste van mensen die dan natuurlijk de hakken in het zand zetten en gebaat zijn om een project te torpederen. Lijfsbehoud dus. Maar hoe doe je dat? Hoe laat je een project in jouw voordeel sneuvelen? Lees het boek De projectsaboteur en je weet het.
Natuurlijk is dit een boek met een vette knipoog. Gietema en Kotteman organiseren ook workshops om te leren saboteren. Maar natuurlijk schrijf je daar niet op in als potentiële bedrijfsintifada kandidaat. Het is uiteraard geschreven voor (project)managers om te ontdekken wie de potentiële saboteurs zijn in een organisatie. Hoe kun je ze herkennen en welke trucs gebruiken ze? Wie het boek leest, zal geregeld een ‘Aha Erlebnis’ krijgen. ‘Ah, daarom reageerde meneer X of mevrouw T toen zo.’ Of: ‘A-ha, dus daarom kwamen ze toen met nieuwe gegevens.’
Enkele tipjes van de sluier om de saboteur te detecteren. Wees alert op gesprekken bij de koffieautomaat en babbeltjes tijdens de rookpauze. Mensen die slachtoffer dreigen te worden, zullen op dit soort plekken trachten zand in de raderen te strooien door contra-informatie te gaan verspreiden. Secretaresses van projectmanagers of projectopdrachtgevers zijn ook een dankbaar doelwit. Laat informatie terloops vallen en ga er maar vanuit dat het vroeg of laat terugkomt op een vergadering of in rapportages. Mensen die vertragingstactieken toepassen, zijn ook verdacht. Vertraging is de grootste vijand voor een project en van uitstel komt afstel. En het meest dankbare domein voor een saboteur is bureaucratie. ‘Voed het bureaucratische monster’, schrijven de auteurs dan ook.
De saboteur is een veelkoppig monster, zo lezen we verder in het boek De projectsaboteur. De opdrachtgever kan saboteren, de projectmanager zelf, de gebruiker, de specialist, het OR-lid… Op alle niveaus zijn mensen actief die er op een of andere manier baat bij hebben dat iets niet gaat lukken. Wie De projectsaboteur leest, ontdekt alle trucs. Formuleert de projectmanager of opdrachtgever een heel vaag doel, ga er dan maar vanuit dat hij het project helemaal niet wil. De saboteur wil geen toetsbare doelen. Wat ook heel goed helpt, is halverwege een onderzoek instellen. Ook zo’n vorm van vertragingstactiek. En - als je die macht hebt - laat vooral tijdens het proces doorschemeren dat de kosten van het project vermoedelijk explosief veel hoger zullen worden. Kijk niet gek op als iemand op moment X opeens de stekker uit het project trekt. Treed toe tot de groep kernbeslissers, verander je eisen als gebruiker, manipuleer de OR…. Stapels adviezen krijg je aangereikt om de boel te ontregelen. Het boek Hoe word ik een rat?, van Joep Schrijvers, heeft een waardig opvolger gekregen. Zeker in tijden van crisis, zoals nu dus, zullen veel saboteurs gaan opstaan. Er dreigen namelijk ontslagen en dan begint de periode van lijfsbehoud. U bent gewaarschuwd!